Риболов на коноп

Риболов на коноп

Риболов на коноп

Пит Джайс има зад гърба си повече от 40 години риболовен опит и е бил победител в риболова на коноп повече от 20 години

Той е участвал в отбора на Лестерската лаборатория на вероятностите през 70-те години. Този отбор е един от най-известните за времето си, където се е състезавал легендарният Иван Маркс, починал преди няколко години.

Риболов на коноп
Риболов на коноп

Не трябва силно да се разстройвате и да си скубете косите, когато ловите на конопено семе, тъй като Пит Джайс обяснява как правилно да ловите риба на любимата примамка. Да приемем, че е дошло най-после времето, когато можете да отидете на реката и да се насладите на качествен риболов на бабушки. Краят на лятото определено са моите любими месеци. За да напълня пълен живарник с бабушки, има само една стръв, на която мога да ловя последователно – коноп.

Всички си имаме свои теории защо работят различните видове примамки. И аз съм разгледал неведнъж причините защо конопеното семе е толкова добро за бабушката. Всичко се свежда до строежа на рибата и особеностите на нейните гълтачни зъби. Те се намират зад гърлото и с тях рибата троши малките ракообразни, с които се храни. Кефалът също има такива гълтачни зъби и затова и той реагира добре на конопеното семе.

По мое мнение конопът работи най-добре, когато има бабушки във водоема, независимо от сезона. Ако ловите бабушки от 50 г нагоре, конопът винаги ще действа по-добре от другите примамки. Но безспорно най-доброто време за риболов на коноп е август-септември и от средата на юли, когато бабушките вече са се изчистили напълно от хайвера.

Прозрачност на водата

Доколко е прозрачна водата, оказва голямо влияние на риболова с конопено семе. Когато водата е бистра, резултатите определено са по-добри. Когато водата цъфти, едрите риби продължават да се хранят и тогава е по-удачно да се лони на фидер, отколкото да търсим ситни бабушки. И обратно, когато водата е бистра, едрата риба е по-предпазлива и може да се заложи на приличен улов бабушки.

Аз не обичам да ползвам тежка подхранка и обикновено дори не нося с мен храна по време на излет. На реката аз отделям 30-40 зърна коноп и изстрелвам по 15-ина зърна с прашката почти на всяко изтичане. Ако ловя в стояща вода, намалявам дозата до 5-6 зърна.

Независимо от интензивността на кълването, аз не обичам да променям темпото на хранене. Ако подавам по 20 зърна коноп всеки път и рибата се храни, значи правя това, което трябва. И не променям темпото на хранене. Обичам да ловя на подхранено място, затова аз правя много малко гелета, когато ловя на коноп.

Линии за коноп

Заедно с подхранването, другата много важна част е линията. Не ме питайте защо, но линията за риболов на коноп трябва да бъде още по-чувствителна, отколкото за друга стръв. Това е свързано с рибата, която се опитваме да излъжем, но основно с факта, че конопеното зърно се държи във водата принципно различно от останалите видове стръв.
Именно поради тази причина аз предпочитам да използвам максимално леки плувки, които позволяват течението и дълбочината. Днес имам приготвени три линии с плувки 1, 1.5 и 2 г. Честно казано, те са доста по-тежки, отколкото ми се иска, но риболовът днес е на река с доста бързо течение и дълбочина около 3.5 м. Ако използвам лек такъм с разпределени тежести, не бих имал никакъв шанс да представя устойчиво на дъното своята стръв.
Дори когато ловя с линия, утежнена с оливета, аз използвам минимум 8 съчми, за да може при потъването стръвта да “танцува” естествено.

Групирано утежнение до повода при риболов на коноп не е необходимо, понеже бабушката го усеща и вие неминуемо ще имате хиляди гелета.

Леки плувки

Обикновено аз бих ловил риба с доста по-леки плувки. При дълбочина до 2.5 м бих използвал такъми 4х10 за дъното и 4х12 или 4х14 за пропадане. Тези линии с разпределена тежест утежнявам със съчми №10-12. Освен това аз винаги предпочитам плувки с метален кил.

