Мило Коломбо – още за болонезето

Мило Коломбо - още за болонезето

Мило Коломбо - още за болонезето

Риболовът с болонезе навлиза в употреба у нас, но все още с малки крачки

Последното клубно първенство в Босна беше изключително на болонезе. Имено поради тази причина ви представяме една статия от всепризнатия италиански майстор Мило Коломбо.

Мило Коломбо - още за болонезето
Мило Коломбо - още за болонезето

Класическото болонезе е една от най-трудните за практикуване техники за речен риболов с макара… поне ако не се ограничиш само с една голяма плувка за лов на тежко, на големи платики. Обратното, в Италия тя е предназначена за лов на недоверчивия речен кефал, с ултрафин повод и кукички с номера 22 и 24, в дълбоки чисти реки. Във Франция напротив – с тази техника става страхотен риболов на бабушка в повечето големи и малки реки. Честно казано е невъзможно да знаете всички тънкости. Затова четете съветите на майстора в тази област: Мило Коломбо !

Кога е по-добре да се използва болонезе, отколкото “англезе” (английски риболов)?

Що се отнася до материала, монтажа на линията и техниката на захранване, тези два типа риболов нямат нищо общо. Единствено риболовът на плувка-стик може да се приеме като един вид болонезе на късо разстояние.
Освен в дължината на щеката и броят на секциите, основната разлика между болонезе и англезе е в типа плувка, който се използва. Докато при болонезе се използва традиционна плувка, която се закрепва на две точки, при англезе се използва ваглер, който се фиксира само в основата. Естествено, това много влияе на поведението на линията. При болонезе можете да водите по различен начин, дори да блокирате плувката на едно място, което не е възможно да стане с ваглер. Освен това, за да улесните замятането, при англезе основната маса на утежнението е поставена в основата на плувката. С ваглера е възможно, но не и задължително, линията да се потопи под водата, а това помага да се устои на вятър, което е доста проблемно при болонезето. Всъщност, изборът между двете техники трябва да е функция на няколко основни параметра : дълбочина, посока на вятъра, разстоянието, на което ще се лови и вид на търсената риба.

ДЪЛБОЧИНА

При над 3,5 м дълбочина, едва ли ще използвате фиксиран ваглер дори и с 4,20 м щека. Винаги може да се прибегне до подвижна плувка, но този тип монтаж не става за риби, които поемат подвижна стръв. Като се има предвид, че дължината на болонезетата варира от 5 до 8 м ( има и по-дълги, но е доста трудно да се борави с тях), болонезе позволяват риболов на голяма дълбочина, без да се използва подвижна плувка.. Или, иначе казано, могат да се използват леки линии на големи дълбочини, което не е възможно при английския риболов.

ДИСТАНЦИЯ на лова

При риболов на болонезе, и дистанция на повече от 30м, контролът на линията става доста деликатен. Колкото по-далече се лови, толкова по-тежка плувка трябва да се използва, а това не се харесва на рибите. При английския риболов, където утежнението е концентрирано в долната част на плувката, такъв проблем не съществува.

ПОСОКА НА ВЯТЪРА

Болонезето достига границите на своите възможности при силен вятър, който намалява отклонението по течението. Тогава е възможно линията да направи “корем” – да се огъне под формата на платно на платноходка, което тика плувката надолу по течението и отклонението на линията се увеличава, затова тогава е по-добре да се използва английския вариант с ваглер или с плъзгаща се плувка.

ТЪРСЕНА РИБА

При болонезето можете да сложите доста голямо утежнение в долната част на линията, което позволява стръвта да остане неподвижно на дъното, което се налага, а и има смисъл при лов на големи риби и по-специално платика. Това е голямо предимство и когато подготвяте тежка захранка на брашнена основа, при огграничена зона за риболов. За сметка на това, когато смесвате кастери със зърнена захранка, или давате само зърна, английският риболов ще е по-ефикасен, защото плувката се отклонява със същата скорост, с която стръвта пресича слоевете вода.

По принцип, риболовът болонезе е измислен за лов с изкуствена примамка на трудните за улов в италиански води речни кефали.

