Българи на SENSAS CUP в Румъния

Българи на SENSAS CUP в Румъния

Българи на SENSAS CUP в Румъния

Още когато Ивайло Христов ми предложи да участваме в турнира на СЕНСАС в Румъния, се зарадвах

По предварителна информация знаехме, че състезанието ще се проведе на язовир, в близост до румънския град Брашов. Решихме да тръгнем в четвъртък сутринта, за да нямаме проблеми. Както стана ясно по-късно това решение се оказа изключително мъдро, тъй като пристигнахме едва около 22ч вечерта, заради ремонт на пътя в Карпатите. Останахме приятно изненадани от Румъния. Инфраструктурата е станала наистина впечатляваща. Катерейки Карпатите минахме през няколко курортни селища с уникална архитектура. Обстановката по-скоро приличаше на Швейцария, от колкото на Румъния.
В крайна сметка благодарение на GPS навигатора GARMIN NUVI пристигнахме благополучно без да се изгубим нито веднъж, като минахме през центъра на Букурещ без никакви проблеми.

Българи на SENSAS CUP в Румъния
Българи на SENSAS CUP в Румъния

Настанихме се в малкото хотелче, което носи името и на самия водоем – Doripesco.

Това е коплекс от изкуствени водоеми за промишлен и спортен риболов. Езерото където се провеждаше състезанието бе достатъчно голямо, за да побере над 300 души участници. По-късно стана ясно, че това всъщност е един от най-добрите водоеми за риболов в Румъния. Дневната такса за риболов е около 50лв.

Тренировка
Първата изненада, която ни поднесоха организаторите бе официалната тренировка в петък. Противно на нашите очаквания тренировката започна в 14ч следобед и продължи до 17ч. Бреговата ивица бе разграфена на три сектора, с доста голямо растояние между тях.

По закона на Мърфи и двамата наши състезатели Ивайло Христов от Майсторски риболов и Мариян Димитров от Маяк Тубертини изтеглиха жребий един до друг в сектор С. От ляво на нас, през двама души се бяха настанили французите Жан Деске, Жил Коден и синът му Александър.

Ивайло Христов забърка за тренировката подхранка с аромат на ягода, а Марчо избра Тути Фрути. И двамата добавиха ТТХ и ароматизатори, като за дохранване използваха и пелети на Dynamite Baits.
Рибата, която се очакваше да се лови бяха шарани, които от рано сутринта играеха. Очакваха се епизодични платики, каракуди, както и сомчета. Първоначалната информация бе за риби по 4-5, и повече кг. Както и предполагахме обаче масовите шарани бяха между кило и две.

Но както всяко хубаво нещо и Дорипеско си има своя кусур. Освен многобройните риби във водоема е пълно с толстолоби, които организаторите предварително обявиха, че няма да се зачитат. И така беше изключително важно да се избягнат толстолобите, за да се хващат другите видове риба. Това налагаше подхранката да бъде максимално лепкава и да не отделя частици.

И така в 14 часа бе даден сигнал за тежката подхранка. Повечето състезатели хранеха на две точки – на щека 13м и на мач на дистанция около 40м. И на двете дистанции дълбочината бе около 2.5-3м, като само в сектор А бе малко по-плитко.

Независимо от малката дълбочина бяха необходими тежки ваглери, за да се заметне по-навътре и да се потопи влакното. Повечето състезатели ползваха ваглери с дебели антени 16-18 или 20г, които издаваха плясък при падане във водата.
От тримата франсета първи започна да лови риба Жан Деске. Ловеше с тежка плувка, около 2г, с подмятане навътре и по този начин стопираше линията на едно място. Извади 6 платики една след друга, докато другите чакаха шараните. Жил Коден отначало също тръгна с тежка плувка, като ловеше на дъното, докато малкия Александър ги търсеше по на плитко.
Французите подхраниха с по 15 топки на щеките и повече не подадоха нито една топка храна. Факт е обаче, че шараните се завъртаха за по малко и после изчезваха. Точно поради тази причина нямаше състезател с повече от 10 риби.

Почти всички румънци подаваха и на щеките и на мача лепен бял червей с мозайка, за да концентрират рибите на минимален участък.

В края на първия час французите прецениха, че шараните са се събрали на храната и смениха топсетие с плувка 0.75-1г.
В крайна сметка тренировката завърши с над 15 хубави риби за франсетата. Мариан имаше шест шарана, а Ивайло Христов събра толстолобите и имаше само една каракуда. Вечерта определихме тактиката за следващия ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.