Риболов на река през зимата

Риболов на река през зимата

Риболов на река през зимата

В “трудния” зимен сезон всички риболовци, които не “зазимяват” своето хоби си задават въпроса – къде да отида на риба в това време?

Отговора обикновено е един – на реката. За софиянци това е средното и долно течение на реките Струма и Искър. И на двете места обикновено се търси скобар или клен.

Риболов на река през зимата
Риболов на река през зимата

За мен, скобара е забележителен риболовен трофей независимо от сезона и размера. Тази риба може да ти разбие нервите, като играе в бързея или бляскайки в краката ти, като не желае да се трогне от никаква стръв, захранка и такъм. Поради тази причина смятам, че риболова на скобар на стръв е един връх в риболова на река, а хората, които умеят да го ловят на стръв са много добри риболовци. За разлика от лятото, зимата скобара е една постоянна мишена за риболовците по голямите реки. Теоретично през зимния период скобара се групира и застава по дълбоките вировете около населените места, бентове или мостове. Рибата се групира там с цел да се скрие от кормораните, които са естествените му врагове през този сезон. Не мога да пренебрегна и другите врагове на скобара от нашия вид – косачите. Хората от тази категория (не мога да ги квалифицирам, като колеги или риболовци) преследват една единствена цел да извадят рибата от реката без морал и етика оправдавайки се че няма какво да ядат, или от чиста лакомия. Но да се върнем към темата. Зимата естествената храна на скобара намалява и тогава имаме много добри шансове да го примамим с червеи и захранка.
Ще Ви разкажа за един наш риболов на река Искър отпреди няколко седмици. По време на този излет се сблъсках с много интересни случки и видях неща които мисля ще Ви бъдат интересни и полезни да научите.

По принцип аз и хората с които ходим заедно на риба, зимата, ловим изключително на стръв. Не твърдя, че всеки излет е успешен и хващаме на стръв, но по принцип почти винаги имаме слука и емоции с малки изключения. За съжаление за да е успешен риболова на стръв трябват ред обстоятелства – място което да държи скобар и да няма “косачи” за да не плашат рибата и да не ви косят в краката и плувката и съответната подготовка като такъми, стръв и захранка. Сами се сещате, че първите две обстоятелства за рибата и косачите са доста трудни за осъществяване, защото вировете които държат скобар се знаят и обикновено се косят юнашки от местните и приходящи риболовци.

Неделя, тръгване в 4.00 сутринта. Това време е абсолютно нормално за повечето риболовци от София, дори се смята за късно, тъй като до местата на Струма и на Искъра се кара 100 – 150км. Целта е една да се стигне до вира преди съмване. За съжаление много често се случва да ни изпреварят, местни колеги или колеги от София, пристигнали малко по-рано или прекарали нощта на реката около огъня с приказки и вино. Този ден бях с моя приятел Коце от Шумен, а нашата цел бе река Искър, вира при град Роман. Спряхме на изхода от София на бензиностанцията на Shell, където имах среща с Данчо от магазин “Сирена”, но тъй като бяхме закъсняли 15 минути не ги заварихме там. В 6.00 бяхме на вира при Роман, оказа се, че съм подминал Данчо и му се обадих по телефона да го попитам къде да му запазя места за него и неговия приятел Бочо.

По принцип вира на Роман е голям и разнообразен. Има места с дълбочина 1.50 – 2.00м и бавно течение, а също и места с бързо течение с дълбочина около метър. Миналата година ловихме скобари и бели мрени (в началото на зимата) на бързото течение. Водил съм там много мои приятели включително и от Пловдив – Наско Боянов, Румен, колегите от “Филиста” и този вир никога не ние разочаровал. Стигали сме до 25-30 скобара на човек, по 700 – 1000гр., като изненади във вид на някоя и друга мряна по кило и половина допълваха емоциите от риболова. Много от местните риболовци ме познават и са ми добри приятели и знаят, че след риболов ние пускаме по-голямата част от рибите обратно, като си оставяме няколко риби за в къщи. В интерес на истината местните рибари не са съгласни да пускаме рибите, но смятам, че помагаме по-този начин да запазим рибното си богатство.

