От книгата на Лий Джаксън – 9 част

От книгата на Лий Джаксън

От книгата на Лий Джаксън

Нощен риболов на шаран

Вятърът клати листата на дърветата, някъде над главата ми се чува сова, а небето на хоризонта се осветява от светлините на последната минаваща електричка. Някакво малко зверче осведомява целия свят с писъка си, че е станал жертва на хищник, прилеп закачва влакното на едната от въдиците ми и задейства сигнализатора на кълване. Както предполагате, аз съм на нощен риболов.

От книгата на Лий Джаксън
От книгата на Лий Джаксън

Ето това забелязвах аз, когато бях на 16 и ходех за първи път на нощен риболов за шарани. Не си спомням кога точно започнах да възприемам всичко около мен по друг начин, но днес нощта не ме плаши, а ме пленява. Е, случвало се е и да се стресна, когато се срещнах веднъж очи в очи с диво прасе, или когато една къртица реши да излезе на повърхността точно под моята палатка.

В крайна сметка стигнах до следния извод. Нощният риболов се различава основно по две неща от дневния: тъмно е и лошо се вижда.

За да бъде успешен нощният риболов, той трябва да бъде перфектно организиран. Вещите трябва да бъдат разположени рационално, за да можете при нужда да ги откриете лесно. Най-важното е фенерчето да ви бъде винаги подръка.

Според мен много полезна вещ е фенерчето, което се закрепва на главата, тъй като ръцете ви остават постоянно свободни, а лъчът е насочен точно в необходимата посока. Освен това ще ви е необходима палатка и спален чувал, като не се брои, разбира се, риболовното оборудване. Не се изненадвайте относно спалния чувал. Всеобщото схващане е, че на нощен риболов трябва да се стои буден, но аз обикновено сутринта съм на работа. Понякога обичам да поседя в тъмното, за да чуя дали шаранът няма да се “чуе” отнякъде. Обикновено обаче след като заметна въдиците, постъпвам както у дома – лягам да поспя. Надявам се да бъда събуден от сигнализаторите за кълване. Някои риболовци носят със себе си дори и портативен телевизор, аз не съм против това, стига звукът да не е много силен и да не пречи на риболова и околните риболовци. Когато въдиците са заметнати, защо човек да не погледа любимия сериал.

Сега за самия риболов. Единствената разлика между нощния и дневния риболов е, че се вижда лошо. Както вече казах, ключов момент се явява правилното разположение на оборудването. Кепчето трябва да е на ръка разстояние от стойката на въдиците. Кантарчето следва да се съхранява на сухо в палатката. Добре би било, ако имате подръка готови системи, намотани на мотовилка, в случай че вашите се оплетат през нощта.

Електронните сигнализатори са задължителни при нощен риболов, а визуалните индикатори, които са флуоресцентни, дават представа за това какво се случва през нощта.

Както вече споменах, при минимално използване на светлина очите привикват към тъмнината. Но като цяло стръвта трябва вече да е на куките, докато още не се е стъмнило напълно, и пръчките да са заметнати. Имайте предвид, че нощем шараните се приближават до брега, тъй като има по-малко източници на шумове, отколкото през деня.

Затова заметнете едната пръчка близо до брега. Ако има кълване, ще ви е по-лесно да заметнете на същото разстояние, отколкото ако трябва да улучвате далечна дистанция в тъмното. За да е точно замятането, аз отбелязвам влакното си с маркер за английски риболов, който оставя трайна ивица. Обикновено замятам няколко метра по-навътре и после навивам влакното, докато стигна белязката на влакното.

Ваденето на рибата нощем изисква истински майсторлък. Старайте се да държите върха на пръчката високо, така по-лесно ще определите местонахождението на рибата. Докато още е светло, се постарайте да определите има ли някакви закачки наоколо или туфи трева – те могат да ви създадат проблеми при ваденето на рибата. При нощния риболов самото кепчосване също е различно. Нощем аз през цялото време държа кепчето над водата и когато рибата се умори, изплува и полегне на една страна, бързо я гребвам с кепчето. Прегледайте цялата линия. Вижте дали няма някакви възли на влакното и дали не е наранено. Ако е така, превържете отново цялата линия. Прегледайте и куките. Ако някоя от тях е затъпена, заострете върха или я сменете с нова.

Ако чуете плясък на шаран някъде до вас, смело заметнете въдицата там – почти сигурно е, че ще имате удар.
С тази статия приключваме превода на книгата Carp Clinic на Лий Джаксън

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.