Има ли калкан в Черно море?

Има ли калкан в Черно море?

Има ли калкан в Черно море?

Докато си задаваме подобни въпроси, популацията на черноморската риба намалява

Рибари от Бургас първи алармираха, че през последните години, че уловът на калкан съвсем не е това, което беше преди. Деликатесната риба е предпочитана в морските заведения, затова не винаги се лови по традиционният начин. Само преди няколко дни граничната полиция докладва за незаконен улов на калкан. Дежурен служител е видял лодка в района на с. Дуранкулак. От нея на около половин миля от брега рибарите изхвърлили чували в морето и буй. Те били засечени с интегрираната система „Синя граница“.

Има ли калкан в Черно море?
Има ли калкан в Черно море?

Служителите от граничния полицейски кораб намерили изхвърления буй със завързана за него пластмасова туба, пълна с вода. С въжета, дълги над 5 м, са били завързани два чувала, изтеглени от водолазите от катера. Тубата е била необходима, за да може да прикрие улова, който при всички положения е бил над разрешената квота. Контролните органи са извадили оттам над 22 килограма калкан. При регистрирането на подобни нарушения няма как да не си зададем риторичния въпрос: Ще има ли калкан в Черно море?

Калканът е предпочитана от туристите риба и това допълнително вдига цената й. В момета на борсата вкусната риба се търгува върви по 30-33 лева. Липсата на качествени екземпляри обаче, принуждава търговците да купуват вносен калкан.

Освен това, уловът на калкан е нерентабилен, тъй като разрешително за това имат само 280 лодки.

Европейската комисия налага на България и Румъния ограничителни квоти за улова на калкан. Тази година те са в размер на над 43 тона. Не така стои въпросът с Турция, която не е членка на Европейския съюз и местните рибари могат да хващат колкото могат и колкото искат от вкусната риба.

1 thought on “Има ли калкан в Черно море?

  1. Здравейте, това е един от най полезните сайтове, които съм посещавал в тази област.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.