КАКВИ СА ХАРАКТЕРИСТИКИТЕ НА ЕДНА ДОБРА ПРЪЧКА БОЛОНЕЗЕ И КАКВА ДЪЛЖИНА ДА ИЗБЕРЕМ?

Дължината на щеката е в пряка зависимост от дълбочината, но също и от далечината, на която ще ловите и посоката на вятъра. Във всички случаи дължината на болонезето трябва да е поне с 1 метър по-голяма от дълбочината, иначе ще ви е трудно да замятате. Но ако ловите далече от брега или вятърът духа в неблагоприятна посока, ще ви се наложи да използвате болонезе с 2, дори 3 метра по-дълга от дълбочината. Не забравяйте: Най-важното е да можете да контролирате отклонението на плувката – колкото е по-дълга щеката, толкова е по-лесно това. Както и при англезето, има болонези с по-твърда и с по-мека акция. Най-меките са предимно за риболов на лека плувка, когато трябва да се използва много фин повод – какъвто е случаят в Италия. Във Франция болонезето се използва най-често за речен риболов на големи риби. В този случай за предпочитане е да се използва твърдо болонезе, но върхът трябва да запази гъвкавостта си.

« В Италия често се случва риболов на речни кефали от 1 до 2 kg с повод от 6 до 7/°° и кукички n° 2224. В такъв случай моят настойчив съвет е да се използва използва щека, която работи по цялата си дължина и е с много гъвкав връх, което ще гарантира подсечката ! Освен акцията на щеката като цяло, трябва да се обръща внимание на качеството на секциите, които и в долепи за бланка. Носача на макарата трябва да е достатъчно високо върху дръжката, която не трябва да е много дълга защото иначе замятането ще стане трудно и щеката ще стане трудно контролируема. »

СЪЩАТА МАКАРА И ВЛАКНО ЛИ СЕ ИЗПОЛЗВАТ КАКТО ПРИ АНГЛЕЗЕ?

Можете да използвате същата макара, като при английски тип риболов, но не и потъващо влакно. При английския риболов имате по-голям интерес да използвате влакно, което “тече” естествено, и често линията се потопява, за да се намали неблагоприятното влияние на вятъра. От друга страна при болонезе влакното изобщо не трябва да се топи, дори и при най-лошите атмосферни условия. Иначе плувката ще се контролира по-трудно и подсечката ще бъде напълно неефикасна. Някои марки предлагат влакно “ специално за болонезе” , което е със защитен пласт, който улеснява ватерлинията, но е възможно да използвате всякакви влакна, които са предназначени за традиционен риболов.

КОИ СА НАЙ-ПОДХОДЯЩИТЕ ПЛУВКИ ЗА РИБОЛОВ НА БОЛОНЕЗЕ?

Може да се използват и традиционните за риболов плувки , но те са с по-фина антена и специална форма на тялото, която е за по-дълга линия. Milo използва специално два типа плувки.

ОБЪРНАТА КРУША

Повече или по-малко дебели в горната си част, тези плувки са невероятно стабилни при раздвижване на повърхността от вятър или когато вятърът духа срещу течението. Те са предназначени най-вече за риболов “НА ИЗТИЧАНЕ”, когато не трябва да се задържа линията.

Моделите, при които линията минава през тялото, са перфектните, не само защото позволяват най-добър контрол на линията, но и защото така не рискуваш халкичката да се измъкне при едно по-сериозно подсичане.

БУРЕТА

Това е най-често използваната форма плувки за риболов на река. При риболов на болонезе тези плувки се използват тогава, когато се налага често спиране или забавяне на воденето на примамката,. Имено тогава е подходящ моделът с преминаване на влакното през тялото и тогава антената може да е по-голяма като диаметър, отколкото при плувките с форма на обърната круша, защото стръвта се влачи по дъното.

«Независимо какви са марката и формата , която използвате, винаги избирайте плувка с карбонов кил, а не с метален. Полседните дисбалансират плувката като предизвикват уплитания при замятане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.