Французите за подхранката – част 1

Французите за подхранката

Французите за подхранката

В този раздел френският експерт по разработването на подхранки Филип Семпески обяснява технологията за приготвяне на собствена подхранка

Повечето магазини предлагат различни видове подхранки, които обаче често не са по джоба на всеки. Общото между всички подхранки е, че са разработвани от топексперти в бранша. Съществуват подхранки за всички видове риба, които работят удачно в повечето случаи. Трябва да се знае обаче, че не съществува подхранка, ефективна за всички условия. Например подхранката за платика няма да има еднакъв резултат при риболов в езеро или канал. Ще трябва допълнителна обработка на подхранката. Изхождайки от този факт, повечето състезатели си правят собствени подхранки, използвайки базовите компоненти. Освен това уловената риба със собствена подхранка носи по-голямо удовлетворение. 90% от французите принципно използват подхранките „sensas“. Добавките, които правят те, са незначителни, основно що се отнася до цвета или физическите характеристики. Останалите 10% са от т. нар. „стара школа“, които обичат да творят.

Французите за подхранката
Французите за подхранката

Основните параметри, според които се прави подхранката, са скорост на течението, дълбочина, вид и размер на рибата. Не си въобразявайте, че можете да създадете универсален модел подхранка за всичко. За начало трябва да определите какво искате от своята подхранка, къде ще я използвате и каква риба ще ловите. Бъдете сигурни, че за да имате успех, ще ви трябват много експерименти. Ограничете се първоначално само с няколко базови компонента. За да не се изгубите в хилядите рецепти, добавяйте в своята подхранка само по един компонент и отново експериментирайте, преди да направите извод за него и да продължите нататък.

Основни компоненти

Съществуват няколко базови групи компоненти за формиране на основата за подхранка: хляб, царевица, бисквита и различни семена. Всяка от тези групи съдържа много продукти с различни свойства.

Хляб

Сухарите или т. нар. галета са универсалната основа за всяка добра подхранка. Смело можете да слагате около 20-30% галета в подхранката, без да се страхувате, че ще предозирате. Съществуват два вида сухари – от пшеничен хляб, любимо лакомство за платиката и едрата червеноперка, и от ръжен хляб, подходящи за лов на всякаква риба от всички размери. Това обяснява защо се използват по-често сухари от ръжен хляб. Сухарите поемат голямо количество вода и придават на подхранката рехавост. Отчитайки този факт, някои риболовци ги навлажняват отделно. На практика, ако овлажнявате сухарите заедно с подхранката, те ще направят цялата подхранка по-рехава.

Царевично брашно

Царевичното брашно, както и царевицата, се явяват втората по важност съставка в подхранката. Тази съставка представлява 10-20% от общата смес.

Сладости

Захарта привлича практически всички видове риби и е добър стимулатор на апетита. Затова често в подхранката се добавят до 15-20% сладки компоненти: PV1, сухари от меден хляб или в България – бисквита. Всички тези продукти играят ролята и на слепващи вещества при риболов на течение, когато топките с подхранка трябва да се разбиват едва когато достигнат дъното. През зимата обаче рибите реагират по-добре на соления вкус. През зимния сезон е по-добре да минете без сладки компоненти или да добавите една супена лъжица сол на 3 кг суха подхранка.

Семена

Смлените семена от маслени култури – коноп, лен или орехи, могат да бъдат включени в повечето подхранки за риболов на дъното. Те привличат рибата и показват къде точно е хвърлена подхранката, тъй като частиците им не поемат вода и изплуват към повърхността. Те представляват основна част от подхранката за едра платика и лин.

Физическите параметри на подхранката

Необходимо е да се контролира и ако е необходимо, да се променят следните параметри на подхранката:

Размерите на частиците

Търсете съотношение между размера на частиците и големината на рибите, които искате да ловите. При риболов на повърхността и на уклей частиците трябва да бъдат ситни, а за риболов на дъното – едри и средни във всички останали случаи. За получаване на различен размер частици се ползват различни по размер сита.

Лепкавост

Тя зависи от съдържанието на сладките компоненти в подхранката. Влияе се и от поведението на топките храна във водата – скоростта на разтваряне и съответно цялостната работа на подхранката.

Плътност

Тя трябва да бъде съобразена в зависимост от дълбочината и силата на течението. За увеличаване на плътността (т. е. при дълбочина и течение) добавете ситен пясък или глина и топките ще потъват бързо и отвесно.

Цвят

Всяка подхранка има различен цвят – от бледожълт до тъмнокафяв. Окончателният цвят зависи от съотношението на тъмните и светли частици. При подготвяне на подхранката трябва да се има предвид, че тя потъмнява след овлажняване.

Хранителност

Богатите на масла и захар компоненти правят подхранката по-питателна. Такива смеси се препоръчват при риболов на по-едри риби, тъй като дребната риба ще се нахрани, преди да открие куката с вашата стръв. При всички случаи тези съставки не трябва да бъдат повече от 10-20% от общата маса на вашата подхранка. Зимата наблегнете повече на галетата и царевичното брашно.

Качество

За приготвяне на качествена подхранка ползвайте качествени компоненти. Всички те трябва да бъдат пресни, с нормален цвят и мирис. Не купувайте големи количества компоненти, ако няма да ги използвате веднага.

Съхранение

Ако искате да правите голямо количество суха смес, помислете за правилното й съхранение. Най-добре разфасовайте в пакети по 1-2 кг, които са херметизирани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.