По силни от дрейфа

По силни от дрейфа

По силни от дрейфа

Постоянните ветрове и течения в стоящите водоеми може да предоставят на риболовеца доста неудобства, ако няма подходящи за тези условия плувки

Но ако използвате плувки Driftbeater, дрейфът може да бъде победен.

Стоящите водоеми само така се наричат – в крайна сметка в тях почти винаги има постоянно движение на водни пластове за съжаление. Ако тя е наистина стояща, риболовът на плувка би бил много по-прост. За нещастие на плувкарите в езерата често се преместват огромни маси с вода на повърхността. Вярно, това става бавно, но необратимо. Независимо от това стръвта трябва да стои неподвижно и съвършено естествено да лежи на дъното.

По силни от дрейфа
По силни от дрейфа

За да постигнете това, в болшинството от случаите е напълно достатъчно да използвате плувка с дълга антена и да потопите влакното между върха на пръчката и плувката. Но при силен вятър това няма да реши проблема. Преди всичко на много големите водоеми дебелината на движещия се слой вода от вятъра е твърде голям. При риболов и замятане на далечни дистанции страничното съпротивление е твърде голямо и плувката и примамката неизбежно се отнасят от точката на захранване. В подобни ситуации ние може надеждно да фиксираме примамката с едра съчма на дъното. За риболовеца с лека линия това може да се стори твърде грубо, но с помощта на специални плувки и линии струващият ни се недостатък на такава стоперна съчма може да се превърне в предимство. Dreaftbeater-ра и подобният му Carp Antenna са отлични плувки за риболов със стоперна съчма. Това са специализирани плувки със закрепване към влакното в долната си точка и се ползват на нормални и кариерни водоеми. При тях има очертана много тънка антена от пластмаса с главичка накрая, покрита с флуоресцентна боя. Тялото на плувката е разположено в самия долен край, а тънката антена има незначително съпротивление.

Светеща глава с голяма носимост

Дебелата главичка на края на антената изпълнява две функции. Първата се състои в това да направи плувката по-лесно забележима. Но още по-важна е нейната носимост. Главичката притежава доста голяма носимост, която удържа плувката отлично на повърхността и не я дави при дрейф и дори задиране на дъното. Колко коректно работи плувката, е показано на илюстрацията. На дъното примамката се удържа от тежестта на утежнителната съчма, а над водата се показва добре видимото топче на антената. Макар и плувката да стои на котва, все пак е крайно важно влакното да се потопи по цялата си дължина, за да се избегне получаването на корем. За целта правим презамятане през точката на ловене и отпускаме върха на пръчката във водата, бързо обирайки влакното с макарата.

При дълго чакане

Този метод на риболов със закотвена плувка е много ефективен преди всичко, когато очакваме дълго време кълване. То е толкова ясно и видимо, че времето за засичане е повече от достатъчно. Ето защо не е необходимо да държим пръчката през цялото време в ръка. Най добре този метод работи, ако пръчката е поставена неподвижно на стойка. При такъв леко дънен вид риболов със сигнализатор на кълване, разположен непосредствено над дънната тежест, плувката указва кълването веднага щом рибата помести закотвящата тежест от дъното. По какъв начин ще се движи плувката, зависи от това, колко далеч е стоперната съчма от куката и каква риба кълве. Ако съчмата е разположена близо до куката, примерно на разстояние 5-10 см и кълве шаран, платика или лин, ще имаме потресаващи кълванета с повдигане. Когато рибата вземе стръвта, антената на пълна дължина изскача над водата. Ако увеличим разстоянието между тежестта и куката, плувката по-често ще се потапя надолу. Но вследствие лекото съпротивление на влакното и стоперната съчма кълванетата на повдигане пак ще преобладават. Две сили въздействат на стоперната съчма – една с посока встрани и друга нагоре. Страничната обира отнасянето от течението, а отгоре държи носимостта на главата на антената. В нашата линия ние сме балансирали тези сили така точно, че получаваме отчетливи кълванета още щом рибата докосне стръвта.

При съмнителни случаи по-тежко

Поведението на плувката при кълване може лесно да се измени в зависимост от това колко далеч е стоперната съчма от куката. Но какво точно трябва да е разстоянието от куката до стоперната съчма и колко тежка трябва да е тя, за да удържи стръвта на едно място? Точни данни няма – тях трябва да откриете самостоятелно в зависимост от конкретните условия. Но в същото време при съмнителни условия аз препоръчвам по-тежка съчма и по-малко разстояние до куката. При много силен вятър и течение ловя с две SSG – 3,8 г съчми, застопорени на 8 см над куката. Понякога взимам две съчми №1 – 0,56 г с разстояние до куката 20 см. За плувки Driftbeater има цял ред сменяеми антени с различен размер. Това дава възможност в зависимост от ситуацията на водоема да ловите с по-дълга или по-къса антена и с различна по носимост глава.

Питър Дренан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.