Италия e Европейски шампион – 2007

Италия e Европейски шампион - 2007

Италия e Европейски шампион - 2007

След брилянтното си представяне на световното клубно първенство в Босна, италианският отбор грабна шампионската титла и на Европейското, което се проведе в Италия

Турнирът стартира при много високи температури, но това не можа да спре риболова…всъщност дори беше добре за всички. По време на официалните тренировки бяха регистрирани улови от 6-10 кг, като Англия се представи доста по-добре от всички останали отбори, включително Италия, с които веднъж жребият ги беше поставил един до друг и пак ги биха! Това отново ги направи големи конкуренти в очите на другите! Но все пак състезанието беше в двора на италианците, които нямаше да позволят за нищо на света да им развалят удоволствието да победят. Имено затова англичаните имаха едно на ум.

На брега вече се чуваха мнения, че това е едно от най-добрите риболовни места за състезание, нещо, което преди днешното двудневно състезание не можеше да се чуе често! Но, наистина, това беше място за големи улови, където техниката и скоростта щяха да се окажат решаващи. Нещата си застанаха на място, като за пореден път изпъкната три основни отбора … Италия, Англия и Франция … но кой от тях щеше да надделее? Как ще се представят някои от другите националности … Унгария, Полша и миналогодишният шампион Белгия? Това изглеждаше като конно състезание с Италия и Англия глава до глава и Франция с една глава по-назад.

Италия e Европейски шампион - 2007
Италия e Европейски шампион - 2007

1.
Уелсецът Найджъл Евънс (Nigel Evens), както и всички останали, първо закачи една малка каракуда. Макар и представянето му през първия ден да беше само блед спомен за неговите способности, през втория ден щяхме да видим метеорно подобрение, което оказа драстичен ефект върху един от най-добрите английски риболовци.

2.
Крайният победител Умберто Балабени (Umberto Ballabeni) държи в кепчето малка каракуда в сектор В. Умберто беше през две места от англичанина Уил Рейзон (Will Raison) и евентуално щеше да спечели сектора с килограм и половина повече от него. Щеше да повтори изпълнението си и на втория ден.

3.
Белгийците се бореха да защитят миналогодишната си шампионска титла. Бореше се и миналогодишният победител в индивидуалното класиране Гуидо Нуленс (Guido Nillens), но Каво Лама (Cavo Lama) и неговата малка каракудка доказаха, че няма смисъл да се хабят. Лошото представяне на Гуидо не беше характерно за него и той доказа способността си да се адаптира при всякакви условия като обърна драматично резултата – от 17-ти в сектора в лошия ден, той зае второ място в сектор D през втория ден.

4.
Друг надежден белгиец, Ханс Слегерс (Hans Slegers) (долу), се представи също толкова лошо, като Гуидо. Той също финишира 17-и в своя сектор и през втория ден бе сменен от Барт Хелсен (Bart Helsen), който успя да се класира едва 9-ти в сектор Е … най-дашния сектор през втория ден!

5.
Дидие Деланоа (Didier Delannoy) понякога по-добре познат като Мосю Плюс (Monsieur Plus) в Declic Peche донесе най-много точки на Франция и крайното класиране, което донесе бронзов медал, беше доказателство за неговата многостранност и спокоен стил. Дидие беше вкопчен в битка с англичанина Стю Конрой (Stu Conroy) и му грабна медала изпод носа само за някакви си 30 гр!
Неговата спокойна техника на захранване бе уловена от камерата (кръгчето в червено) – компактна група от ларви, които тъкмо излитат от ръката му … проследете докрая … един английски боулър (който хвърля топката в бейзбола) би могъл само да се гордее!!!

6, 7, 8,
Джакопо Фалсини (Jacopo Falsini) е един от най-големите италиански риболовци и той го показа като завърши втори след англичанина Стю Конрой през първия ден … само с 20 гр разлика. Фалсини спечели сектора през втория ден и взе сребърен медал. Накрая бяха останали трима риболовци, всеки един от които имаше по 3 точки. Фалсинката обаче ги удари с кила.
9.
Габриел Варга (Gabriel Warga)от Словакия, откачва от кукичката малък шаран от А23, който му помогна да завърши 15-и с 6530 кг

10.
Англичанинът Уил Рейзън в сектор В, кепчосва малка каракуда. През първия час Уил беше в лошо положение само с 40 риби …но късметът се обърна и през следващите два часа той показа страхотна скорост и завърши на второ място с 1.410 кг след Умберто.

