България – страната на градушките

България – страната на градушките

България – страната на градушките

Нашата страна е ситуирана в един от най-градобитните райони на Европа

Това е Балканския полуостров, а както е ясно България е в средата. Хърватска е другият градобитен район в Европа. Нищо не може да ни защити от това природно бедствие. То е няма как да се предвиди на 100%. Всички мерки, които се взимат сега, имат за цел да се сведат до минимум щетите от градушката, които биха нанесли много по-сериозни поражения, ако ги нямаше специалистите.

България – страната на градушките
България – страната на градушките

Тази информация съобщи за Дарик изпълнителният директор на Агенцията за борба с градушките Николай Николов.

Последната голяма градушка се изсипа над Пловдив на 5 юни. Ако от агенцията не са били взели адекватни мерки, градовата пътека може би е щяла да подмине целия Пловдив и да унищожи всичко около Града на тепетата, каза експертът.

Той коментира и инцидентът с падналата част от ракета върху магазин „Метро“ в Пловдив. Това се е случило не защото екипите са некомпетентни. През сезона се изстрелват между 3500 и 4500 ракети. Често именно тази превенция е достатъчна, за да бъдат спестени доста грижи на земеделските стопани, както и щети по жилищни сгради и автомобили.

Директорът на Агенцията за борба с градушките Николай Николов гарантира, че инциденти като този с ракетата, паднала върху търговския обект в Пловдив и изплашила голяма част от живеещите в района е много малко вероятен и едва ли ще се повтори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.