Големият мач

Как Киерон Рич взе 200 лири стерлинги от Грант Албът

Как Киерон Рич взе 200 лири стерлинги от Грант Албът

Как Киерон Рич взе 200 лири стерлинги от Грант Албът

Киерон Рич и Грант Албът са големи приятели, големи риболовци и големи противници. Кой от тях ще триумфира в пряка пет часова битка за 200 английски лири. Ще откриете отговора какво се случи, след като тези две машини за риболов се сблъскаха на Staunton Harold Rezervoir в Derby.

Големият мач
Големият мач

С 205 акра вода и 5 мили брегова ивица Staunton Harold Rezervoir е голяма отворена водна шир от платика, костур, червеноперка… Той е популярен сред състезателните риболовци. В един влажен, хладен, по-скоро студен ден, беше твърде интересно, че двама от най-фините английски риболовци на шарани решиха да премерят сили. Местата 23 и 24 откъм брега на яхтклуба им се паднаха след жребий. Времето беше тежко, облаците заплашваха да се сгромолясат над главите им, а вятърът духаше от изток. Имаше малки шансове да хванат някоя по-добра платика. Киерън изтегли място 23, а за Грант остана 24.

Най-печелившата система за риболов тук е на фидер и състезанието се проведе именно по този начин. Мачовете тук се печелят с улов над 25 кг, но всъщност червеноперките правят по-голямата част от екшъна. Те също реагират добре на фидера, въпреки че ваглерът и щеката понякога са по-добри алтернативи.

Подхранката

И двамата риболовци имат голямо предпочитание към подхранката Van Den Eynde и като цяло се различаваха малко в избора си. Грант смеси един пакет Gold Pro BREEM и един пакет Gardons и добави към водата, с която овлажни подхранката, течен ароматизатор на MOSELLA – Srowbery и още четири чашки течен ароматизатор Breem. Защо използва тези два контрастиращи аромата и оцветителя, ще попита някой? Грант обясни, че Breem има приятна сладка миризма, и той желае да хване някоя от по-големите риби, които обичат тази миризма. Червената ягода на Mosella подсилва миризмата и той се надява да излъже повече червеноперки и дребни платички, които имат склонност да се появяват първи на петното. Ако започнат да се обаждат едрите платики, Грант ще добави още малко Gold Pro BREEM, за да настрои сместа към по-големите платики.

Киерон пък направи смес от Rekord BREEM и Turbo+, като също добави течни ароматизатори. Освен това обаче, Киерон добави малко черна боя Van Den Eynde, за да потъмни като цяло своята смес, за да съвпадне с цвета на дъното във водоема. Дълбочината на 60 м, където ще риболовства Киерон, е около 6 м и дъното е почти черно на цвят. Ако направите сместа светла, има опасност дребната риба изобщо да не се доближи до фидера.
Старт
Грант започва с 20 грама отворена хранилка Nisa, която пълни с накълцани торни червеи, смесени с кастери и затворена от двете страни с подхранка. На куката той слага два боядисани в червено бели червея. Първото хвърляне е на около 50 м. Грант преброи до 12, преди да потъне хранилката, което означаваше около 6 м дълбочина. Той използва пръчка Daiwa feeder SW, окомплектован с макара Daiwa 3500I, навита с влакно Daiwa Match Winner 0.18 мм. Влакното е дебело, за да може да лови на избраната от него дистанция, ако по-късно се увеличи вятърът. Хранилката е закрепена към система патерностер с повод 90 см 0.16 мм Milo Ghost Line. Здравината на линията се диктува от факта, че на дъното има много закачки, в това число и миди, водорасли и дори по-дебелото влакно може да бъде наранено след половин час риболов.

