Знаете ли коя е рибата, която грухти?

Това е рибата, която грухти

Това е рибата, която грухти

Спокойната и апатична риба вирее в океана и не става за ядене. И за риболов не става

Това е един доста огромен екземпляр, който обитава тропическите и умерените води. Тялото на известната под името „риба луна“ достига и до три метра. Тежи около 1200 килограма и е истинска находка за любителите на силни усещания.

Това е рибата, която грухти
Това е рибата, която грухти

Най-голямата риба луна е била уловена през 1908 г. на 68 км от Сидни. Уловената риба била с тегло 2 235 кг и дължина – 4.26 м.

Тя прилича на балон – кръгла и огромна е, в ветрилоподобна опашка. Името й е Луна, защото погледната в профил тази риба прилича на луна в пълнолуние. Кожата й е гладка, няма люспи, няма и плавателен мехур. И докато другите костни риби имат коремни перки, рибата луна няма коремни перки и това я кара често да се носи из морската шир, подобно на голяма, кръгла топка. Рибата има само два плавника – гръден и анален.

Има малка уста, зъбите й представляват плътна ограда от емайл, все едно вместо ченета има две остри режещи пластини. И като всеки морски гигант, тази риба се храни с малки рибки, ракообразни, планктон и други морски дребосъци.

Плува близо до повърхността на водата, където може да улови някоя и друга медуза, като нерядко в стомаха й се откриват яйца на змиорка и остатъци от риби, които живеят по – надълбоко, което показва, че рибата – луна слиза и на по-големи дълбочини.

Женската луна е много плодовита. Женската снася около 300 000 000 хайверени зърна в открито море. Ларвите при излюпване са изключително микроскопични – почти 60 милиона пъти по-малки по обем от своята майка.

Рибата-луна е самец. Няма приятели, но няма и врагове в морската шир, тъй като е много трудно някой да я нападне с тази дебела кожа.

Любопитно е, че мозъкът на един 200 килограмов екземпляр тежи едва… 4 грама. Ядоса ли се, рибата-луна издава грухтящи звуци. Месото й не е вкусно. Казват, че приличало на лепило с лош аромат и че даже, когато се свари може да се ползва като такова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.