Питър Дренан за ваглерите

Дългите и прави пера, удивително леки и здрави, служат на пауна, за да може да разперва опашката си и да демонстрира красивата си окраска

Ако се махне пухчето от тези пера, остава бялото тяло, което е най-добрият материал за изработване на ваглери. Това перо обладава перфектна плаваемост, а при замятане лети право като стрела. Класическият ваглер е именно част от такова перо (на паун), без допълнително удебеляване в долната част и без антена. Необходимо е само да боядисате горната му част с флуоресцираща боя, за да стане плувката по-забележима на дистанция.

Плувка със закрепване на една точка

Ваглерите се закрепват към линията основно в долната си част. Има няколко начина за закрепване. Единият е влакното да мине през ухото на самия ваглер и да се фиксира с две съчми. Освен това има различни видове “системи”, които се фиксират на влакното, а след това ваглерът се закрепва към тях с вирбел. Напоследък, особено за английски риболов на малки дълбочини, се ползват системи от гъвкаво съединение. То се фиксира на линията с две съчми, а ваглерът влиза в него като в шлаух. Преимуществото на тази система за закрепване е, че при засичане тя не оказва никакво съпротивление и засечката се предава директно към куката. Освен това тази система позволява бързо и безпроблемно да се смени плувката при необходимост. Тази система също има две разновидности. Едната е направена изцяло от силикон и влакното минава директно през нея. Тя е подходяща за ултралеки плувки. Другата е оборудвана отново с вирбел и е удачна за всякакви модели.

На самото дъно
Риболовът с ваглери от пауново перо е възможен на всякакви водоеми със стояща вода. Но основното им преимущество е за реки и канали с много бавно течение. Вярно е, че у нас в България все още никой не практикува риболов с ваглер на течение, но и това ще стане един ден. Та нали до преди няколко години със същия скептицизъм гледахме и на риболова с щека.

На река и канали риболовът на ваглер прави чудеса, когато се използва линия за “задържане”. При тези условия се лови обикновено на дистанция 8-40 м от брега. За целта се използват паунови пера с дължина 15-30 см и товароподемност от 1.2 до 4 г. Този метод е подходящ за дълбочини от 1.5 до 3 м, за да имате възможност да замятате удобно и лесно. Изтичането се прави по пътека с дължина 25-30 м. Стопиране на ваглера, както казахме, става с две съчми, като те представляват 80% от общата товароподемност на ваглера. С помощта на такъв тип линия може да се замята без опаснот от заплитане на повода. Няколко малки съчми №8-10 служат за задържане на линията при изтичане. Стръвта се движи над дъното много бавно, почти със скоростта на течението и изглежда съвсем естествено във водата. Тази система позволява не само да водите стръвта до дъното, но и да се противопоставяте на духащия по течението вятър. Този вятър движи горните пластове на водата и плувката се движи по-бързо от течението на дъното, което нарушава естественото поведение на стръвта. Никога не забравяйте златното правило при риболов на течение – стръвта трябва да се движи над дъното по-бавно от течението и в никакъв случай по-бързо.

Задържане

За да задържите още повече движението на стръвта, можете да добавите допълнителни съчми №8-10 или да увеличите дълбочината, така линията ще се влачи по дъното и още повече ще забави своето движение. Това, разбира се, е възможно само при наличието на чисто от закачки дъно, в противен случай рискувате да се разделите с дузина куки от своята колекция. При тази система обаче има реална опасност ваглерът ви да се удави под водата. А когато ваглерът потъне, трудно се разбира дали това е закачка на дъното, или някаква риба. Този проблем се решава, като утежним по-малко от необходимото ваглера. Можете да ползвате по-малък размер съчми за стопиране. Така горната част на ваглера ще стърчи повече от водата, но при влачене по дъното ще стои нормално. На пръв поглед тази линия изглежда странна и неработеща, но, уверявам ви, че това изглежда така само на теория. На практика това е една перфектна линия, позволяваща да се лови много риба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.