34 души мериха сили в Баташка сеч 2002г

34 души мериха сили в Баташка сеч 2002г

34 души мериха сили в Баташка сеч 2002г

Дълго чаканото състезание по подледен риболов (за момента единствено) се проведе на яз. „Батак“ на 10 февруари

Тази година времето беше благосклонно към риболовци и зрители. Още от ранни зори слънцето напичаше, а ледът пукаше оглушително.

34 души мериха сили в Баташка сеч 2002г
34 души мериха сили в Баташка сеч 2002г

Първите ентусиасти започнаха да пристигат около 7.30 ч. Предишния ден организаторите „Интерфиш“ и „Майсторски риболов“ заедно с Главния съдия Румил Лачев бяха очертали секторите с флуоресцентен спрей. Според регламента в състезанието можеше да участва всеки, който си плати таксата за участие – 5 лв.

Специално за мероприятието бяха пристигнали екипи от телевизия „Центрум груп“ и списание „На риба“.

След като стана ясно, че желаещите за записване са 34 души, Главният съдия Румил Лачев направи конференция на леда с цел запознаване на участниците с правилата, преведени от международния правилник за подледен риболов.

„Баташка сеч“ 2 обаче предложи на участниците индивидуална изява и обособени сектори. Риболовът беше разрешен само с една въдица на мормишка или зимна блесна. В последния момент беше разрешено да се лови и на хирономуси.

Мястото на състезанието – яз. „Батак“ – беше подбрано специално, тъй като е известно с колосалните зимни улови на костур. Дебелината на леда беше над 35 см и нямаше никаква опасност за участниците и зрителите, въпреки пукотевицата, която се чуваше периодично при повишаване или спадане на нивото. За голямо съжаление между състезателите нямаше нито един пловдивчанин. Но нямаше да бъде честно, след като цяло лято пловдивчани обират наградите по всички риболовни турнири, да вземем наградите и на последния риболов…

В 9.50 ч беше даден първият изстрел, след което участниците заеха местата си и започнаха да дупчат дупки. Според регламента всеки състезател имаше право на не повече от 5 дупки, пробити преди старта.

Сред участниците беше съпругата на Ивайло Христов – Влади, която бе единствената дама, престрашила се да премери сили наравно с мъжете. Участва и победителят от състезанието за журналисти м. г Сашо-Манекена. Всеобща изненада предизвика отказът за участие на управителя на магазин „Сирена“ – Ицо.

Докато състезателите се мъчеха да излъжат по някоя риба, кибиците, които бяха няколко пъти повече, ловяха в съседство с тях. На леда пристигна Вуйчо Дебелия, който тази година не хвърляше пиратки (то затова и слука нямаше толкова). Състезанието беше уважено и от най-стария търговец в бранша Бай Георги-Караджата, който пристигна без своята цигулка.
Самият Републикански шампион Наско Боянов хвана няколко риби на мормишка в компанията на софиянеца Емо-Баничката, Главния редактор на списание „На риба“ – Калоян Белополски, и моя милост.

Истината обаче бе, че този ден рибите кълвяха изключително мудно и риболовът беше труден.

В 13 ч гръмна пистолетът, оповестил края на състезанието. Дачката от „Интерфиш“ заедно със съдията Румил Лачев тръгнаха по секторите да теглят рибата.

Организаторите се бяха постарали да наградят максимален брой участници, като имаше всякакви награди.

1. Веселин Съйнов-Лино 2830 кг
2. Емил Петрушев 2665кг
3. Николай Янакиев 2615кг
4. Юлиян Лилов 1930 кг
5. Живко Трифонов 1710 кг
6. Атанас Атанасов 1450 кг
7. Георги Петров 1270 кг
8. Христо Савов 1255 кг
9. Красимир Бозев 1240 кг
10. Симеон Симеонов 1235 кг

Победителят Веселин Съйнов грабна голямата награда – 200 лв. и щастлив позира пред камерите и фотоапаратите. След състезаниетоМитко месаря и Емо Баничката бяха осигурили солидно количество вино, банички и наденица, за да се почерпят зрители и участници.

Награди за състезанието по подледен риболов „Баташка сеч“ 2.

1 място – 200 лв., от организаторите „Интерфиш“ и „Майсторски риболов“.
2 място – Стол-раница и макара Shakespeare от „Алем“ ООД.
3 място – Спасителна жилетка и влакно Plаtсl match от фирма „Стон“.
Първите трима бяха отличени и с индивидуални награди – сувенири от фирма „Бент“.
4 място получиха пръчка и тениска FilStar от „Филиста“ ООД.
5 място – макара Cormoran с 3 лагера от „Всичко за риболова“.
Фирма „Стон“ награди победителите от 1 до 5 място с по една печка за ръце.

Имаше и бонус награди за четиримата, които не хванаха риба, за най-голяма уловена риба, за най-малка уловена риба и за последно място, осигурени от магазин „Риболовен свят“, София, „Аква-Спорт-М“.
Единствената състезателка Влади Христова също получи награда.

Победителят Лино : „12 години практикувам подледен риболов“

Г-н Съйнов, как спечелихте първото място?
– Риболовът беше много труден, рибата кълвеше изключително мудно и трябваше голям майсторлък. Всичко опира до практиката.
На каква стръв ловихте, имаше хора, които ползваха хирономус?
– Аз лично ползвах само червено пинки. След като пробих дупките, се установих на една дупка и не мръднах от нея. Дълбочината беше около 6-7 м. Не трябваше да се губи време и да се сменят дупките.
Вие печелите за втори път това състезание, Има ли нещо общо между двата турнира?
– Общото е, че и тогава, и сега нямам изпусната риба. Това е много важно, когато си на състезание. Преди две години обаче състезанието беше като на шега, чуха се реплики, че съм си извадил риба от раницата, което е пълна глупост.
Каква мормишка ползвахте?
– Ловях почти два часа на черна волфрамова мормишка. Тя е много малка и тежка, подходяща за капризното кълване. В последния час костурът се активизира и сложих една позлатена и по-голяма.
Къде сте се учили на подледен риболов?
– Ловя на дупка от 12 години и съм се учил на Искъра.
И все пак каква беше тайната на успеха?
– Ловях на дъното и един пръст над дъното. Костурът искаше да се дразни постоянно, но на и около дъното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.