Зная, че повечето риболовци предпочитат да използват плувки с карбонови килове, но понеже аз искам дори и най-слабите кълванета да ги отчитам, ползвам по-устойчивия метален кил. Що се отнася до формата на плувките, предпочитам издължена форма за риболов на пропадане и по-изтумбен, когато ловя на по-силно течение и се налага да задържам стръвта. Подбирам повод 0.06 мм и основно влакно 0.10 мм. Аз рядко използвам поводи над 0.06 мм. Единствено монтирам 0.08 мм, когато във водоема има щука и се налага бързо да издърпам бабушката от водата.

Kamasan B511 №20 дълго време са моите любими куки за риболов на коноп и не виждам причини да използвам друга кука. Това е здрава кука с подходяща извивка за конопеното зърно. На едно състезание в Таун Уеленд аз хванах 19 кг бабушка за три часа именно с тази кука. Освен това аз използвам тънки ластици за топсетите, не по-дебели от 0.7 мм.

Риболов в продължение на пет часа

Има един малък проблем с конопеното семе и това е факт – то рядко започва да работи от началото на състезанието. За да се преборя някак с това, аз обикновено започвам с торните червеи, за да успея да извадя няколко костура, като целта ми е по-късно да се върна на конопа. Обикновено давам на конопа поне един час, но ако и след два часа няма активно кълване, значи днес е неблагоприятен ден за бабушката. Дори и тогава обаче аз не се занимавам с тежка подхранка. Вместо това редувам подаването на конопено семе, с кълцан торен червей и бял червей.
Днес аз съм доволен от риболова, затова ще правя кратки изтичания заради тревата вдясно от мен. Принципно е добре да изтичаме максимално дълго, понеже, колкото повече се конкурира рибата за зърното по време на изтичането, толкова по-лесно ще се лови и толкова по-дълго ще останат на хранителната пътека впоследствие рибите.

Един отрязък

С помощта на дълбокомера откривам участъка точно пред мен, на дистанция 13 м, където няма трева и мога да изтичам спокойно. Именно това е мястото, където вероятно ще се установи бабушката, това е т.нар. “струя”. Така се нарича онзи участък в реката, където обикновено се групира рибата.
Подавам 30 зърна коноп и започвам да дохранвам с кълцан червей с купинга. Минута по-късно вадя дребен костур, което само доказва как моментално работи този метод. Трябваха ми около 15 минути, за да хвана моята първа риба на конопено семе, която беше около 50 г. Подавам 20 зърна нагоре по течението, но не много нагоре, понеже бабушката стои точно там, където подавам конопа, а той потъва удивително бързо. Съвсем след малко започвам да ловя стабилно, но това си има и своята обратна страна – привлича щуките, които изобилстват тук.

Тактика

Тъй като все повече риби се събират по пътечката и започват да се конкурират, те следват конопеното семе по течението. Това е всеобщо явление при риболов на коноп. Аз разпределям осемте съчми №13, които са ми под оливетката, и се опитвам да излъжа рибата по следния начин. След като хванах няколко риби, забелязах странно потъване на плувката, но бабушката се отказа, понеже усети оливетката.
Изменянето на начина, по който линията минава през водата, е съществено при риболова на коноп. Понякога е по-добре да задържите линията, а понякога да я оставите да изтича свободно.
Днес условията не бяха идеални, но аз все пак успях да хвана 5 кг бабушка. Категорично не бих уловил толкова, ако използвах червей или тежка подхранка.

Използване и приготвяне на конопа

За риболов на коноп могат да се използват повечето готови консерви на водещите риболовни фирми Sensas или Van Den Eynde. Първо ги накисвам за няколко часа, а след това ги варя, докато зърната не се разпукат и не се покажат белите сърцевини. Аз не приготвям конопеното семе за кука отделно. Поставям извивката на куката в зърното така, че то да го притиска като раковина. И никога не пробивам самото зърно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.