Маршрут на яз. Батак

Язовир „Батак“ се намира на около 65 километра от Пловдив в посока Велинград. Той е един от най-големите високопланински язовири в България. Допреди години водоемът имаше огромни рибни запаси, които обаче рязко намаляха след хищните набези на бракониери. Батак е класически обект за риболов на костур през цялата година. Има добри запаси от червеноперки, каракуда, шаран, бяла риба, костур, уклей…
Най-подходящи за риболов са местата край безбройните втичала на реки в него. Те предлагат по-големи дълбочини до брега, а също така храсти и дървета във водата, които са прекрасно убежище за рибите.
Най-подходящите примамки са: бял червей, торен червей, жито, царевица, хляб, жива рибка и др. С успех могат да се използват блесни, воблери, туистери и други изкуствени примамки.
При риболов на плувка от брега трябва да се ориентираме към местата с по-голяма дълбочина, които обикновено се намират около множеството втичала. Има вариант да се лови и с английска плувка навътре, но не го препоръчвам заради високата подводна растителност и множеството закачки. Изберете подходящо място и захранете с жито или готова подхранка. В зависимост от това, къде смятате да ловите, подберете подходяща пръчка – мачова пръчка 3.60-4 м, или гол телескоп без водачи 6-8 м. Плувката е от 4 грама, стационарна до 6-8 г за английски ваглер. При риболов с телескоп без водачи плувката може да варира от 0.75 до 1.25 грама. Основното влакно не бива да бъде повече от 0.14-0.16 мм, като задължително се монтира повод. Използвайте само качествени влакна, които преглеждайте преди риболов, тъй като има голяма вероятност да ви ударят големи риби. Размерът на куката е от 12 до 20, тънка, здрава и остра. Малката кука е необходима, когато рибата е апатична и пипа много мудно. Добре е при липса на кълване да подлъгвате рибата – движете стръвта чрез придвижване и повдигане на стръвта от дъното.
При риболов на плувка с нагазване гости на въдицата ви могат да бъдат шарани с размер от порядъка 2-4 до 7-10 кг.
При захранването, ако сте до втичалата, търсете мястото, където минава коритото на реката, и ловете в него. Удобни места са също така дупки, ръбове и други особености в релефа на дъното и крайбрежната ивица. При подходящо избрано място, правилно построена линия и точен такъм можете да постигнете голяма резултатност.
На риболова на дъно няма да се спирам подробно – само ще спомена, че за успешен риболов на шаран се практикува захранване и разпъване на въдиците на разстояние от порядъка 100-300 м. Едно от най-удачните места е т. нар. Костандовски залив, който се намира след стената. За съжаление обаче заливът е достъпен само с автомобил с висока проходимост заради постоянно калния път, който е с огромни коловози.
В заключение искам да кажа, че язовирът предлага отлични условия за риболовен туризъм и горещо го препоръчвам на всички риболовци.
Иван Вулев

04.2001

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.