Каналът Каво Лама е по-специален с това, че през зимните месеци част от него се източва и след това по време на саденето на реколтата се пълни отново. Казаха ми, че рибата се насочва в по-безопасна зона на системата и след като каналът се напълни ,отново се връща обратно. Но каквато и да е причината, този шампионат започна да изглежда като най-добрият досега!

АНГЛИЙСКИЯТ ПЛАН ЗА АТАКА

Първоначално бяха решили да атакуват на две линии – на 13 и на 6 метра, но на тренировъчните сесии стана ясно, че рибата се вади на по-близо, в комбинация от силно натоварване и бързина на вадене и затова 13-те метра бяха оставени настрана и фокусът падна на 6- те метра за всякакъв вид атаки.

Всичките им монтажи бяха стандартни 4х18 или 1гр плувка с формата на топка за ръгби, с наредени 30 сантиметра над кукичката съчми и два дропера номер 10, които бяха добавени, когато почукванията намаляха. Всичките монтажи бяха преотежнени максимално, за да регистрират и най-скромното почукване на рояците малки каракуди. Основната линия беше 0.13 мм с кукичка размер 16, вързана на повод 0.11мм. Ластиците бяха латекс или друг – според предпочитанията на всеки рибар.

Първоначално се използваше дънна захранка с бадемов аромат с джокери, някои от които с размери за кука. След сигнала за подхранка, всеки поотделно подаде по 10 – 14 топки. Иначе постоянно се захранваше насипно с ларви, омесени на малки топки с лепкава пръст, хвърляни достатъчно често, за да държат рибите заети наоколо. Изглежда, че топките глина привличаха по-доброкачествена риба, докато италианците бяха добавили и малко царевица, а това май беше причината за тяхното малко по-добро представяне през втория ден. Захранката се хвърляше съвсем близко до плувката или с други думи – тя или беше извън хранителното петно, или от едната му страна … никога отгоре!

ТРУДНО РЕШЕНИЕ

Ръководството на английския тим никога не се е страхувало да постави интересите на отбора над тези на индивидуалните съзтезатели и решението да не включат четирикратния световен шампион Алън Скотхорн (Alan Scotthorne) едва ли е било лесно, още повече, че основните спонсори на състезанието – Shimano, щяха да се радват, ако представителното им лице беше участвал в състезанието. Това може да е повдигнало доста вежди на учудване , но още веднъж, това доста говори за силата и дълбочината на английската команда, за която, дори и само на брега, четирикратният световен шампион е заплаха за всеки друг отбор!

Но като истински шампион, какъвто е, Алън допринесе и взе участие в цялостната подготовка на английския отбор … и все пак ще видим каква цена плати за първото място на своя отбор за деня.

КАК МИНА ДЕНЯТ
Денят започна добре за почти всеки от състезателите, които започнаха с изваждането на една малка каракуда 10-15 сек след началото … невероятен стандарт за риболовен водоем. Това състезание щеше да прерасне в истинска надпревара с тези лакоми риби. Основна роля за трупането на точки щяха да имат шарани от 500 гр до 2кг, но те не се показаха никъде.

Стю Конрой се опита да промени ритъма, понеже видя, че някакъв по-голям шаран се е придвижил в неговия район, но му трябваше известно време да го подмами в захранената зона и загуби доста, докато траеше този процес.През първия час той може би имаше някъде около 3 кг риба, което му даде фантастичен старт. Само на три места по-нататък неговият италиански противник, Джакопо Фалсини не загуби почва под краката си и остана спокоен през цялото време на мача. Само 20 гр. го отделиха на финала от спечелилия Стю. Навсякъде по секциите англичаните биеха италианците, с изключение на секция С. Там, Джанлуиджи Сорти (Gianluigi Sorti) и французина Дидие Деланоа водеха битка, която завърши с победа на италианеца с разлика от 40 гр. Англичанинът Дарън Кокс(рекламното лице на GARBOLINO), който беше показал добра форма по време на тренировъчните сесии, се опитваше да изпревари двойния световен шампион – унгареца Тaмас Валтер (Tamas Walter). Уелсецът Ли Едуардс (Lee Edwards) си осигури 3-ото място като тапа в сектор Е и лесно победи конкурента си от съседния участък, белгиеца Ерик ди Венти (Eric di Venti) с чисти 2 кг, прекрасно представяне на Ерик, който не е“заек”.

Докато денят преминаваше в битка между Италия и Англия, Франция имаше проблеми. Само двама от отбора успяха да се класират сред първите трима в секторите, те загубиха почва под краката си, като в таблицата с резултатите имаха двама състезатели с по 5 т. И отчайващият общ сбор от 11,5 т.. Прекалено голяма разлика между тях и англичаните и французите, за да могат отново да се включат в челната надпревара.

