Риболов на щека от Боб Нуд – част 4

Риболов на щека от Боб Нуд

Риболов на щека от Боб Нуд

ВСЯКА СЕКУНДА Е СКЪПА

Колкото по-удобно разположите около себе си риболовните принадлежности, толкова по-удачен ще бъде вашият риболов. Това звучи очевидно, но мнозина риболовци не го правят. Следвайте съветите на Боб Нуд и икономисвайте всяка секунда.

Натрупаният опит през годините

Риболов на щека от Боб Нуд
Риболов на щека от Боб Нуд

Човек е роб на своите навици. Риболовците също имат свои навици. През годините съм се научил бързо да организирам своето “работно” място на риболов. Когато на състезание имате около час, за да разположите своите принадлежности, да омесите подхранката, да подготвите топсетите за щеката, голите пръчки, мачовете, болонезата, времето бързо върви. Аз и повечето състезатели подготвяме зоната за риболов по един и същи начин. Защо и вие да не използвате този метод и да започнете да ловите риба по-ефективно.

След като сте установили своята платформа, валяка, живарника, време е да разбъркате подхранката. Трябва да я разбъркате именно в този момент, тъй като на подхранката й е необходимо време, за да поеме водата в себе си.

Смесвайте подхранката правилно

Аз сипвам сухите компоненти в кръгла кофа. След като добре съм ги размесил, започвам да добавям по малко вода в средата на кофата. С ръка продължавам да бъркам енергично, докато подхранката не се овлажни равномерно. За да се облекчи последващото разбъркване, аз претривам с ръце няколко пъти храната. Сега я оставям за известно време и се захващам, без да губя време с другите неща.

Днес течението е нормално, а температурата на водата и въздуха е ниска. Опитът ми показва, че рибата ще кълве, но трудно. По-просто казано, течението е постоянно, затова рибата ще трябва да се бори с него. По този начин тя се намира в постоянно движение. Рибата изразходва много сили за това и тя ще огладнее – именно затова аз разчитам, че ще кълве. А че ще кълве трудно, е факт, понеже температурата е ниска и ще трябва добре да поработя. Мисля, че днес основно ще кълве червеноперка, но може да удари и кефал, така желан на състезанията, когото аз ще търся чрез постоянно подхранване, независимо от всичко.

Аз избирам два такъма за риболова. Всеки риболовец-спортсмен трябва да бъде готов за всякакъв случай. Първият е плувка обърната капка, идеална при риболов на течение за задържане. Плувката е 2 грама, ще я монтирам на дистанция 12 метра.

Кука и дължина на повода

След това избирам подходящия размер на куката и дължината на повода. Аз си приготвям поводите вкъщи, като ги съхранявам на класьор. Мисля, че за този риболов ще е подходяща Browning Maggot Hook № 22, привързана към 25-сантиметров повод 0.08 мм. Привързвам повода към такъма и идва време да премеря дълбочината. Подхранката чака, а времето тече. Меря под върха на щеката, метър вляво, вдясно и по диагонал. По този начин установявам релефа на дъното. Освен това така се определя и силата на течението. Това не ми е необходимо при подготовката на втория такъм, с който ще ловя на дистанция 8 метра. След това махам дълбокомера и пускам такъма, за да видя дали закачва някъде по дъното. Ако закачва, намалявам малко дълбочината. Ако закачва само на едно определено място, малко преди него просто задържам линията, за да отлепя стръвта от дъното, като прескачам препятствието по този начин. Умишлено не слагам стръв, за да не се отвличам с кълването.Отбелязвам на кордата с маркер дълбочината. Това ще ми позволи при бъдеща промяна лесно да се върна в изходна позиция. Връщам се на подхранката. Вижда се, че тя е леко изпръхнала, тъй като е поела водата. Доовлажнявам я и я прекарвам през ситото. Ситото е много важно, тъй като разбива всички частици и вкарва кислород в храната. След това добавям малко кастери и бял червей и започвам да оформям топките за подхранване.
Хвърлям 6 топки на 12-ия метър и 4 по-малки на 8-ия метър. Сега съм готов за риболов.

Как да намерим рибата

Няма нищо хубаво в това да оставяте плувката да се носи по течението. Напротив, има над какво да поработите и Боб ще ви разкаже нещо в тази връзка.И така, аз вече съм подредил зоната за риболов, приготвил съм щеката, подхранил съм на две места и вече съм готов за риболов. Идва време да реша най-трудната задача – да намеря рибата. Трябва да установя на каква дълбочина се намира рибата, храни ли се и как. Както вече казах, подхранил съм на две места с тежка храна, пинки и какавиди. Междувременно обаче стимулирам рибата с половин прашка едър бял червей през няколко минути. Това се прави, преди да подам щеката със стръвта.

Как да стреляме с прашка, докато държим щеката

Много риболовци имат проблеми, когато стрелят с прашка, докато държат щеката. Това никак не е сложно. Основното, което трябва да запомните, е, че трябва да опъвате не чашката на прашката, а чатала. Звучи малко странно, но всъщност това е единственият начин да стреляте с прашка, докато държите щеката. Ако сте си нагласили правилно платформата, Вие ще можете да притиснете щеката с лакът към бедрото си – така ще можете да храните с прашката, без да движите щеката. Аз съм си изработил вече този навик.

Как да се целим с прашката

Чашката, пълна с червеи, се слага в дясната ръка (същата, с която при-тискате щеката). Сега опъвате напред чатала на прашката и пускате чашката. След няколко тренировки се получава. По-добре хранете с едър червей, тъй като е по-тежък и по-бързо потъва, а освен това няма да го отнася течението, ако сте на река. В конкретния случай аз ловя на река. Мога да храня и с коноп, но мисля, че червеите ще имат по-голям ефект. Слагам на куката един тлъст бял червей и пускам плувката два-три метра нагоре по течението. Течението е много слабо и плувката едва се движи. Ето вече куката със стръвта преминава през облака на моята подхранка. Ако в този момент на петното има риба, тя обезателно ще открие движещата се стръв. Можете да направите стръвта още по-примамлива, като задържите плувката точно в зоната на хра-нителното петно. Междувременно аз продължавам да стрелям червеи с прашката. Когато задържам плувката, стръвта примамливо се отлепва от дъното и точно тогава се очаква кълването. Ако такова не последва, отпускам отново стръвта и тя продължава да се носи по дъното.

В търсене на най-добрия резултат

Аз постоянно се старая да променям скоростта на изтичането. Рибата може да бъде на дъното или над дъното. Ето защо трябва постоянно да я търся, за да извлека най-доброто от риболова.

След час безрезултатно търсене на двата фронта – 8 и 12 метра, и постоянно подхранване идва първото кълване. Плувката изчезва точно над хранителното петно. Засичам плавно и изваждам малка червеноперка. С нея идват и първите искри надежда. Работата е там, че червеноперката е стадна риба и щом съм хванал една, скоро ще дойдат и останалите.

Кълване и стръв

Кълването последва по време на задържането. Възможно е днес рибата да иска точно това. Това се случва често – понякога рибата кълве на изтичане, понякога на задържане. И двете техники са много лесно изпълними, когато се лови с щека. Понякога се налага да се лови със скорост малко по-бърза от силата на течението. Това става, като утежните плувката допълнително с една съчма № 8. Ако оставите такъма, той непременно ще потъне. Целта е да поддържате плувката над водата и да изтичате малко по-бързо от самото течение. На пръв поглед звучи сложно, но не е. Междувременно съм извадил още три червеноперки и един кефал. Резултатът не е от най-добрите, но все пак е нещо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.