Из евангелието на Свети Петър

Разсъждения по темата
…И ще попитате защо канониците не са включили в Свещената книга Евангелието Петрово. Те винаги са имали този занаят за простонароден и плебейски. Иначе рибното блюдо е заемало важно място върху трапезите им. Фундаменталният спор дали със зехтин, или с гъша мас да се пържи рибата е довел до яростен църковен скандал, прераснал в разцепление на два синода. В крайна сметка се стигнало до решението всеки епископ сам да решава за паството си коя мазнина е по-богоугодна.

Чудесата

И като се възкачи при голямата вода на Искъра и съзря струпан много народ. Бяха опънали шатрите си, задръстили колите си и хвърляха въдици. Оплитаха си кордите и се вдигаше крамола до небесата. Никой нищо не хващаше. И вдигна ръка и им рече: „Последната риба ще ви дам да се нахраните всинца.“

Съблазни опашати

Ако отидеш с жена за риба, дважди ще си грешен. Веднъж си грешен, че мамиш жената в естественото й въжделение („уж на риба“). Дважди си грешен, че ще си гледаш плувката и ще я загърбиш. После тя ще си тръгне гневна. Ако пък гледайки плувката си се досещаш за близки храсти и тънка блузка, голям грях е. И ще се чуе сатанински кикот. Истина, истина ви казвам. Всякое раздвоение е от рогатия.

Катехизис

Не прелюборибствай! Не пожелавай рибата на съседа си (това не важи за състезанията). Живарника му не поглеждай с лошо око. Не пожелавай и карбоновите му пръчки, нито куфара му, нито щеката, нито макарите му с много лагери. И не се прави на рибовед. Не заблуждавай своя съсед по пръчка с празнодумствата си рибословски (и това не важи за състезания). И не слагайте в багажника си мрежа „за всеки случай“. Истина, истина ви казвам! По-скоро кит през иглено ухо ще мине, нежели да влезе в Рая мрежоловец.

Откровение

И от рибострастие пази се. Пости веднъж в годината – на Никулден. Причестявай се всяка неделя. Свещицата си пред Св. Николай запалвай – нему са дадени на отчет светкавиците, бурите, дъждовете, ураганите, резултатите от всички състезания, както и целият легион рибострастници.
Но на рибострастието си надмогвайте. Учете се на преклонение, а не на подражание. Не е време за апостоли.
Чиновничеството си не зарязвайте. Банкерството също (Пейо, това се отнася за теб). Както и другите богоугодни занаяти. Риба род не храни.
Истина, истина ви казвам. Където е текло, пак ще тече. Но нека първо дойдат архангелите да изпепелят всичко живо, що е разбойник – арендатори на язовири, бракониери и шефът на ЛРД-то, дето иска да забрани риболова на Гребния канал.
Тъй и управници сити, и народ оцелял
. Во веки наслука и амин!

02.2001г

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.