Риболов на щека от Боб Нуд – част 3

Риболов на щека от Боб Нуд

Риболов на щека от Боб Нуд

ПОДХОДЯЩАТА КУКА ЗА ПРЕДСТОЯЩИЯТ РИБОЛОВ – ПРАВИЛНИЯТ ИЗБОР

Съвременният риболовец има достъп до много куки за риболов. Те са толкова много, че изборът на подходяща кука може да доведе до главоболие. Има куки широки, подходящи за царевица и жито, тесни за червеи, тънки – за фин риболов… Но в крайна сметка какво е важното за гарантираното качество на куката? Зависи ли успешният риболов от цвета на куката? По-долу вие ще намерите отговори на по-голяма част от тези въпроси. Първото и най-важното е формата на куката да отговаря на използваната стръв. Много е важно от каква тел е направена куката за успешния риболов. Например аз никога не бих използвал дебела кука при риболов на вердевас или какавида, а напротив, бих я използвал успешно при риболов на шаран на тесто или царевица. Така че ще опиша подробно какви куки използвам за основната стръв.

Риболов на щека от Боб Нуд
Риболов на щека от Боб Нуд

Червеи

За тази стръв аз предпочитам Magot Browning hook N 20-22, макар и да съм ползвал по-големи номера, ако рибата атакува стръвта смело. Тази кука е много тънка и с малка контра. Това позволява червеят да се наниже, без да се спука и да се извива на куката привлекателно за рибата.
Алтернативни варианти: Kamasan B520, Image IM6 maggot, Tubertini Series2.

Коноп

Семето на конопа е много твърдо и здраво. Куката трябва да е такава, че самото зърно да се намира по-далеч от контрата на въдицата. Обикновено аз използвам Browning chikara hemp hook N 20. Ако рибата кълве активно, преминавам на 16, дори и 14. Стискам с пръсти зърното коноп, което се отваря, и поставям вътре жилото на куката. Отпускайки го, то плътно обгръща въдицата. Така тялото е скрито в зърното, но контрата остава отвън.
Алтернативни варианти: Kamasan B511, Tubertini Series3.

Тесто

Аз използвам тестото само при риболов на шарани, така че куката за този риболов трябва да е много здрава. Тук не е важен размерът на куката, тъй като тестото на практика я скрива цялата. Аз предпочитам да ползвам Browning Spade или Specimen hook N 10-14. Тези куки са ковани и много здрави, а контрата им е завита навътре.
Алтернативни варианти: Drenan team England barbless, Carbon chub, Preston pro carp.

Какавиди

По размер какавидите много приличат на белия червей, така че аз отново ползвам Magot Browning hook N 20-22. Ако рибата е много плаха и кълве едва-едва, нанизвам цялата какавида на куката. В този случай е по-добре да се премине на по-голяма кука, например № 18-16, тъй като какавидата скрива размера й от погледа на рибите.
Алтернативни варианти: Drenan Carbon Caster Kamasan B611.

Торен червей

За торен червей аз използвам кука Browning Turnament Red N 18-20. Червеният цвят осигурява добра маскировка на фона на червения червей. Аз нанизвам червей през средата, като го оставям да виси. Подбирам възможно най-дребните червеи. Този тип куки се характеризират със своята извивка „кристал“. Тя не позволява на червея да се изниже от въдицата, а същевременно остава остра, дори при риболов на костур с неговата корава уста.
Алтернативни варианти: Kamasan B525 Drenan Team England Magot.

Хляб

Риболовът на коричка хляб е изкуство, за което е необходима специална кука. Аз използвам леки куки, които да не променят естественото потъване на стръвта – Browning Breadpunch. Те са с дълга дръжка, остра контра и връх, загънат навътре. Щом коричката хляб попадне във водата, тя бухва и закрива по-голяма част от куката.
Алтернативни варианти: Tubertini Series2, Kamasan B511.

Вердевас

За риболова на вердевас са необходими възможно най-тънките куки. Личинките на вердеваса имат много тънка обвивка и лесно се пукат. Аз ползвам най-удачно Browning Bloodworm 20-26. Тези куки са перфектни. По-добре е да се започне риболовът с по-малка кука. Но впоследствие рибата така се възбужда от вердеваса, че може да се монтира и № 20.
Алтернативни варианти: Preston Inovation Bloodworm Extra, Kamasan B512, Tubertini Series1.

Пинки или кастери

За тази стръв аз използвам куки № 20-22 обикновено Browning Magot, а за кастерите и по-малки – № 24-26. Куките са много тънки и не пукат червея и кастера. Ако възникнат проблеми, нанизвам стръвта с пинсети.
Алтернативни варианти: Drenan Fine Magot, Kamasan B511.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.