МАЛЪК ПРОБЛЕМ!

Един малък проблем, с който се сблъсках, освен стръмните брегове, беше това, че всеки от рибарите си беше разпънал чадър или дори чадъри, за да се пребори с високите температури. Това е страхотно за самия рибар и за стръвта, ама кошмар за всеки, който прави снимки. Всъщност, нещата бяха толкова зле при някои рибари, че направо нямаше как да ги снимам – те се бяха опаковали в чадъри (Атила Наги, например). Съжалявам, че не съм ги включил в снимковата си галерия. Това по никакъв начин не е критика към съзтезанието, това си беше наистина първокласен фантастичен мач.

ОСТАНАЛИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ

Да разгледаме останалите отбори, класирани в първата десятка.Полша тласна близките си съседи Унгария на 5-о място, но пък най-голямата изненада беше защитаващата титлата си Белгия. След като изпитаха няколко поврата на късмета, през първия ден те се класираха на доста непочетното 10-о място и бяха оставени през втория ден да участват само от чиста гордост, но за тяхна чест успяха да постигнат 5-о място в крайното класиране. Но въпреки това звездите на втория ден, без съмнение, бяха Италия и Англия, които спечелиха по 10 точки и , което е за отбелязване – с едни и същи точки от секциите.

Мениджърът на Англия Марк Даунс (Mark Downеs), който макар и разочарован, разсъждаваше философски, каза :”Това е страхотен резултат да имаме едни и същи точки с италианците на техен терен, но съм малко разочарован поради това, че не можахме да ги бием с още две точки, защото когато пристигнахме, бяхме в доста добра форма!”

11, 12, 13
Стю Конрой откри шаран – първоначалният проблем, който му докара всички тези гълтачи на куки (сигурно дребни рибки), които му създаваха неприятности. След като се установиха в участъка, той прибра в мрежата няколко от тях, което му помогна за трудно спечелената победа в секцията в двубоя с италианеца Джакопо Фалсини. Стю Конрой все така има проблеми с дребните риби, но подбра и прибра в мрежата 5 от тях. Тук той бързо издърпва една, която се опитва да избяга към другия край на канала.

14.
Сведлунг Хакан (Svedlung Hakan) от Швеция играе на сигурно и прибира в мрежата по-едра каракуда. В крайна сметка се класира доста надолу- 22-ри в секцията. Това не беше едно от най-добрите състезания за всички от северна и централна Европа, на които силната конкуренция на италианци, англичани и французи, им дойде малко в повече.

15
Стив Хемингрей (Steve Hemingray) показа невероятно изпълнение на Е23, с което счупи 10- килограмовата бариера, но … за съжаление, французинът Беноа Пeлегрино (Benoit Pellegrino) направи същото … но по-добре и Стив трябваше да се задоволи с второто място!

16
Англичанинът Уил Рейзон беше много бавен през първия час на В3, но желанието му да успее беше толкова голямо, че той успя да се пребори с дефицита и да постигне напълно заслуженото второ място в секцията след италианеца Умберто Балабени.

17-18
Уил Рейзон с 8, 040 кг каракуда и малък шаран. Това беше добро постижение, но евентуалният победител, италианецът Умберто алабени (дясно) го водеше по точки. Умберто щеше да накара Уил да даде най-доброто от себе си и през втория ден, когато хвана по-голяма риба и успя да бие Уил по тегло на улова -267 риби, което е невероятен резултат дори и за италианските стандарти. Уил без съмнение по-късно ще търси реванш!

Отборно класиране

1 Italy 26
2 England 28
3 France 37,5
4 Poland 83
5 Belgium 92
6 Portugal 96,5
7 Wales 97
8 Hungary 100
9 Holland 109,5
10 Czech Republic 115
11 Germany 123
12 Switzerland 130,5
13 Ireland 138
14 S. Marino Republic 143
15 Luxemburg 149
16 Slovenia 151
17 Sweden 159,5
18 Serbia 161
19 Denmark 171
20 Slovakia 172
21 Latvia 176
22 Croatia 182
23 Austria 185,5
24 Finland 212
25 Ukraine 212

Индивидуално

1 BALLABENI Umberto Italy
2 FALSINI Jacopo Italy
3 DELANNOY Didier France
4 CONROY Stuart England
5 GARDNER Steve England
6 RAISON Will England
7 PELLEGRINO Benoit France
8 GABBA Ferruccio Italy
9 CUOMO Roberto Switzerland
10 PREMOLI Stefano Italy

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.