Риболов с щека – от Боб Нуд, част 1

Риболов с щека - от Боб Нуд

Риболов с щека - от Боб Нуд

Подбор на щека и параметри

Обмисляте ли покупка на нова щека, или вие вече сте си купили, но не знаете как да изстискате всичко възможно от нея. Дори и да се смятате за експерт, при всички положения ще ви помогне опитът на четирикратния световен шампион Боб Нуд, събрал всичките си познания в една книга.

Риболов с щека  - от Боб Нуд
Риболов с щека - от Боб Нуд

Цената е един от основните критерии при избора на щека. Така и трябва да бъде. Добрите модели понякога надхвърлят 3500 $. Но напоследък много от производителите започнаха да произвеждат добри и немного скъпи щеки. Такива са например Strong Arm на MAVER, Drenan Series2, Calibra или Rio на GARBOLINO… Но вие трябва предварително да сте наясно какво ще изисквате от вашата щека, преди да я закупите. Ако сте привърженик на риболова на шарани, не си струва да си купувате мачова щека. Ако шараните не са основният ви улов, на пазара в момента има богат избор от щеки, подходящи за риболов на езера, реки и канали.

Мачовите щеки се правят максимално твърди, те стоят перфектно изпънати, което дава възможност да подадете линията изключително точно върху хранителното петно. Тези въдици имат особен конус, което позволява тежестта на пръчката да се сведе до минимум. Така мачовите щеки придобиват “бърз” строй и са идеални за риболов на дребна риба. Ако обичате да ловите риба на различни водоеми, по-добре си купете универсална щека. Тя ще бъде малко по-тежка, но затова пък по-здрава. Строят на тези щеки е значително “по-бавен”, а първите три секции се огъват. С такава щека могат да се вадят и по-едри риби, ако е оборудвана с подходящ ластик. Ако ловите основно шарани, купете шаранска щека, тъй като мачовата няма да издържи дълго на напора на отчаяно борещия се шаран. Повечето от шаранските щеки имат полегат конус и дебели стени. Това придава на щеката голяма здравина, но тя става доста по-тежка. Строят на тези щеки е много “бавен” и те се огъват почти от дръжката, за да смекчат ударите на едрата риба.

БАЛАНСИРАНЕ НА ПРЪЧКАТА

И така, вие вече сте решили какъв тип щека ви е необходим, купили сте си специализирано английско списание, за да разберете какво се предлага на пазара. Красивите реклами и снимки в списанието могат да ви наведат на мисълта, че сте открили своята щека, но не бързайте. Никой не може да получи правилна представа за щеката, докато не я подържи в ръка. Отидете в някой риболовен магазин, кажете какво търсите от щеката и вижте какво ще ви предложат. Повечето риболовни магазини могат да ви поръчат щека и по каталог – всичко зависи от вашите финансови възможности. Не обръщайте внимание на това, колко тежи щеката, докато не я подържите в ръце. Когато щеката е разпъната и с нея се работи, тя може да се окаже много по-лека или по-тежка, отколкото сте очаквали. Това зависи от балансировката на пръчката. Повечето производители по различен начин разпределят тежестта по дължината на пръчката, изменяйки по този начин баланса й.

МАТЕРИАЛ

Необходимо е също така да знаете от какъв материал е направена вашата щека. Основните материали за производство са въглеродни влакна (carbon), композитни влакна (carbon composite) или от стъкловлакна (glas).

Въглеродното влакно е най-здраво, леко и твърдо, но и най-скъпо. Пръчките от композитен материал са малко по-тежки, по-меки са, но са значително по-евтини. Тези от стъкловлакна са още по-евтини и по-здрави. Техният строй е “по-бавен” и при дължина над 5 м провисват и под собствената си тежест. Повечето пръчки от стъкловлакна са с телескопична сглобка и се използват най-вече за направа на телескопи без водачи.

ОВЛАДЕЙТЕ СИТУАЦИЯТА

Следващата най-важна стъпка при закупуването на щека е да я сглобите вътре или вън пред магазина. Във всеки магазин продавачът ще ви позволи и помогне за това. Когато щеката е разпъната, вие можете да получите правилна представа за нея и дали тя ви пасва в ръката. Пробвайте няколко щеки, без да питате предварително за цената. Така ще можете да ги оцените обективно и може да останете приятно изненадан. Ето няколко съвета за избор на щека:
1. Не обръщайте внимание на външния вид на щеката -по време на риболова това не е важно. Твърдост, тежест и строй – това са основните фактори!
2. Седнете върху куфар с разпъната щека и помолете продавачът да хване върха, след това внимателно опънете щеката. Така ще добиете представа за строя на щеката и за това, как се огъва при уловена риба.
3. Проверете всяко коляно поотделно за дефекти и шупли, особено на снадките.
4. Най-накрая се осведомете за цената на резервните части. Ако сте състезател или сериозно подхождате към риболова с щека, ще са ви необходими допълнителни топсети. А те могат да се окажат по-скъпи, отколкото сте си представяли.

НАЙ-ВАЖНОТО

Мнозина риболовци смятат, че поставяйки удължител на щеката, тя става почти неуправляема. Това се отнася само за най-евтините модели. Много производители вече разработват своите модели, имайки предвид добавянето на удължител. И така, най-важното е щеката да ви пасва в ръката. Не забравяйте, че вие ще държите часове наред щеката и ако имате макар и най-малки съмнения, помислете си какво ще стане с тях след четири часа риболов във вятър. Риболовът с щека трябва да носи наслада, а и е гаранция за добър улов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.