Риболов на хляб през зимата и лятото

Риболов на хляб през зимата и лятото

Риболов на хляб през зимата и лятото

Явно е, че рибите, малки и големи, с изключение на хищниците с удоволствие консумират хляб

Риболовците знаят, че хлябът играе съставна роля в повечето подхранки. Но въпреки това малцина са тези, които практикуват риболова на хляб. Защо? Съвсем просто. Защото често го свързват с начина на риболов, който са практикували нашите дядовци. Това, разбира се, е съвсем погрешно. Ще се опитаме да ви представим гледната точка на французите.

Риболов на хляб през зимата и лятото
Риболов на хляб през зимата и лятото

Риболовът на хляб е много сполучлив, лесен за практикуване и значително по-евтин. Съществуват много начини за практикуване на риболова с хляб. Този, на който ще се спрем днес, е риболов с т.нар. “дъвкан хляб”. Техниката ще представи французинът Бернард Дюран-Дядо, когото журналистите от френското списание “Деклик Пеш” откриват в имението му “Замъка Тиери”, на брега на река Марна. Доста е минало от времето, когато Дюран е бил шампион на Франция, но той все още участва в състезания. Той по принцип приветства развитието на риболова, но предпочита да лови на сдъвкан хляб, който е малко по-прост и е първата стъпка преди риболова със смесване на подхранките. Какво всъщност представлява риболовът на сдъвкан хляб? Захранването е много лесно. Купувате един хляб от магазина, по-точно франзела, за да се ползва основно средата. Сдъвкваш добре хляба, след това го омачкваш на топка с големината на орех и захранвате с него. Това е цялата философия. Разбира се, едно топче няма да е достатъчно, а ако има и леко течение, тогава може и да хванете мускулна треска на челюстите, но пък е резултатно. Когато ви се схванат челюстите, можете да направите малко подхранка на базата на стрит хляб, като добавите малко царевично брашно, за да станат по-ароматни топките. През зимата рибите се стремят да се доближат до брега на реката, понеже не обичат големите течения. Могат да се ловят с пръчка 4-5 м, но ако водите позволяват, могат да се ловят и на 9 м.

Тежка кука през зимата и лека през лятото.

Във всеки риболов презентирането на стръвта е съществено. При риболов на хляб се изисква тренировка. Стръвта трябва да е на 10-12 см над дъното и линията така да се задържи, че стръвта да се движи пред оловцата.
Противно на повечето риболовци, Дюран предпочита една тежка въдица (кука). Хлябът попива водата като гъбичка и по-трудно пада от дебелата и тежка кука. За зимата Дядо препоръчва модел VMC (9030) – №16 или №18. Във всички случаи е по-добре, когато се лови на дъното, да се ползва оливетка. През лятото ситуацията е малко по-различна, понеже водата е по-бистра, а рибата по-недоверчива.

За лятната линия по-добре е да монтирате броеница от малки оловца и по-малка кука от същата серия 9030, но с №18 или №20. За предпочитане е да се лови на равно дъно без закачки, като стръвта се движи най-много на 1 или 2 см над дъното.
За сметка на това и през двата сезона ударите на хляб са много по-характерни, отколкото на червей или вердевас. Често се случва така, че рибата сякаш “гъделичка” плувката отначало, за да я потопи малко по-късно. Това се обяснява с факта, че хлябът във водата набъбва и рибите трябва да кълват от тази топка, отчупвайки малки парченца, преди да атакуват основната троха.

Добре закачен на куката, с хляба могат да се направят многобройни изтичания, но не трябва както при другите видове стръв да се засича в края на изтичането, за да не падне трохата. Въпреки това презареждането е неизбежно, когато ловим деликатни и предпазливи риби, които атакуват само на малки трохи, които трудно се задържат на куката.

През зимата се движете!

Ако дълго време не хващате риба на едно място, преместете се нагоре или надолу по течението. По принцип през зимата рибите се движат малко и ако при първите изтичания, след като сте захранили, нямате удари, това значи, че рибата просто я няма на това място. Всъщност преместването при този риболов става много лесно, тъй като той изисква малко неща – хляб, една пръчка от 6 до 9 м и това е всичко.

Закачване на хляба.

Откъснете малко парченце от хляба, годно да покрие куката. Стиснете го с пръсти високо върху стеблото, за да го прилепите, като избягвате да притискате вътрешната част на стръвта. Това е всъщност стандартният метод за закачване на френския хляб.

Дядо практикува малко по-различен начин. Той откъсва парченце хляб и със зъбите прави малка дупчица по средата, където вкарва куката, и защипва трохата отгоре. Това е особено атрактивно през лятото, когато рибата е много по-предпазлива. Тогава хлябът трябва да се сменя на всяко хвърляне. Много подходяща за тази цел е кората на обикновения хляб. Точно под нея се намира един пласт, който е подходящ за целта. Той се подготвя по-рано, обикновено вкъщи. От тази част се изрязват малки ленти от 1 до 1.5 см и дължина 0.5 см. Достатъчно е след това само да втъкнете куката вътре.

Дъвканият хляб – мор за червеноперките.

Дядо се е уверил, че независимо от сезона, червеноперките най-често атакуват дъвкания хляб. Защо? Платиките идват само когато добре подхраним мястото. Червеноперките са по-непретенциозни и се задоволяват с трохите от топчето хляб. Най-добрите риби се ловят в следобедните часове.

За всички тях…

Дядо използва останки от хляб, добре изсушен, който се чупи на малки парченца. Затова ги слага в една платнена чанта, намокря я обилно и после ги пресява през сито. Към тази смес се добавят 2 лъжици царевично брашно. Царевичното брашно прави по-малко “съсирвания” в подхранката. Ако ще използвате тази храна в стоящи води, овлажнете я дълго време преди риболова.

Ако искате вашата храна да заработи веднага, намокрете я малко преди риболова. Хвърлете и няколко корички сух хляб, за да създадете последен повик у рибите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.