ИЗКУСТВОТО ЗА ИЗБОР НА КУКИ

Пет вида куки, които няма да ви подведат според Алън Скотърн!

Днес ще надникнем в кутията на петкратния световен шампион Алън Скоторн, за да видим какви са предпочитаните от него модели куки

При толкова хиляди модели предлагани куки не е никак трудно да се объркаш кой от тях да избереш. През годините съм пробвал почти всеки модел кука! Аз съм перфекционист и при мен изборът на кука е може би най-важната част от монтажа, така че трябва да е правилен.

Макар че непрекъснато пробвам нови модели куки, за да намеря идеалната форма, си имам една основна база от куки, които пробвам и използвам при възможно най-много дисциплини. Като намалите броя на различните модели куки, които използвате, можете да добиете увереност за всеки от моделите и да знаете точно кога да го използвате.

При избора на куки има някои ключови неща, които да търсите и да имате предвид. Едното от тях е целевите видове риба. Безсмислено е например да ловите шаран на свръхлека кука, предназначена за деликатен риболов на канал, както и няма смисъл да закачите едно пинки на яка кука B911 с размер 16!

Така че трябва да търсите кука, която не само ще извади целевата риба, но и е способна да представи стръвта на куката възможно най-добре.

Preston Innovations PR 31

Това е куката, която използвам ужасно много през зимата за риболов на вердевас  и джокер на канали, където очаквам риболовът да е труден.

Има дълго стъбло и фина тел – дългото стъбло помага за задържане на куката на място при бърз риболов на бабушка. Това е важно, тъй като някои куки се клатушкат насам-натам. Освен това са достатъчно здрави, за да се справят с някоя случайна по-голяма риба, а и моделът им си го бива. Използвам ги в размери 20, 22 и 24, като ги комбинирам с ластик No2 и No3, така че да създам добре балансиран монтаж за риболов на бабушка.

Kamasan B511

Този легендарен модел кука е от дълго време на пазара и успя да издържи теста на времето. Страхотна е най-общо за риболов на бабушка на скуат, пинки, хляб или коноп, но е добра и за лек риболов на бял червей, когато се целите в бабушка или скимери.

Широката извивка и никеловото покритие са много подходящи за такъв вид стръв , а цветът на никела е много подходящ за бистра като джин вода, като кара рибата да „хвърли едно око“ на стръвта. Използвам тази кука с ластици до No5 и с размери до 18, така че да направя хубав, добре балансиран монтаж, който да вади риба от естествени водоеми.

BARBLESS CARP MAGGOT (БЕЗ КОНТРА, ЗА ШАРАН НА БЯЛ ЧЕРВЕЙ)

Това е кука, която доста използвах тази година и е една от любимите ми от типа универсални модели за търговски водоеми.

Червеният й цвят може да е неприятен за някой, но аз смятам, че тя върви с повечето видове стръв.  Куката е с много подходяща дебелина тел и е достатъчно здрава, за да се използва с ластици до No14 или кухите им еквиваленти. Тези куки са с голяма якост, а свръхзаточените им жила си остават остри дълго време. Използвам този модел с размери от 14 до 18 и съм вадил доста голям улов с тях.

POLEMASTER WIDE GAPE (ЗА ЩЕКА, С ШИРОКА ИЗВИВКА)

Тази гама щекови куки е нещо като прикрита скъпоценност, но щом ги открих тази година, направо се влюбих в тях!

Те са доста здрави и именно тях избрах да използвам на Световния шампионат в Италия тази година. Повечето риболовци имаха проблем с откачила се риба, но при мен това почти не се случи през цялата седмица. Тези куки са страхотни за позитивен риболов на бабушка и скимери с „букет“ от бял червей, вердевас , кастери или малки парчета червей. Освен това са страхотни за речен риболов и наистина им имам голямо доверие. Това е кука, която задължително трябва да се пробва!

B911 EYED ( С УХО)

Ако трябва да правя щеков монтаж на косъм, именно това е куката, която бих избрал. Опитвал съм толкова много и най-различни други, но винаги се връщам на тази.

Те не са кой знае колко тежки, така че презентацията е перфектна, но същевременно са достатъчно здрави за ситуациите на щековия риболов, а и са перфектни, когато се използват за риболов на твърда пелета, както на плитко, така и на дълбоко. Не ми допада да ги използвам с монтаж прът-линия, тъй като не са достатъчно здрави за това, но са непобедими като щекови куки. Използвам ги с размери от 16 до 20, които покриват почти всичките ми нужди при щеков риболов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.