Сигнално действие

Сигнално действие

Сигнално действие

Основното предназначение на антената на плувките е да сигнализират за кълване. Изборът на антена зависи от състоянието на водата и осветеността по време на риболов

Различни килове

Сигнално действие
Сигнално действие
Киловете на плувките, както и антените, са направени от различни материали, които също влияят на поведението на плувките. Киловете от метал, благодарение на своето тегло, стабилно държат плувките във водата, дори и при силен вятър. На течение металният кил оказва по-малко съпротивление във водата в сравнение с киловете от друг материал. Стъклопластовите килове са много здрави и гъвкави. Плувки с килове от този материал се използват преимуществено за риболов на болонезе или шаран. Там се изисква голяма здравина, стабилност, както и плувки, които могат да държат големи утежнения.

Бамбуковите килове са много леки и притежават висока носимост. Затова с тях се лови в случаите, когато плувката трябва да носи значителна тежест или обемна стръв. Плувките с бамбуков кил са подходящи и при ловене с бавно пропадащи примамки в средните слоеве на водата. Киловете от карбон добре работят, когато примамката се намира точно вертикално отдолу на плувката. Такъв материал за кил се използва при плувки, с които ловим на дълбоки водоеми без течение, или при риболов на изтичане на канал с много слабо течение. На силно течение или вятър плувките с такива килове се клатят и немного точно регистрират кълванета.

Плувки без антена

Тези плувки, още наричани Dibber , точно утежнени, се държат над водата само на повърхностното напрежение. Те са много добре видими поради широката си глава. Подходящи са за използване с обемни примамки като царевица, а също така и за риболов на едри риби като шаран, които кълват доволно рязко и точно.

Метална антена

При добра осветеност плувките с метални антени се явяват неотразими. Те регистрират не само бързо кълването, но и най-предпазливото пипане на стръвта. Но тези антени при силно насрещно осветление са лошо видими, защото светлината не преминава през антената. Носимоста на антената е нулева. Това изисква много точно утежнение.

Светъл стъклопласт

Стъклопластовите антени в условията на лоша осветеност са по-добре забележими в сравнение с металните. Такава плувка чувствително реагира и на най-лекото докосване на рибата до стръвта. Работи добре само в спокойни води, а на вълни се клати, имитирайки лъжливи кълванета.

Пластмасова антена

Пластмасовите антени са най-добре видими във ветровито време и при вълни. Плувките с такива антени са много стабилни и устойчиви, лесно се утежняват и добре реагират на кълване. Но понякога тези антени са лошо видими поради малък диаметър.

Куха пластмасова антена

Кухите пластмасови антени са добре видими, благодарение на големия си диаметър. Дори при отразена светлина те добре гарантират разпознаване на кълване. Смяната на едра стръв с малка няма да се отрази много на положението на антената. За сметка на това обаче антената няма така добре да отчита кълването.

Бамбукова антена

Плуващият бамбук обуславя една прекрасна носимост на антените от този материал. Плувки с такива антени са подходящи за онези случаи, когато рибата взима стръвта във фазата на пропадане. При силно вълнение и вятър бамбуковата антена намалява подскачането на тялото на плувката и винаги е готова да сигнализира за кълване. Но поради голямата си плаваемост не е много чувствителна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.