Този ден, беше първият ми зимен излет на Роман и приличаше на всички успешни миналогодишни дни. С Коцето решихме да ловим в дълбоката част на вира и оставихме Данчо и Бочо на бързея. Избрах си място до една от скалите на дълбокото, Коце застана на следващото място от дясната ми страна. Минавайки по пътеката към скалата срещнах Пламен от отбора на “Вижън” и двама негови приятели. Те се бяха настанили на края на бързея в по-плитката му част. Попитах го да ли от сутринта са играли риби и дали имат сефте. Пламен ми се оплака от косачи и спомена че риби играят но веднага се заграждат от косачите от отсрещния бряг, които инцидентно закосват някой дребен скобар. Срещу местата на които застанахме с Коцето нямаше косачи но ги видях по отгоре по реката. Както и да е разпънах си “болонезето” 7.00м с два грама плувка. Основното влакно което ползвам зимата е 0.14 – “DISCOVERY” и повод 0.10 – 0.12, “SLR”. Тези влакна ми харесват заради изключителната си мекота и здравина. Куката ми е №12 “KAMASAN” – В 511. Забърках два килограма захранка – един пакет “Филстар” ванилия и един пакет Van Den Eynde “Nature”. Искам да обърна внимание на Van Den Eynde “Nature”, която е сравнително слабо популярна в сравнение с “River Ace” или “Bob Nudd River”.

Според мен е голяма грешка да се пренебрегва “Nature”, тъй като тя е с най-голямо съдържание на коноп и сирене в спектъра на Van Den Eynde захранки. Тези два компонента са основни за риболов на река. Отличава се с голяма глетавост, която помага да задържи в топката белите червеи, които са обезателен елемент в речната захранка. Тъмният цвят на “Nature” е перфектен за бистрите води на реките зимата.

Захраних с няколко топки на моето място, което е едно от най дълбоките на вира и прекарах няколко пъти през него. Отежнението, което ползвам там се състои от серия съчми от №8 до №5, като по леките №8 са до повода а нагоре се разреждат и последните са №5. По този начин се получава рехав гердан от съчми, като най-тежките №5 са най-отгоре на основното влакно. Целта на такова разположение на съчмите е да се влачите с поне половината от тях по дъното.

Влачейки се по дъното стръвта се прекарва по бавно от скоростта на течението, а зимата всички риби – скобар, клен и мряна взимат най-добре на задържане. Най-леките съчми №8 и №7 с които се влачите по дъното не се закачат и плувката Ви не потъва постоянно. Това дава много голям комфорт при риболова, защото плувката потъва само при действителните вземания. Естествено за този метод на прокарване дъното трябва да е равно, но обикновено дъното на дълбоките вирове е такова. Продължавайки за такъма бих искал да се върна към плувката. Плувката избрах два грама тъй като течението беше много бавно. По принцип два грама е много малка плувка за болонезе пръчка особено с дължина 7.00м . Искам да предупредя колегите да бъдат внимателни като при замятане с подобен такъм. Замятането трябва да бъде плавно с цялата пръчка, не трябва да се натиска пръчката при хвърляне защото рискувате да я счупите. Това се отнася най-вече за по-скъпите болонезета, които са извънредно твърди и не се огъват при замахване.

Формата на мойта плувка “MAVER” е горна капка – “BODY UP” с жълта фиброоптична антена, която се вижда чудесно върху тъмната вода.

След няколко прокарвания нямах кълване. Няколко риби изиграха пред мен и веднага косачите отсреща застанаха срещу мен и започнаха най-нагло да косят. Втрещих се от тяхната наглост а и от факта, че половината бяха ученици 5-6 клас. Включително имаше баща и син. Никакви наши провиквания не им действаха и аз отвратен си събрах такъма.

