Първа кръв

Първа кръв

Първа кръв

Вече няма състезание по света, където риболовците да не добавят към своите рецепти едър и ситен вердевас

В тази статия миналогодишният победител от шампионата на Kenet and Avon – Бен Лийч ще разкаже за тайните в риболова със ситен и едър вердевас.

Първа кръв
Първа кръв

Шампионата на канала Kenet and Avon се провежда на пет минути път от дома на Бен Лийч.Едни приятели ме доведоха на този канал, като предварително ми казаха, че риболовът тук е изключително атрактивен и се лови почти на всякаква стръв – троха, пинки, бял червей, паста, също така торен и кастери. Водоемите, където практикувам риболова са различни. Някои са лесни, други трудни. За да бъде още по-интересно на част от водоемите ситният вердевас до скоро бе забранен за употреба. От скоро обаче на този водоем Асоциацията разреши употребата на вердевас и това предвещава изключителни улови. За съжаление напоследък не ми остава много време да ходя за риба. Задълженията ми към моя отбор Дайва Доркинг ми отнемат почти цялата седмица и обикновено наваксвам през уикендите.

Малко преди коледната ваканция направих истински фурор, като хванах 60-риби.

Беше тежък ден,със студена кристално чиста вода и моят основен конкурент Дес Шип спечели първия ден в своя сектор с 3кг риба, а аз станах първи в моя сектор с 3.2г

И двамата ловяхме на вердевас. Дес хващаше основно ситни костурчета и бабушки, а аз ловях същата риба, но имах няколко едри бонуса.

От опит знам,че с вердевас ще хванете много повече риба, от колкото на пинки или червей. Въпреки това добавям трохи в своята подхранка, това винаги е била печелившата комбинация на този канал.

Ако риболовът на троха е успешен вариант,веднага ще разберете,защото ще започнете да хващате веднага. Ако до 10 мин не клъвне никаква риба,значи и след това няма да клъвне. Първите риби, които се събират на подхранката са бабушки, ситни платички и епизодични малки каракудки. Именно първите риби могат да ви дадат предимство пред останалите състезатели по-късно. Състезанието се отразява от списание Match fishing, които лично аз съм поканил и се чувствам добре от своето перфектно представяне. За да извлеча максимума от моето място акцентирам върху ситния вердевас. На дистанция 5м от брега използвам двоен микс от суха и влажна глина със ситен вердевас, от които оформям три топки за подхранване, като добавям 80 мл ситен вердевас. Използването на двойния микс е задължително, тъй като на това място дълбочината е доста голяма. Тежката пръст сваля вердеваса на дъното и така аз зная къде се намира живата стръв. Аз премервам щателно дълбочината в моя сектор, който е 8 м, след което нагласям платформата си. Винаги започвам подхранването с две топки овлажнени трохи.

На дистанцията на щеката премервам щателно дълбочината и откривам перфектно място малко в ляво от мен. Именно там подхранвам с къпинг кит и чист вердевас. Течението е изключително слабо и вердеваса ще направи хранителна пътека около 2-3метра по посока на течението. Там ще ловя първо на троха, а ако няма резултат ще опитам да един ситен вердевас, като се надявам да излъжа някоя по-едра бабушка – бонус. Имам разбира се и резервен вариант. Нося около 300 г кастери, които ще подавам на малки порции с къпинга с надеждата да докарат някоя по-едра риба.

Стръвта за кука

Разчитам на няколко размера трохи, които оформям със специална дзъмбичка, освен традиционния едър вердевас, бял червей и пинки. Част от вердеваса за подхранване отделям и го поставям в специална кутийка с вода, за да се съхрани по-дълго. Често обаче ситният вердевас е по-ефикасен от едрия, особено, когато рибата е мудна в студената вода.

Затова отделям в друга кутийки с вода и малко ситен вердевас. Изключително важно е да се подбере правилната кука за целта. При риболова на вердевас тя трябва да е тънка и остра. Повечето фирми производителки имат специални куки за вердевас. Аз лично използвам куки DRENAN и съм изключително доволен от резултатите.

Безкрайните 10 секунди

Първите десет секунди са изключително важни за мен. Аз просто трябва да хвана риба за това време. Стартирам с риболов на троха, като постоянно играя със ствърта. Именно тези десет секунди могат да се окажат решаващи в последствие, затова аз много се старая. Плувката ми е перфектно балансирана и аз знам, че и най-лекото докосване на стръвта от риба ще бъде индекирано перфектно. В крайна сметка хващам своята дългоочаквана бабушка, което ми показава, че риболовът на троха вероятно ще бъде успешен.

Ловенето

Само за да изпробвам точката на петия метър опитвам няколко минути да ловя на тази дистанция и вадя малки костурчета. Може би трябваше да настоявам известно време на троха, но аз предпочетох да вляза на дългата дистанция и да ловя там, като се надявах вътре рибата да бъде по-спокойна. Оказа се именно така. Аз продължих да ловя успешно на 13-я метър, когато поредното преминаващо корабче не ми разби зоната за риболов. Аз изчаках известно време, тъй като ако подхраня веднага след преминаването на корабчето това тотално скапва риболова. Минути по-късно дораних и продължих да ловя успешно.

Линията

На петия метър ловях с плувка 0.4 Sensas Jean Francois, с основно влакно 0.10мм и повод 0.09мм. Куката която използвам е зелена – Gamakatsu . За дългата дистанция ползвам плувка 4×12г. Тъй като се очаква на тази дистанция да излезе по-едра риба куката, която ползвам е Kamasan B511.

Моите топсети са оборудвани с ластици на второ коляно с размер 0.7мм. На пръв поглед ластикът изглежда доста тънък, но няма проблеми нито с малките нито с по-едрите риби.

По стечение на обстоятелствата,точно когато влязох в серия един от превиманаващите кораби прецака риболова. Започнах да подлъгвам рибите с придърпване и подадох две топки пръст с вердевас, така успях да уловя някалко малки костурчета и бабушки, но никаква бонус риба. Резултат не дадоха дори и кастерите, които пазех като последен коз. Завърших с добро количество ситна риба и стнанах първи. Определено смятам, че риболовът на този канал е значително по-интересен, след разрешението на асоциясията да се използва ситен и едър вердевас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.