Малки хитринки при риболов на кефал

Малки хитринки при риболов на кефал

Малки хитринки при риболов на кефал

Там където дълбоките места са близко до брега, а дърветата са далеч от бреговата полоса, всички риби намират храна около дъното

Малки хитринки при риболов на кефал
Малки хитринки при риболов на кефал

Изключение правят само периодите на «излизане» на насекомите от личинките, например майските мухички-еднодневки, излитането на майския или юнския бръмбар. Второ, много лесно може да се накара големият речен кефал да се «спусне» към дъното с помощта на обилна захранка. При това кефалът в големите реки е всеяден и затова качеството и вида на захранката не играят особено голяма роля. Главното е да е много, а отдалеченсотта от брега и дълбочината да маскират риболова.

Традиционно се смята, че е най-добре да се лови кефал с мухарска, спининг или мачова въдица, но само не и с телескоп без водачи. Това мнение се е насадило най-вече заради неуспешния риболов на внимателния кефал на малки реки.

Действително, на малките реки, а също и в условията на прозрачна вода и малка дълбочина, тоест при добра видимост, да се хване кефал с «обикновена» въдица, като правило не става. Както и да се маскираш самия замах на въдицата плаши кефала, който обикновено ловува в горните слоеве на водата. Но в големите и дълбоките реки кефалът се лови най-фективно с телескоп без водачи или щека с максимална дължина.

Условия за успешен лов на кефал

По мое виждане , най-добрите места за лов на кефал са тези, които удовлетворяват няколко изисквания
• Дърветата зад гърба ви трябва да са не по-близо, но и не по-далече от 20 м от линията на водата-
• Бреговата линия трябва да е права
• Хубаво е когато дъното се спуска надолу практически от брега, а на дистанци1 10-13м дълбочината е не по-малко от 3 м.
• Течението трябва да е равно, без завихряния и струи на обратното течение.
• В продължение на целия ден слънцето може да свети от коя и да е страна, но не и иззад гърба. Случвало ми се е да ловя на смрачаване прилични кефали даже когато залязващото слънце е светило практически иззад гърба ми, но при този случай дърпах рибарското столче на няколко метра навътре в сушата или просто сядах на топлия пясък.

Време и място на лова

Сред размножителния период, койтона кефалът се храни усилено. С нагряването на водата до средната лятна температура в рациона на рибата се появяват не само насекоми, но и малки рибки, червеи и храна с растителен произход. От края на юни до края на септември кефалът се придържа към по-острите завои на брега. Ако дълбочината позволява, той се приближава на 9-13м от брега.

При правилно избрани места, техника и тактика, нерядко времето на деня няма особено значение. Ще приведа за пример риболов на Волга, по-надолу от Самара. Докато си почивах на туристическата база намерих място където дълбочината при замах с «осмица» беше около 3,5 м. Дъното там е равно, пясъчно, без зацепи, с плавно понижение в дълбочина. Течението също е равно. В продължение на 3 седмици аз най-точно и гарантирано си ловях всеки ден на избраното място по два големи кефала и няколко бройки със среден размер. Големите екземпляри бяха около 1,7 – 2,2 кг, а средните – около 600 гр. Най-интересното беше в това, че аз се пробвах да ловя на разсъмване, в 11 сутринта, в 3 следобяд, при вечерното зарево, но дневният улов неизменно беше две големи риби и няколко риби със среден размер. През седмицата след като хващах по две големи риби сутрин се опитвах да повторя успеха си и следобяд, но нито веднъж не успях да го постигна. Дневната норма можеше да се хване по всяко време на деня, в рамките на два часа и толкова, лимитът е изчерпан, чакай следващия ден за още.

Захранка

За захранване при мощно течение се използва приспособление, наречено МАМКА.
Изобилието от «бяла» риба на местата, които обитава кефала като платика и многобройната дребна бабушка, прави необходимо много интензивното и наситено захранване. Захранката трябва да е висококалорична, която бързо засища дребната риба, а струята на захранката трябва да остане мощна и поне за няколко часа. Аз започвах с това, че хвърлях на избраното място 8-10 кг «спортна» захранка, която даваше устойчива струя в течение на 1-1,5 часа. След няколко дни стигнах до извода, че с такъв разход захранката ще ми стигне само за 3-4 дни. Тогава си спомних как ловят рибарите професионалисти на Волхов или в канала «Москва». За захранване на мощно течение те използват приспособление, което получи название «мамка». Конструкцията му е много проста. В мрежата на живарник се слагат два хляба, предварително разрязани наполовина за да може вътре да се сложи цяла или половин тухла (според силата на течението). Мрежичката на живарника се връзва отгоре с прост възел и със здрава връвчица и после се хвърля в точката на лова. Много е важно да се попадне точно на избраното място. Тъй като не всеки може да хвърли 6-7 килограмовата хранилка на разстояние 15 м, може да се наложи да се съблечете и да навлечете във водата на дълбочина до 1 м, а понякога и да се използва лодка за да се пусне хранилката на точното място. След като сложите хранилката, можете да се заемете с монтажа. При лов на кефал на аз стигнах до извода, че няма нужда да се хаби хлябСлед обяд или закуска ходех в кухнята на тристическата база и пълнех мрежичката с пресни останки от храна, в които винаги имаше макарони, картофи, зеле, задушен грах и всичко друго, което не бяха доизяли почиващите. Тази захранка работеше толкова безотказно, колкото и хляба, кускуса или «спортния» състав. След завършване на лова «авоськата» или се вади от водата или се оставя за следващия ден. Експериментите показаха, че все пак е по-добре на другия ден да се сложат пресни хранителни остатъци.

