Торен червей – когато риболовът е труден

Торен червей - когато риболовът е труден

Торен червей - когато риболовът е труден

През летните месеци червеите са добра стръв за онези екземпляри, които са склонни да се хранят

Риболовецът може да бъде винаги приятно изненадан от няколко допълнителни риби, хванати благодарение на червения червей. Когато риболовът е труден, торните червеи показват истинската си същност. В придошлите реки те често увеличават резултата, когато другите видове стръв не действат.

Торен червей - когато риболовът е труден
Торен червей - когато риболовът е труден

Видове:Съществуват три основни вида – земен, торен и малък торен червей.

Земният червей

Големият дебел земен червей, който сте виждали да кълват птиците във вашия заден двор е т.нар. земен червей. Той е светлокафяво-червеникав на цвят, а опашката му е по-плоска и и по-широка от останалата част на тялото. Дължината му варира от 5-7 см до истинки „змии“ 15-18 см. Средно обаче са около 13-15 см. Земният червей може да бъде изкопан в градината или да се събере от мокрите поляни през нощта. Стъпвайте полека и използвайте фенер с по-слаб лъч, понеже земният червей е много чувствителен към светлина и вибрации.

Можете да съхранявате червеите в средата, в която сте ги открили. Или още по-добре в торфен мъх или нарязана трева. Това пречиства и заздравява кожата на червея, като така става по-атрактивен за риболов и помага да стои по-добре на куката. Земният червей може също да се съхранява в навлажнен вестник, коментират специалистите.

Торен червей

Те са с червена кожа която е по-тънка от тази на земния червей и със среден размер 10-13 см. Торните червеи имат няколко жълти пръстена около тялото си и са по-малки от земния. Когато се набодат на куката, червеите отделят жълта слуз, коато обаче е отблъскваща само за въдичаря. За рибите напротив, действа като магнит. В риболовните магазини се продават торни червеи в кутии, но те могат лесно да бъдат събрани и от торта.

Съхранявайте ги в нея и те ще се запазят седмици.

Малък торен червеи

Тъмночервен на цвят, той е почти като торния, но без жълтите пръстени. Той е най-малкият от трите вида, като пораства до 5-8 см, което го прави любима стръв за рибарите. Предложен сам върху куката или в коктейл с кастер или пинки, той е атрактивна стръв както за костура, така и за платиката.

Малкият торен червей може да бъде открит в свинската тор и живее в близост до торния червей. Освен това малките торни червеи са идеална добавка към подхранката, ако преди това бъдат накълцани с ножица. Съхраняват се в същата тор, в което са намерени.

Съхраняване

Всички червеи се съхраняват в добре вентилирани кутии, на хладно място.Червеите трябва да са влажни, но не мокри (пулверизаторът е идеален за тази цел). Проверявайте ги редовно и отделяйте мъртвите, за да избегнете загниването на останалите.

Презентация

Червеят е стръв за всички риби. Големият лин, шаран, кефал, и мряна са пристрастени към земния червей. Тези риби имат големи усти, така че не се страхувайте да използвате голяма стръв. Размерът на куката зависи от размера на стръвта. Грозд от 2-3 земни червея се слага на кука №4-6, един червей се слага на кука №6-7, или 10. Ползвайте кука №14 или № 16 , за да закачите торния червей за опашката, когато искате да съблазните червеноперка, костур или змиорка.
Голямата платика често се хваща на торен червеи, когато другите видове стръв не са ефективни.

Закачване на червея

Именно гърченето на червея и неговата подканяща миризма го прави толкова ефективен. Не забравяйте това, когато го закачвате на куката. Обща грешка е, когато се правят опити червеят да бъде нанизан няколко пъти на куката -това го прави безжизнен и неефективен. След няколко замятания той се разкъсва и става безполезен. Дори и рибата да е толкова отчаяна, че да поеме стръвта, съществува голяма вероятност да се откачи, тъй като нанизаният червей закрива контрата на куката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.