Екстремни условия

Екстремни условия

Екстремни условия

УСЛОВИЯ:ВЯТЪР: силен, ТЕМПЕРАТУРА: -1 до 3 градуса, ЦВЯТ НА ВОДАТА: мътна, НЕБЕ: редуват се ниска градоносна облачност и сняг

След една доста мека зима, през която шараните останаха активни, краят на март беше доста студен, с кратки но силни дъждове, често придружени със сняг или град. Наистина най-лошите възможни условия за риболов. Но това не попречи на Жерардикс да се измъкне ловко от затрудненото положение.

Екстремни условия
Екстремни условия

Ако има риба която да е особено чувствителна към температурата – това е шаранът, особено по-големите, които при лоши условия могат с дни да стоят без да мърдат и без да се хранят в очакване на по-добри времена. Тази зима имахме малко дни на голям студ и често температурата беше над 10 градуса. Така че рибите бяха относително активни и множество рибари още през януари напълниха живарниците с шарани. Предоверихме се на тези факти и решихме да осъществим месечния си репортаж с Жерар. Оказа се, че не сме се съобразили с капризите на времето! Само за два дни температурата падна с повече от 10 градуса и от север се появи ужасен вятър, който донесе град и сняг в района на Рон-Алп. (Rhone-Alpes). За да успееш да хванеш шаран при такива условия трябва не само фина тактика и добро познаване на навиците на рибата, но и да не те е страх от измръзване!

ИЗБОР НА МЯСТО

Тази задача изглежда доста сложна като се има предвид, че блатото на Tilleuls не може да се нарече шаранодрум. Макар че е частна собственост (картата е 6 евро на ден), никога не е интензивно зарибявано, но разполага с голяма популация шарани, която се развива там вече двайсетина години. Така че има риба и макар и да не е нито пренаселено, но пък има хубави риби (най-хубавите са над 18 кг). Условията за риболов са доста близки до тези на естествени водоеми. Днес Жерар може да се настани близо до шлюза, където дълбочината достига повече от 2 метра, или отсреща под прав ъгъл – близко до голяма камара изсъхнали клони, където дъното е на не повече от 1 м. Изборът е деликатен: при този внезапен студ е възможно рибите да се върнат в по-дълбоките зони, където температурата е най-стабилна, но е и възможно също така да предпочетат да останат в сигурността на клоните. Накрая Жерар избира именно второто решение. Не е сигурен, че е най-доброто, но преценява, че така минимизира риска. Той е убеден, че дори и рибите да са мигрирали към изпускателния отвор на водоема, все пак някои ще предпочетат да останат в естествената си среда.

СКЪПЕРНИЧЕСКО ЗАХРАНВАНЕ

Камарата клони е натрупана на дъното към повърхността, което ви гарантира студената пот по време на битка, още повече, че Жерар смята да ловува до самите препятствия. При тая студена вода рибите са почти неподвижни и не са готови да преплуват дори и метър-два за да търсят храна. Единственият начин да ги уловиш е да им сервираш стръвта направо под носа! Като при това трябва да внимаваш каква е стръвта!

Рибите почти не помръдват, а при ниска температура на тялото нямат никаква нужда от храна. Тогава трябва да си идиот за да разсипваш купички, пълни с големи пелети, богати на царевица и протеини. За начало Жерар решава, че е достатъчна половин малка купичка с ларви на мухи и микропелети с 1 мм диаметър. Те се използват за отглеждане на морски риби, по-специално калкан. Освен, че са с голяма хранителна стойност, малкият им размер дава възможност да се стимулира апетита на шараните без да се нахранят. На кукичката, освен твърда пелета, Жерар слага животинска стръв – ларва или земен червей. Понеже са доста подвижни, те биха могли да предизвикат естествения рефлекс на рибата. С едно изключение – среда на хляб, която е и ще си остане най-добрата стръв през всички сезони. Шаранът трудно устоява на живия й цвят и малка плътност. Що се отнася до монтажа, той е много семпъл. Състои се от плувка Milo Koi 20 до 40 гр, монтирана на директна линия Milo Krepton 22,5/оо . Кукичката е Suehiro S164 No 8. За да закачи средата хляб, Жерар използва същия вид силиконов пръстен Stonfo, като за пелетите или кучешките бисквити. Пръстенът перфектно задържа тази деликатна стръв и така тя може да се използва самостоятелно, без да се омачаква, а във водата набъбва свободно.

СИЛНА ГРАДУШКА

След като стръвта е заложена на дъното, започва периодът на чакането. Със щека, блокирана на опората на столчето, Жерар слага плувката на нивото на клоните. През първите час и половина нищо не издава присъствието на риба, но той продължава да чака с измръзнали ръце. Изведнъж се изсипва невероятна градушка и точно тогава един шаран решава да захапе стръвта.

Жерар дърпа със сила към широкото пространство и тя се измъква от клонака. Спуска се към дъното, а после с рязка сила се плува към широкото. Въпреки излезлите 10 м ластика от 2,1 мм, влакното 22,5/оо се къса! Няма съмнение, че рибата е над 10 кг! Жалко, но това доказва, че Жерар имаше право: някои риби не са напуснали зоната. Той отново хвърля чашка със захранка и продължава да чака. Едва час по-късно вижда, че плувката потъва. Този път, въпреки спринта й към клоната, той успява да измори един хубав 7-8 кг. огледален шаран. През следващите два часа две по-малки риби и един «двулентов» шаран с прекрасна окраска – доста специфична – предната половина на тялото е в светъл цвят, а задната – в тъмен. Както и да е, но въпреки отвратителните условия, Жерар показа, че винаги е възможно да хванеш шаран – стига да имаш правилен подход при избор на място и захранка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.