Зимата – по-малко храна, повече риба

Зимата - по-малко храна, повече риба

Зимата - по-малко храна, повече риба

Зимата вече дойде. Наистина няма масови улови, но за сметка на това обикновено уловите са трофейни. Зимният риболов обаче коренно се отличава от другите сезони. Погрешно е да се смята, че през зимата няма нужда от подхранване, също така обаче резултатите ще са плачевни, ако храните обилно както през лятото. Сега рибата се засища много бързо и лесно. Зимата трябва да се храни с малки топки и рядко, за да привлечете рибата.

Зимата - по-малко храна, повече риба
Зимата - по-малко храна, повече риба

Червеноперката

Най-активно хранещата се риба през зимата е червеноперката. Подходящата подхранка позволява да я съберем на едно място. Храната трябва да бъде достатъчно лепкава, за да пада на дъното и там да се разпада бавно. Добре е подхранката да бъде ароматна и солена на вкус. Живата стръв внася допълнителна примамливост в храната. На първо място това са пинки, като едновременно се ползват и за стръв. На едър червей се преминава само ако на пинки се ловят дребни риби. Другият вариант да отсеем едрата риба през зимата е да ловим на конопено зърно.

Зимната платика обича сладкото

През зимата платиките си падат по сладкото. Затова в храната задължително трябва да има някакъв сладък компонент (какао, медени питки или карамел). Живата стръв към храната също е пинки или накълцан торен червей. Както и при храната за червеноперка топките трябва да се разпадат едва на дъното. Прекалено сухата или преовлажнена подхранка се разбива на повърхността и не дава нужния ефект. За стръв може да се ползва торен червей. Често на него се хващат най-едрите екземпляри.

Сиренето – амброзия за зимните мрени

Всеизвестно е, че сиренето и кашкавалът са любимата стръв за белите мрени. Но през зимата бялата мряна обича също така и месни примамки. Понякога те успешно кълват на дъждовен червей или парченце шунка. Вероятно рибата се активизира от миризмата на шунката. Подхранката задължително трябва да има аромат на сирене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.