Французите за подхранката – част 6

Французите за подхранката - част 6

Французите за подхранката - част 6

Риболовът в стояща вода също има своите тънкости. На мен винаги ми е харесвало да ловя в езера заради тишината и спокойствието, споделя френският експерт Филип Семпески. Макар на пръв поглед да изглежда, че риболовът в стояща вода е елементарен от страна на подхранката, има някои тънкости, които значително ще повишат вашия улов. Първо трябва да уточня, че под риболов в стояща вода се има предвид ловене на платика и червеноперки. Никакви шарани и други едри риби.

Французите за подхранката - част 6
Французите за подхранката - част 6

ФАКТОРИТЕ

Сместа за риболов в езеро се отличава коренно от подхранката за река, която е направена така, че да привлича рибата за сметка на течението. В езерото тази храна е неподходяща. Тук частиците ще могат да се изкачват само нагоре и малко встрани. Това налага използването на мека и активна подхранка, която да образува богата “работна” среда. Лепкавостта и тежестта на подхранката трябва да бъдат съобразени с дълбочината и състоянието на дъното.

ДЪЛБОЧИНА

Дълбочината е основният фактор, с който трябва да се съобразяваме при риболов в езеро. При по-голяма дълбочина топките трябва да са по-плътни, така че да се разпадат на дъното, а не по време на потъване. Например, ако добавите към подхранката PV-1 или GOLANT, топките ще станат по-стегнати, а добавянето на глина ще ги направи и по-тежки. Имайте предвид обаче, че тези и подобните им компоненти ще снижат активността на вашата подхранка. По-добре разредете лепило за червеи във вода и намокрете топките, преди да ги хвърлите във водата. За плитка вода – мека подхранка, немного силно стегнати топки при положение, че няма подводно течение. За да се разпадат топките още при докосването на дъното, не ги стягайте прекалено силно.

СКЛОНОВЕТЕ

Наличието на стръмен бряг създава опасност подхранката ви да се търколи по-навътре, там, където не можете да я достигнете с вашия такъм. Това може да се предотврати, като топките се правят от преовлажнена подхранка във форма на кюфтета. Друго важно нещо е при подхранване на стръмен бряг топките да се хвърлят около 30-40 см преди върха на щеката. За да имате пълна яснота къде точно се намира хранителното ви петно, добавете в подхранката ленено или конопено семе. Така тя ще изпуска постоянно ситни мехури и вие ще виждате точно къде се намира вашето петно.

ВЯТЪРЪТ

Вятърът е съществен фактор при риболов в езеро без течение. Най-важни са подводните течения в резултат на преместването на водни маси по повърхността. Необходимо е да се установи приблизителната скорост и посока на вятъра, като имате предвид, че подводното течение е точно в обратна посока със същата скорост. Това ще ви помогне да разберете какво става под водата и да ловите по-добре. Например при насрещен вятър хвърляйте топките на метър преди края на щеката, тъй като обратното течение ще вкара частиците ви по-навътре. При вятър отдясно няма нужда да хвърляте топките по-близо, но имайте предвид, че хранителното ви петно ще се премести вдясно от мястото, където хвърляте топките. Ако вятърът създава силно течение, използвайте тежка смес, като добавите пясък или глина, която освен тежест ще добави и лепкавост на вашата храна. Можете също така да овлажните подхранката с подсладена вода, което също ще я направи по-лепкава. Мнозина риболовци не отчитат въздействието на вятъра и използват лека подхранка, която бива отнасяна от течението и отвежда със себе си рибата. Когато няма вятър, такъмът по-лесно се контролира, но това все още не значи, че риболовът ви ще бъде успешен. При гладка повърхност на водата рибата е по-плашлива, кълването – слабо и нерешително, особено ако водата е прозрачна или студена. В такива условия най-добре е да се подхрани в началото масирано с мека подхранка, която ще работи през целия риболов, а и ще позволи да се избегне преподхранването в процеса на ловене.

РИБОЛОВ НАД ДЪНОТО

В езерата рибата често се вдига от дъното, като следва изплуващите към повърхността частици от подхранката. Това се разбира по ударите на риби в корадата. В този случай е добре да смените такъма с по-лек и да се постараете да удържите рибата над дъното, дохранвайки с меки малки топки храна.

Няколко рецепти за езеро

Плитка вода без вятър за червеноперки.
30% Sensas 3000 Lake
30% Sensas 3000 Roach
20% влажна глина
20% мляно конопено семе
1 пакет Sensas Vanillix

Подхранка за червеноперки, която да приготвите сами:
30% ръжени сухари
20% бисквити
20% царевично брашно
15% Golant
15% печено конопено семе
Добавете глина, ако е необходимо, и преовлажнете храната, ако ловите на склон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.