Риболов на яз. Широка поляна

Яовирът се намира на около 30 километра от Батак Водоемът е част от каскадата Доспат, Широка поляна, Васил Коларов, Беглика, Батак.
Шрока поляна е високопланински водоем, но е доста плитък. Това се дължи на факта, че е разлят на своеобразна плоча, която радко надхвърля дълбочина 7-8 м. Изключение прпавят сямо деретата край някои от многото язовирни стени, където дълбочината става наистина голяма.
Преди години Широка поляна беше прочут с многобройния шаран. Сега обаче запасите от тази риба са под критичния минимум. В момента основният обект на спортен риболов са костурът, американската пъстърва, червеноперката и кефалът. През последните две три години се завъди също така и доста каракуда. Въпреки обезрибяването на водоема Широка поляна все още е едно от любимите места на доста пловдивчани и софиянсци за отдих на палатка
Костурът и кефалът на практика нямат специфични места, където обитават. Те са в изобилие във водоема и се ловят практически навсякъде. Американската пъстърва, която достига до колосални размери от 2 кг в язовира обитава предимно по-дълбоките места около контрастените, заливите и разлива край кантона на Цар Борис, срещу Кавал тепе.
Водоемът предполага риболов както на плувка така и на дънна въдица. Тъй като водата е доста бистра потърсете дълбоко място. Водният стълб не трябва да е под 3-4м, тъй като орибата е доста наплашена и внимателна. За успешен риболов задължително подхранете мястото. Добре е в подхранката да има и малко бял червей, тъй като това е основоната стръв, на която се лови на водоема. Основната подхранка трябва да бъде от няколко стегнати топки, а останала част по-рехава и пухкава, която да образува облак във водата. При затихване на кълването изстреляйте няколко прашки с бял червей, за да активизирате кълването на рибата отново. Основното изискване за успешен риболов са тънките влакна и малки куки. Най-предпочината стръв от рибата във водоема е белият червей. Успешно се лови също така на жито, царевица, торен червей и кус-кус.
Пъстървите кълват както на плувка, така и на блесна. Те обаче са рядкост, не може да се разчита на количества, но за сметка на това екземплярите са качествени.
Широка поляна е предпочитан обект също така от риболовците на изкуствена муха с шнур и булдо. Кефалът е с най-големи популации във водоема и мухарите почти винаги имат успехи.

06.2001г

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.