Великолепната седморка

Великолепната седморка

Великолепната седморка

Ние сме на прага на лятото-най-прекрасното време за мухарите. Природата разцъвтява, появяват се все нови и нови насекоми. Какви имитации да ползваме обаче ние.

Великолепната седморка
Великолепната седморка

Риболовът на суха муха е кулминацията от риболова сна шнур. Няма нищо по-примамливо от това да наблюдаваш играта на мухата. Макар да има и още един момент, който се запечатва в съзнанието това е когато рибата доближава мухата, позортилно я помирисва, но накрая все пакс я всмуква. Засичане, изваждане и след това любоовния поглед към рибата. На всъщност опъването на нервите започва доста по-рано.Риболовът на суха муха не е толкова проста работа. Това е така по две причини. В началото на сезона има много риболовци, които с нетърпение започват да ловят риба след зимната апочивка. Някои риби за закачвани по венъж и повече пъти, което ги кара да бъдат подоцрителни към всяка паднала във водата муха.

Другата причина е, че лятото във водата има много храна и рибата е относително сита. За да накараме рибата да атакува нашата муха трябва да изглежна много истинска. Работата е там обаче, че е невъзможно да имате подръка винаги подходящата имитация. По тази причина опитният риболовец на шнур има винаги по няколко модела, които са универсални за всички случаи. На приме през юни е много подходящо на ползвате сухата муха Orange Tag. На тази муха рибите рядко устояват. Тази муха е добре да бъде направена на кука № 14. Идеалнвият повод е 0.16мм..Лятото се излюпват ручейниците и е задължително да имаме тяхна имитация. Точно това представлява мухата Sedge. Когато прекарвате тази муха над мястото където се спотайва рибата често предизвиквате спонтанна атака. За още по-екстремени ситуации е създадена мхата CDC Stonefly. И трите модела се предлагат в магазинната мрежа.

Нимфа-когато рибата не се вдига от дъното

Лятно време често се случва рибата да не проявява интерес когато хвърляте муха на повърхноста. В такива случаи е по-доборе да ловите на нимфа.Обикновено рибата е апатична по време на дъжд, студ или силна жега. Рибата макар и да е апатична обаче рядко се отказва от играта на нимфата. Една от най-добрите нимфи е с косъм от опашка на фазан. За сложни ситуации през юни е добре да пооднесете муха на кука № 16, която да стърже по дъното. За по-дълбоки места е хубаво да имате нимфа с кука № 12. Все пак там шансовете за по-едри риби са по-реални. Иделната дебелина за повод и в двата варианта е 0.16мм.

Изхождайки от принципа, че ако малкото лакомство не действа ще подейства по-голямото може да се опита с Wooly Worm. Любители на тази муха са едрите кефали. Дебелината на повода е не по-малко от 0.18мм.

Стример, когато ви се струва, че няма надежда

В много редки случаи се случва да не работи нито една от гореизброените мухи. Това става обикновено при ниско ниво на водата и в големите горещини. В този момент има само една примамка, която може да накара рибата да се раздвижи-стримера. За такива ситуации отлично подхожда Mickei Finn на кука №6 При ниско ниво на водата се вижда отдалеч как стримерът свети даже в мътна вода. В големи горещини на тази муха се лови много рано сутрин, преди разсъмване, преди още реките да са окупирани от десетки мухари. Резултатите обикновено са впечатляващи. Дебелината на поводе трябва да бъде 0.22 или 0.25мм. Изводът е само един, нека да идва лятото, каквото и да бъде то, а ние сме готови за всичко!

Оборудване

Пръчка-мухарка 5-6 клас с дължина от 2.40 до 2.70м.
Макара и шнур-мухарска макара с плаващ шнур № 5 или 6. Дали ще пролзвате обикновен конусен шнур или предпочитате двоен конусен зависи от вашия вкус. Това обаче не влияе особено на риболова.
Поводи- Монофилен конусен повод.
Облекло – Дълги ботуши само при необходимост. По-добре е да ходите с къси ботуши със стелки, които не се хлъзгат. Освен това дългите ботуши винаги ви теглят да ловите на дълъбоко, което не винаги е удачно.
Прочее-Лека чанта или жилетка с много джобове, а също така шапка и кепче.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.