Риболов на щека от Боб Нуд – част 5

Риболов на щека от Боб Нуд - част 5

Риболов на щека от Боб Нуд - част 5

РИБОЛОВ НА ШАРАН В СТУДЕНА ВОДА

Нямаше значение, че нощта беше доста студена и водата бе хладна, аз зная, че ще успея да подмамя шараните и да ги накарам да кълват над дъното. Сега ще ви обясня защо над дъното се хващат повече шарани.

Риболов на щека от Боб Нуд - част 5
Риболов на щека от Боб Нуд - част 5

Първоначално аз трябва да привлека рибата. За целта още в началото вкарвам една-две чашки с гранула на върха на щеката. Рибата ще открие храната и ще започне да се храни. На този ранен етап аз ще хвана няколко шарана от дъното.
Междувременно постоянно ще подхранвам с прашката. Но в началото ще стрелям по малко храна, тъй като водата е студена и в зоната има малко риба. Подготвил съм около 1,5 кг пъстървови дрожди, които са идеална подхранка в зарибения водоем. При падането си във водата те издават привлекателен звук, рибата действително идва при него, чувства аромата и остава в зоната, очаквайки следващата порция дрожди.

Борбата за стръв

Когато все повече и повече шарани се съберат на подхранката, те започват да се конкурират за падащата отгоре храна. Всеки се старае да хване пръв падащите парченца. Всеки път, когато поредната порция дрожди падне във водата, рибата ще се вдига от дъното в стремежа си първа да хване парченцата храна. Точно в този момент трябва да започне риболовът над дъното. И така, започваме да храним и да ловим.

Първоначално храним и трите точки равномерно с по една чашка дрожди, примесени с парченца шунка. Когато съм на състезания, аз приготвям шунката предварително у дома. Но сега това е излишно. Първоначално овлажнявам дрождите малко с вода. Със спринцовка добавям малко Van Den Eynde Liquid Pellet – течна гранула със специфичен рибен аромат, тя спомага дрождите да се разпадат по-бързо. Шунката, която използвам, е специално за риболов на шарани на Van Den Eynde. Шунката е перфектна стръв за шарани, като е особено подходяща през зимата. Една част от шунката аз разрязвам на парчета, след което прекарвам през сито. Първо, тези парченца шунка са много малки и няма да заситят рибата. От друга страна, са много леки, ще потъват бавно и ще бъдат забелязвани от плаващите наоколо риби.

Основната линия на атаката

Първоначално аз не ловя на близките две точки, като им давам време да “узреят”. Но аз не забравям за тях, храня ги постоянно с прашката. Често трябва дълго да се чака, докато шаранът “узрее” за риболов край брега. Едната от линиите е с плувка Preston Innovations’Brio 4×16, като стръвта лежи на дъното. На голямата кука № 14 е нанизано парченце шунка. Напомням ви, че жилото на куката трябва да е извън стръвта. Подавам щеката точно върху хранителното петно и пускам стръвта във водата. Минават две минути. Време е да се подхрани. Всеки път аз вкарвам по малко храна, но го правя регулярно. Прашката стои до мен винаги готова. Стрелям по десетина гранули, а падането им във водата прилича на стрелба от картечница. Минават пет минути, но рибата не кълве. За това време аз три пъти съм подхранвал далечните точки и два пъти тази пред мен.

Вадя такъма, за да проверя дали стръвта е на място. Всичко е наред, но кълване няма. Продължавам периодично да подхранвам. В един момент плувката потрепва. Аз не бързам да засичам, просто някоя риба се е отъркала в кордата. Най-после шараните се събраха на храната. Това ми отне 15 минути. Първо кълване, засичане и ластикът започва да излиза и да издава онзи хубав звук, приличащ на струнен звън. Дойде време да напълним живарника с риба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.