Златото наречено кастер

Златото наречено кастер

Златото наречено кастер

За разлика от белия червей кастерите не се гърчат, но въпреки това рибите смятат, че това хрупкаво, златно, протеиново пакетче стръв е неотразимо.

Купете си доза бели червеи, оставете ги за няколко дни и скоро те ще започнат да се превръщат в какавиди. Риболовците ги наричат още кастери. Те са отлични за качествени червеноперки, големи платики, кефали, мряна, каленик, шаран и дори голям костур. Много често кастерите са по-предпочитани от белия червей.

Златото наречено кастер
Златото наречено кастер

За разлика от белия червей пресният кастер е оцветен в кремав цвят, като постепенно потъмнява, започвайки от бледооранжев, оранжево-кафяв, тъмнокафяв и накрая става черен, преди да се излюпи муха. Докато трае тази промяна, черупката му става по-хрупкава и кастерът става по-малко плътен. Иначе казано, пресният кастер е нежен гмуркач, докато този, който е на половината път от своето развитие, е хрупкав плувец.

Как да ги направим?

Кастерите с добро качество трябва да бъдат пресни, големи и да не съдържат кожи от умрели червеи или боклуци. Можете да си ги купите от магазина, но те никога няма да бъдат толкова качествени, колкото ако си ги приготвите вкъщи. За целта е необходима само малко планировка.

Време и температура

Ако искате да имате кастери за състезание или за свободен риболов в края на седмицата, кога трябва да си купите червеите. Най-важното е да се вземе под внимание температурата на околната среда. Колкото е по-топло, толкова по-бързо червеите ще какавидират. През лятото е по-лесно – можете да държите червеите на открито, например под градинския навес. През зимата ще трябва да ги държите в отоплено помещение, за да ускорите процеса. През лятото купувайте червеите 5-6 дни предварително, а през зимата този период е по-дълъг – около 10 дни.

Качество и количество

Невъзможно е да получите едри кастери от малки червеи. Купувайте най-големите и хубави червеи, за да получите качествени кастери. Не се надявайте да получите също така 100% реколта. Обикновено две пинти (1 пинта – 0.567 литра) кастери се получават от три пинти червеи. Най-добрата реколта се получава, когато червеите какавидират в хладилника.

Подсушаване

Отсейте със сито червеите и ги поръсете с фини сухи трици в плитък съд. При никакви обстоятелства не позволявайте червеите да се овлажнят. В противен случай те ще станат грапави, а повърхността им ще се накъдри. По този начин ще бъдат напълно безполезни за риболов. Най-добре е да ги съхранявате в отворен съд.

Отсяване

След започване на процеса е необходимо да отделяте червеите от кастерите. Пресейте ги през сито с достатъчно едри дупки, за да преминат червеите. В по-ранна фаза ги отсявайте един път дневно, а по-късно и по два пъти на ден.
Когато първите няколко партиди кастери са готови, ги пакетирайте в найлонови пликчета, като задължително им оставите въздух. Вържете пликчето и го поставете на хладно място. На този етап от развитието си кастерите са потъващи. Като ги съхранявате на студено, вие спирате тяхното развитие и не им позволявате да се превърнат в плуващи. Не слагайте много кастери в стегнато завързана торбичка, защото дори и в хладилника те продължават да дишат.

Измиване

Когато решите да използвате кастерите, ги поставете в сито и ги изплакнете под течаща вода. Добре е да сортирате своите кастери, като отделите плуващите от потъващите. Това става, като ги сложите в купа с вода.
Когато риболовствате на плуващ кастер за стръв, куката губи своята тежест и пада естествено на дъното. Не забравяйте, че при топло време потъващите кастери много по-бързо се превръщат в плуващи. Това може да се предотврати, ако ги съхранявате в малко вода.

Превод от английски

По материали от Coarse fishing

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.