Маршрут на язовир Тракиец

Язовир “Тракиец“ се намира край гр. Хасково по пътя за Кърджали. Водоемът е изключително атрактивен. От едната му страна брегът е почти непристъпен и много стръмен. Малкото места, удобни за риболов, са почти постоянно заети от палаткаджии. В момента нивото на водата в язовира е много ниско. Местните хора твърдят, че години не са виждали язовира толкова празен. Едната от водните кули за питейна вода е на сухо. Поради тази причина едрите риби почти не се обаждат. Това обаче не важи за червеноперката и кефала, които са в изобилие и не се притесняват от нивото на водата и атмосферните условия.
Основните места за риболов са от двете страни на язовирната стена, големият залив на село Николово, аза на Караманци и по протежението на целия полегат бряг.
Най-успешно в момента се риболовства на плувка. За да имате успех, най-добре потърсете по-дълбоко място – пет или повече метра. Въпреки че червеноперката е непретенциозна риба, тя трудно ще се приближи до брега на по-плитко. За предпочитане е да ловите с фиксирана плувка, но това предполага наличието на дълга пръчка. В тихо време плувка 1,5 грама е напълно достатъчна. При вятър и активно кълване може да се постави плувка и до 3 грама. Най-важното е плувката да бъде перфектно утежнена. Грос гардоните, макар и лакоми , кълват понякога изключително фино. Утежнението е стандартно – една сачма над повода, една на 10 см и на още 10 см от нея е основната тежест. Повод 14-15 см е напълно достатъчен.
Ако нямате дълга пръчка, монтирайте подвижна плувка. За предпочитане е тя да бъде тип слайдер, т.е. на две точки. По този начин дори и при вятър кордата няма да ви образува корем. Основното влакно не бива да надхвърля о.14 мм, а поводът 0.10-0.12 мм. Кука № 14 е добра, ако рибата се храни активно, ако не, монтирайте 16 или 18.
След като построите линията си, опипайте внимателно дъното, преди да започнете да подхранвате. Дъното на язовира е изключително неравно и е осеяно с големи камъни.
Подхранката е изключително важна за риболова на червеноперка. За цял ден при поддържане на нормален ритъм на подхранване ще са ви необходими около 5 кг подхранка. Може, разбира се, и с много по-малко, но това неминуемо ще се отрази на количеството уловена риба.
Основната подхранка трябва да бъде тежка, т.е. влажна и лепкава, за да могат топките да достигнат цели на дълбочина 5-6 м. Тъй като между червеноперките се завърта и доста кефал, добре е да поставите в захранката какавиди, както и бял червей. Няма да е излишно, ако сложите също така една консерва сладка царевица. Току-виж се завъртял някой заблуден шаран.
След първоначалната подхранка от 8-10 топки, с големина на портокал, не хранете повече. Ако наоколо има риба, кълването ще последва веднага. Ако не, ще трябва да изчакате, докато подхранката привлече рибата. Колко бързо ще съберете червеноперката, зависи изцяло от качеството на подхранката.
За начало потърсете рибата на дъното. Впоследствие можете да намалите малко дълбочината и да ловите малко над дъното.
Основната стръв за червеноперката е бял червей, но също така успешно се лови на жито и царевица.
След като веднъж сте събрали рибата пред вас, хранете я рядко с по няколко големи топки храна. По този начин ще отсеете дребните червеноперки. В момента, в който хванете кефал, натоварете смело куката с 3-4 червея, наоколо може да има още някой екземпляр.
Ако рибата ви рязко изчезне, увеличете дълбочината, сложете една царевица и легнете на дъното. Не е изключено да се е завъртял някой шаран. Ако не последва удар до 10-15 минути, намалете отново дълбочината и продължете с червеноперките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.