Маршрут на езерото Оризаре

Този месец представяме на пловдивчани добре познатото им езеро Оризаре. Водоемът е бивша кариера, от където е ваден пясък, а в момента е превърнат в парк за отдих. Намира се по поречието на река Марица на Пещерско шосе. Най-голямото преимущество на Оризаре е, че е много дълбоко, което създава пречки на бракониерите да пускат мрежи. От друга страна водоемът не е източван никога, което значи, че има много големи екземпляри.
Основен обект за риболов е карабълъка, червеноперката и уклеят, има също така кефал, скобар, морунаж, щука, толстолоб. По-голямата част от бреговете на водоема са обрасли с шавари, но има доста удобни места за риболов.
Най-удачни са брегът с дървета, до лифта за водни ски, северният бряг, скосеният бряг срещу ски-влека.
В момента основнен обект на споретен риболов е морунажът. За успешен риболов са ви необходими няколко неща.
Подберете внимателно мястото. По-голяма част от дъното на езерото е обрасло с висока гора водорасли. Потърсете чисто дъно, за да може рибата да вижда добре хранителрното петно. В момента времето е топло и рибата държи дълбоките места. Ловете на дълбочина поне 6 м.
Подхранката
Карабалъкът обича обилната подхранка. Храната трябва да бъде обогатена с конопено семе и бели червеи. Можете да ползвате всяка една от българските подхранки, но лично аз съм имал най-добри резултати с подхранка MOSELA. Добре е да добавите малко Van Den Einde Superlake, за да се образува облак на дъното. Първите няколко топки трябва да бъдат по стегнати, а останалата храна по-рехава и влажна. Така дори и да има някакъв слой водорасли на дъното рибата ще се вдигне нагоре, за да посрещне хранителния облак от рехавата подхранка. Не хранете с бял червей, тъй като се събират много уклеи, които не позволяват на морунажа да се вреди до стръвта.
Система
Най-удачно е да се риболовства с щека, но може също така и с гол телескоп или болонезе. Леките плувки са вредни на Оризаре. Използването на плувка 2 гр и основно влакно 0.12 е напълно нормално. По този начин стръвта безпрепятствено ще пробива слоя на уклея, за да достигне до дъното. Ако не сте захранвали с бял червей и няма много уклеи можете да ловите на пинки. В противен случай риболовът е на кус-кус или жито. Поводът варира от 0.08 до 0.10, а куката от № 18 до № 14 в зависимост от интензивноста на кълване. Куката със стръвта задължително трябва да лежи на дъното. Опитвайте периодично да придърпвате по дъното, морунажът винаги атакува на придърпване.
Освен обект за риболов езерото Оризаре е и хубаво място за отдих. Има заведения за хапване, плаж, база за водни ски….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.