Монтаж

Монтаж се прави на телескопичен прът или щека, приблизително равен на дължината на самата въдица, а най-добре даже с половин метър по-къс – така се замята по-точно и лесно, управлява се оста на влакното и се вади голяма риба. На мощният осемметров прът (2 килограновият кефал е сериозен боец) се слага влакно 0,18 мм без повод тъй като практически няма зацепи. Слагат кукичка № 6-8. Товароподемността на плувката трябва да бъде такава, че да може да се спира монтажа по течението без да се губи устойчивост на цялата конструкция. При дълбочина на лова около 3 м целесъобразно използват плувки от типа «канал» с товароподемност 6-10 гр. Кефалът хваща примамката почти винаги в струята на захранката, ако тя се влачи по дъното или лежи на него. Затова е много перспективно използването на «шаранова» щека с дължина 13 м. Такъмите на щеката са амортизатор с диаметрър 1,6 мм, моновлакно 0,18 мм и дискова плувка с товароподемност не по-,малка от 10 гр. Такъв монтаж позволява примамката да се държи в точката на лова, която трябва а е точно под «авоськата». В болшинството случаи точката на лова е разположена буквално на няколко сантиметра под хранилката. Кефалът, като мъздругата или платиката, отива до самата хранилка и я атакува. Вижда се по това как трепери или се придърпва връвчицата, на която е вързана хранилката. Ловът в непосредствена близост до хранилката е технически сложен и изисква пределен навик. Важно е не само примамката да се придърпа под самата хранилка, но ида не се закачи с кукичката. Иначе «авоськата» трябва да се вади и целият процес за подготовка и лов да започва отначало и да се загубят няколко часа.

Има един проверен начин да се минимизира риска от закачането на кукичката за авоската. За целта в горната част на хранилката завързват шнур с голям поплавък-буй. За целта може да се използва парче пенопласт, кора или дървен клин. След като се постави хранилката буят ще показва отдалече местоположението й по-лесно ще се определя дистанцията на лова. При правилен избор на монтажа ми се е случвало са преместя плувката досами буя, да закача влакното за него и спокойно да чакам да клъвне. Но за това трябва определен опит.

Примамки

Големият кефал на Волга практически никога не се отказва от червей. Най-добре е да се ползва «местен», т.е. намерен в непосредствена близост до водоема. Обикновено това е или подлистник, или бял земен червей. Ако използвате личинки на комари уловът ви ще бъде бабушка и малка платика. Ако използвате пък ларви най-много да обогатите улова с някоя и друга белица. Няколко пъти лових кефал на дребосък, но подготовката на жива захранка в началото на лятото е доста проблематична.

Кълване

Кълването на голям кефал на правилно избраното и добре захранено място е своеобразна. Монтажът, поддържан от щеката, бавно се движи по струята на захранката, и изведнъж плувката започва да плува срещу течението, без да потъва и без да изплува. След катоизмине около 20 см. Следва подсечка и почва борба. Такова кълване много напомня на сутрешното кълване на голям лин. След като хванете риба, следващото кълване почва някъде след двайсет минути. След това започват да кълват по-дребни бабушки, белици, дребни платики, периодично между тях попадат средни и малки кефали. Тогава е добре да се прекъсне лова и да се продължи на следващия ден.

Оптимална схема на лова

От лодката с помощта на дълбокомер може да се изследва крайбрежната зона на реката. Отбележете участъците с равно течение, значителна дълбочина и нискозаляти завои на реката. Слага се хранилкатана перспективните места, а след това се подбира и прави монтажа. Копаят се червеи и след закуска се отива за големи кефали. Между другото, има смисъл преди началото на лова да се хвърлят в самите точки няколко топки «спорна» захранка. Препоръчвам да се добавят към нея и 50-ина нарязани червея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.