Риболовците обявиха война на арендаторите

Пловдивски риболовци обявиха война на арендаторите на язовири. Специално сформиран инициативен комитет направи подписка за промени в закона за рибния ресурс в България. Хиляди рибари подкрепиха исканията на инициативния комитет.

1. Да не се отдават язовирите с национално значение под каквато и да е форма на частни лица и фирми с цел промишлен риболов.

2. Да се дадат пълни контролни функции на БЛРС и горските стопанства върху промишления риболов.

3. Да се уредят правата на водните стопанства върху улова на риба.

4. Да се забрани уловът на риба с всякакъв вид мрежи в язовирите с национално значение и реките. В писмото апел, съпътстващо подписката, риболовците алармират за поголовното унищожаване на рибния ресурс в Пловдивско. Драстичен е случаят с яз. „Пясъчник“.

Три моторни лодки с по 1000 м мрежи ежедневно вършеят из язовира.

Толстолоб, шаран и бяла риба вече не са така често срещани, както по-рано. По същата схема се обезрибяват десетки водоеми в региона – „Брягово“, „Мечка“, „Чернозем“…

Арендаторите ловят риба, но никой от тях не зарибява, въпреки че това е основно изискване във всеки договор за аренда. Постоянно на Четвъртък пазара се продава уклей, ловен пред очите на риболовците в дупката на яз. „Пясъчник“. Продавачът заяви пред репортер на „Пловдивски риболовец“, че рибата е от яз. „Кърджали“, но отказа да покаже фактура. Какво обаче прави Общинската полиция и данъчната администрация по този въпрос? НИЩО!

По водоемите ситуацията вече излиза извън контрол. Нееднократно риболовци и арендатори се хващат за гушите. С безкрайна наглост мрежите се пускат пред въдиците на риболовците и никой не смее да каже нищо.

За съжаление обаче няма закон, който да ограничава арендаторите при улов на риба, твърди началникът на отдел „Риболовен надзор“ към агенцията по рибарство и аквакултури г-н Петър Начев. Според него арендаторите могат да ползват всякакви видове мрежи целогодишно с изключение на размножителния период.

Тази ситуация обаче не устройва пловдивчани. Ако не бъдат предприети крути мерки, инициативният комитет заяви, че ще подпалят риболовните си билети на площада пред кметството. Ако и това не помогне, рибарите заявиха, че ще залеят Районния съд с граждански дела срещу арендаторите.

За „Пясъчник“ обаче нещата можели да се променят. Според новия закон за водите той е един от 51-те язовири, публична държавна собственост, които преминават под егидата на Министерство на околната среда и водите. До момента водоемът беше собственост на земеделското министерство и фигурираше в активите на дружеството „Напоителни системи-север“. Въпросното дружество е сключило договора за аренда на язовир „Пясъчник“, който е странно изгоден за наемателя.

В най-скоро време обаче „Пясъчник“ ще бъде отписан от активите на дружеството и ще стане язовир само и единствено за спортен риболов. Ако все още има какво да се лови!

02.2001г

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.