Жребчево – раят на платиките

Третият по големина в страната язовир “Жребчево” се намира на 20 километра северно от гр. Нова Загора. Целият северен бряг на водоема е полегат и изключително удобен за риболов на дъно. Южният бряг с безбройните си заливи пък е раят за любителите на плувката. Рибата, която преобладава в язовира, е уклей, бабушка, каракуда, платика, кефал, амур, шаран, сом, бяла риба и щука. Поради голямото разнообразие от риба “Жребчево” е посещаван от риболовци от цялата страна. Ако не сте посещавали водоема, ще се опитам да ви опиша релефа. В момента водата в “Жребчево” е много малко. Почти всички ръкави, където се ловеше преди, пресъхнаха. Ние, новозагорци, си имаме неписано правило: “Докъдето се стига с кола, риба не се лови!” Затова, който иска да лови, ще трябва да походи пеш. В момента масовата риба, която се лови на плувка, е платика и червеноперка. Шараните и амурите са рядкост, но не са изключение.
В момента най-добре се лови риба на старата ракетна площадка, както и на двата най-големи ръкава: “Брезите” и “Бай Кьосьовият” ръкав.
Тези, които предпочитат да ловят шарани, най-доброто място е Помпената станция. На ден е възможно да ударите по няколко риби от 3 до 10 кг, а може и десет дни да няма пипане.
Лично аз ловя само на леко и от два месеца ходя на “Брезите”. За около пет часа се хващат от 6 до 15 кг риба. За съжаление само платика, червеноперка, а понякога кефал и каракуда.
Любопитна подробност за “Жребчево” е, че рибата започва да кълве около 8.30 ч. Захранката, която ползвам до момента успешно, е ЕЛДИ, ФилСтар и BRX на Van Den Eynde, в равни пропорции, като добавям и по малко конопено семе. С него не бива да се прекалява, тъй като активизира червеноперката. Може да се ползва, разбира се, и само българска подхранка.
Най-резултатно е да се лови с щека или с гол телескоп. Основното влакно е 0.12-1.14, а поводът – 0.10-0.12 мм. Тъй като дълбочината е над 5 метра, плувка 1.5 грама е напълно достатъчна. Лошото е, че понякога на
подхранката се завъртат ненадейно шарани и амури, които си заминават на тънките влакна.
Така че каня колегата от телевизия “Центрум груп” Краси Гогов на „Жребчево“, за да видя как лови шарани до 5 кг с повод 0.10 кг.
Основният проблем на „Жребчево“, както и в цялата страна, са бракониерите. До миналата година всеки ден имаше поне по един удар на шарани, тази година вече не е така. Шараните се ловят само на дъно, и то доста навътре.
Ежедневно в язовира има разпънати десетки километри мрежи. Дори и децата от Нова Загора знаят къде се разпъват мрежите и кои са бракониерите. Само горските и Регионалната дирекция по горите не знаят за тях. Горските се оправдават, че нямали пари за гориво. В същото време в хранителните магазини на Нова Загора се продава масово риба от язовира. Иначе горските отчитат дейност. Всяка година конфискуват по една-две мрежи по 50 м, за да си оправдаят заплатите. А рибата бавно и методично се унищожава и скоро ще дойде време, когато „Жребчево“ ще стане един от многото обезрибени язовири в страната.
Но стига вече за бракониерите и неволите на рибаря. Дойде септември, настана шаранско време. Наслука!

Краси Върхара
2001г

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.