В 9.00 с Коцето натоварихме багажа на колата и се сбогувахме с Пламен и Данчо, като ги оставихме да се борят с косачите на Роман. Нямаше абсолютно никакъв смисъл да се нервираме цял ден. С Коцето решихме да се разходим до два други вира по Искъра, като си давахме сметка, че почти е невъзможно да си намерим места по това време. Най – близо ни беше вира на село Реселец. След двайсет минути бяхме на моста над бента на Реселец. От дясно до скалите на реката имаше 4-5 паркирали коли, така че решихме да отидем, нагоре по реката, където знам един голям вир. Миналата година там се правеше чудесен риболов през зимата и сметнах, че и тази година няма да е изключение. Времето беше чудесно. Слънце, температурата около 8 – 10 градуса. За моя огромна изненада на вира намерих Вальо от отбора на “Вижън”, Емо от нашия отбор и един техен приятел. След, като им направих сериозна – шеговита забележка, че не се обаждат, като ходят на риба, обсъдихме риболова за деня. Момчетата казаха, че сутринта на вира “вряло” от игра на скобар, но до момента нямали чукване. В интерес наистината риба имаше защото играеха от време на време, но никакъв интерес към нашите опити да ги хванем. Решихме да подходим с мощно захранване и настояване. Логиката беше да се опитаме да ги настървиме с много червеи в захранката. След кратък съвет избрахме рецептата за захранка на Вальо и Емо. Напълнихме половин кофа вода, надробихме средата на четири хляба. След десет минути хляба се разкисна. Внимателно прецедихме хляба през главата на кепа и го оставихме хубаво да се изцеди. Минахме го през едрото сито и добавихме в получените мокри трохи, суха захранка – два пакета “Филстар” и два пакета “Nature”. Разпределихме захранката в две кофи и добавихме един килограм бял червей. По принцип ползваме български бял червей, който е значително по евтин от вносния и според мен, перфектен за захранка, защото е по дребен.

Захранихме и ловихме около час без никакъв успех. Стана обяд. Хапнахме печени наденици на жар с червено вино и се радвахме на хубавото време, но за съжаление без риба до момента.

Предложих на момчетата да се разходим с колата до скалите под моста, където видях паркиралите коли, за да видим дали колегите там ловят. Отидохме и заварихме следната картинка. Десетина души бяха накацали по скалите и возеха на тройка с плувка. Всички бяха от София и не желаеха много да общуват с нас, като се косеха на Коцето, който беше с камуфлажни дрехи, явно притеснени. Ловяха бели мрени.

Емо, който беше по-любознателен, настоятелно се интересуваше дали мрените се закачат за устата с тройката. Колегите го увериха, че те посягали на тройката и се ловили за устата.

Загледах как лови един от рибарите, който явно беше водачът на една от групите. Влачеше се по дъното с малка тройка и на няколко прекарвания закачаше риба. При едно от возенията закачи рибата и извади една мряна над кило. Погледнах рибата в кепа и видях, че е “посегнала” на тройката отстрани за окото.

Върнахме се на нашето място. Продължихме да настояваме със захранката с червеи. Направи ми впечатление такъмът на Емо и Вальо. Те ловяха с шестметрови болонезета MAVER и SILSTAR, които явно им идваха малко къси. Направи ми впечатление монтажът. Плувка – 4-5 грама, VIDRAX, топче, с дебела сменяема антена. Монтажът на съчмите бе във вид на гердан от съчми № 5, около 40 броя плътно една до друга, вирбел и повод 0.12 мм с кука KATANA 1130 – № 12. Куката ми се стори бая голяма, но те настояваха, че е точно за скобара. Обсъдихме техния монтаж. Тежката плувка предполага по-бавно прекарване от скоростта на течението, а герданът от плътно наредени съчми не позволява при далечно хвърляне поводът да се оплита около съчмите, вирбелът не усуква повода. От решаващо значение за по-добро прекарване е дължината на гердана от съчми – 15-20 см. За да се направи такъв дълъг гердан, са нужни по-дребни съчми – № 5-6, и малко търпение, за да се монтира такъв брой съчми на влакното. При влаченето по дъното с този дълъг гердан почти не се закача, а както по-горе обясних, е много важно плувката да върви максимално бавно. При този метод стръвта се задържа и се подава по начина, по който скобарът иска да я вземе. Болонезето също е от решаващо значение, защото с неговата дължина (6-7 м) се обира коремът. Много важно е да няма корем от влакно върху водата, защото той забързва плувката и пропада ефектът от бавното возене със задържане.

