Французите за подхранката – част 2

Французите за подхранката

Французите за подхранката

По принцип подхранка с едри частици се използва за риболов на дъното, а подхранка със ситни частици – за риболов на повърхността. За да се работи добре, на повърхностния слой не трябва да е нито много лепкава (защото може да се разпадне на повърхността и там да си остане), нито прекалено тежка, за да не потъва бързо.

Слепване

Колкото по-дълбоко се лови и колкото по-силно е течението, толкова по-лепкава трябва да бъде захранката. Така топките ще се разпадат по-бавно. Слепване обаче не означава топки, които да не се разпадат на дъното. Точно тук е мястото да се упомене за стискането на топките. Когато подхранвате, направете няколко топки силно стегнати, няколко по-слабо и няколко едва-едва. Така в продължение на няколко часа ще имате под стръвта си постоянно хранително петно.

Французите за подхранката
Французите за подхранката

Цветове

Тъмна или светла трябва да бъде захранката? По принцип тъмните подхранки привличат дребни и средни риби. Когато рибата е капризна, тъмната подхранка позволява да я задържим по-дълго време над хранителното петно. Светлите захранки изкушават повече едрите риби. За това си има чисто научно обяснение. Дребната риба, заставайки над петно със светла подхранка, е идеален обект за хищниците, докато едрата не се плаши.

Мирис

Да се твърди, че се знае твърдо защо една риба предпочита определена миризма, е несериозно. В тази област се правят само констатации, служещи за ориентир.Така например, богатите на ванилия продукти дават отлични резултати при червеноперките. Мирисът на ягода най-често измества всички други аромати при лова на шаран. Принципно рибата може да бъде подмамена и със захранка без мирис, но добавянето на аромат позволява да се привлече по-бързо и да се задържи над хранителното петно.

Хранителни ефекти

Веднъж привлечена, рибата трябва да се задържи. При наличието на едри риби, които не се хранят, или се хранят малко, подхранката трябва да бъде бедна на хранителни вещества, съставена от продукти с ниска хранителна стойност – галета, кокосово и царевично брашно… И обратно, когато е активна, подхранката трябва да е богата на хранителни вещества – царевично кюспе, PV-1(Golant), меласа, бисквита. Това важи както за реките, така и за езерата. При различна дълбочина обаче се захранва по различен начин.

Захранката в зависимост от водата

При спокойни води захранката трябва да бъде лепкава и на фини частици за повърхността и малко лепкава и на фини частици за дъното и средните слоеве.

При води с бавно или средно течение основната захранка трябва да бъде малко по-лепкава и с по-едри частици, отколкото за спокойни води.

Трябва да се спазва закономерността, т. е. силно течение – лепкава и тежка захранка, слабо течение – по-малко лепкава и по-лека захранка.

Захранката в зависимост от желаната риба

Захранката трябва да съответства не само на дълбочината, но и на желаната риба. Нелогично е при наличието на червеноперки по 15 грама да се хвърлят лепкави и богати захранки дори и при 5 м дълбочина. И обратно – слаби ще са резултатите, ако поднесете средна и слабо лепкава захранка при колония бели мрени и платики по кило.При избора на подхранка се взимат за база два параметъра – дълбочина и вид риба.

За червеноперка подхранката трябва да е тъмна на цвят и солена през зимата, както сладка през лятото. Солените смески се използват през зимата и периода, когато рибата си хвърля хайвера. Също така, когато водата е бедна на кислород или много замърсена. При всички останали случаи подсладените смески са за предпочитане. Добре е да ги обогатите с тор от гълъби, който позволява по-дълго задържане на рибата над хранителното петно. Това придобива още по-голямо значение, като се има предвид, че червеноперката се подава умерено на примамване.

Платиката е риба, която се влияе много от подхранката. Подхранването за платика се влияе много от сезона. През зимата платиката се примамва идеално с храна за червеноперка – тъмна и солена. Когато си хвърля хайвера, можете да просветлите леко подхранката, а в разгара на лятото тя трябва да бъде много светла – жълта, с добавка на царевично кюспе за едри платики или ръжени питки за течение.

Едрите риби – шаран, калиник или каракуда, са по принцип недоверчиви. За тях е добре да се подхранят силно в началото с богата на хранителни съставки подхранка. Подхранването трябва да бъде по 5-6 топки на всеки 30-40 мин, за да не сплаши рибата и да не идват дребни екземпляри.
Не забравяйте, че подхранването е ефикасно само ако започне от самото начало и не се прекъсва през цялото време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.