Такъмът определено ми хареса, защото при моя монтаж с по-лека плувка аз се движих по-бързо, а разредените съчми често се оплитаха при далечното хвърляне. Дебелата антена на плувката се виждаше чудесно на голяма дистанция и аз веднага преработих моя такъм с 4 грама плувка COLMIC. Като последен детайл се наложи да преутежня моята плувка от 4 грама с още 1-2 грама, тъй като, влачейки се по дъното с гердана от съчми, плувката ми олекна и щръкна много. Резултатът беше чудесен. Пръчка болонезе е задължителна, за да се контролира плувката и да се обира “корема” от влакно.
Вирът при село Реселец е доста широк и за да се лови успешно, трябваше да се хвърля по към средата на течението, на около 30 м. Първото кълване беше при Емил, който беше на най-долното място по течението, където вирът става по-плитък. Кълването се изразява по няколко начина – класическо потъване на плувката, спиране и задържане на място, няколко поредни почуквания върху плувката. Имах кълване дори във вид на повдигане и тръгване надолу по течението.
С напредване на времето рибата се качваше по-нагоре и кълвеше с по-голяма стръв. Бяхме застанали през 2-3 м, като се стараехме да прекарваме колкото се може по-дълго, без да си пречим. Това е напълно възможно, ако се изчаквате търпеливо и се проявява взаимна коректност. Финалният резултат до шест вечерта беше две кофи риба, като скобарите не бяха много големи – 300-400 грама. Имахме много “гелета”, които, според мен, се дължаха на нервните кълванета. Причината, според мен, бе в това, че рибата се дразнеше от червеите в захранката, но не ги вземаше сигурно при кълване.

След разбора мисля, че си изяснихме причината, поради която рибата не кълвеше до два часа. Времето бе много слънчево, а слънцето ни идваше откъм гърба. Ние стояхме на висок бряг, около два метра над водата. Водата бе кристално бистра и вероятно сянката, която хвърляхме върху водата, е плашила рибата. Към два часа, когато скобарите започнаха да взимат, слънцето вече се бе изместило над нас и нашите сенки вече не се виждаха. За мен това е най-логичното обяснение.

След това и в други дни при слънчево време ситуацията беше аналогична – рибите взимаха след два.

В интерес на истината след този риболов съм ходил шест-седем пъти, като съм водил много мои познати и приятели там и винаги сме имали отлични резултати. Всички, присъствали на такъв риболов, си купиха болонезета, тъй като подаването на стръвта по този начин е невъзможен с друга пръчка.

Знам само за едно ходене на мои приятели там, когато са останали “капо”. Но няма нищо страшно от това, все пак рибата никога не е постоянна и от “капото” никой не е застрахован.

Накрая бих искал да припомня няколко основни съвета при риболов през зимата:
Обличайте се топло и удобно. Топло, за да не мръзнете, удобно, за да може да си запазите свобода на движенията, за да риболовствате.

Носете си термос с горещ чай. Не само вино.

При минусови температури е добре да си направите захранката вкъщи. На реката сутрин всичко е замръзнало и е много неудобно да си бъркате захранката в такива условия.

Ловейки на стръв през зимата, добавянето на червеи в захранката е задължително. За мен през зимата захранката се използва по-скоро като носител на червеите, които са определящият фактор за успех. Помнете, че речната захранка трябва да е лепкава и достатъчно тежка, за да не се отмива бързо от течението.

Запазете си малко червеи за стръв в подходяща кутия на топло. В противен случай те ще замръзнат и няма да стоят привлекателно на куката.

Подгответе си различни грамажи плувки за река. Скобарът е много непостоянна риба и може да предпочете както задържането, така и возенето. За болонезе пръчка ви трябват плувки “топче” или “горна капка” от 2-3-4-5-6 грама.
Препоръчвам ви да се снабдите с пръчка болонезе за реката. Оптималната дължина е 6-7 м.

Основното влакно трябва да е 0.14 – 0.16. По-дебелото влакно трудно минава през водачите на дългото болонезе и създава много главоболия, като се къдри и лепи по снатките на пръчката.

Кеп с дълга дръжка е задължителен.

Ивайло Христов, управител на фирма “Майсторски риболов” ООД, София.
Със съдействието на състезатели от “София 1” и “Вижън” – София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.