Ghost Line-а е флуорокарбон, почти невидим във водата, така че би трябвало да помогне да се намали донякъде ефекта на по-дебелия диаметър. Куката № 16 Kamasan В560 завършваше такъма на Грант. Нито един от риболовците не смяташе да дохранва мястото си с допълнителни топки подхранка. И двамата предпочитаха да започнат постепенно, като използват съдържанието на всяка следваща хранилка. Това не е водоем, на който да хвърлиш много подхранка и да чакаш едрите риби да дойдат. Трябва да хванеш отначало дребни червеноперки и постепенно да изградиш риболова си. Ако голямата платика е наоколо и реши да опита твоята стръв, тя ще бъде привлечена на мястото за риболов от активността на дребната риба.
Започваме с костури.

Грант изкарва първата риба след около 10 минути и това е костур. Кълването е доста добро и рибите взимат на потъване. Съвсем след малко той навлиза в постоянен ритъм на вадене. След още няколко костура той вади и една червеноперка. След това кепчосва и две-три дребни платички с размер 120-150 г. Кълването следва 30 сек, след като хранилката се е установила на дъното. Грант като цяло първи влезе в ритъм, но Киерон също скоро започна да лови риба, въпреки че хващаше повече костури и червеноперки през първия час.

Стилът на Киерон

Киерон ловеше с влакно Preston Inovations, навито на макара Daiwa 2506 С, пръчката e TRI-CAST 4000 feeder. Големите спокойни водоеми са всичко друго, но не и спокойни, разсъждава на глас Киерон. С този голям обем вода ще има различни движения като приливи и отливи, които ще влияят на влакното. Затова той поставя по-твърдия връх на фидера. Киерон хвърляше 10 м по-далече от Грант. Неговата хранилка Drenan беше със запушени дупки отстрани, което не позволява на кълцаните червеи да се разпиляват, когато се замята и потьъва до дъното. Поводът на Киерон също беше здрав 0.15 мм Preston Inovtion Power linе с кука № 16. Първоначално поводът му беше 1.20 м, което позволяваше бавно потъване на стръвта. Това беше специална тактика да се ловят повече червеноперки в първите етапи на риболова, тъй като те обикновено се хранят над дъното. Изглежда тази линия работеше добре, защото той започна добре с няколко големи по размер червеноперки и няколко хибрида между платика и червеноперка. В края на втория час той изглежда вече стопяваше предимството на своя противник.

Как Киерон Рич взе 200 лири стерлинги от Грант Албът
Как Киерон Рич взе 200 лири стерлинги от Грант Албът

По това време двойка корморани започнаха да обработват ятата риби, които въдичарите бяха привлекли пред тях. Резултатът беше незабавен: от кълване мигове след потъването на дъното и двете места съвсем скоро бяха като мъртви. Второ, вятърът се смени от източен на югоизточен. Този момент без кълване притесни много и двамата състезатели. Затова Грант пробва с щеката, за да види дали може да излъже някоя риба. Той установи, че като не е хранил мястото на щеката, рибите ги нямаше там. Кормораните се бяха изтеглили надолу по езерото. Веднага момчетата започнаха отново да ловят и рибата се активизира. Парчетата торен червей като че ли работи по-добре днес, обясни Киерон, но Грант продължи да използва боядисани бели червеи за стръв. Киерон, както и неговият противник, подаваше накълцан червей и кастери с хранилката. В един момент той спря да добавя кастери и хвана две малки платички. После дойдоха костурите.

Заключителни моменти

Към края на мача кормораните се върнаха и мястото на Киерон отново умря без индикации за някакви големи риби. Той опита на един голям торен червей, но трябваше да чака дълго първото кълване. През това време Грант също имаше по-слабо кълване, но все пак хващаше по някоя риба, макар да чакаше по-дълго за своите. В края и двамата риболовци ловяха на приливи и отливи. Все пак беше интересно с многото кълванета и многото риби, но не по-големи от 350 г. Кантарът регистрира 9 кг за Киерон. Уловът на Грант изглеждаше същия по размер, но няколкото риби, които хвана по време на затишието, го изведе към печелившите 10 кг. Беше добро състезание с много риба и за двамата. Подхранката в случая не даваше някакво особено предимство, тъй като и двамата ползваха подобни формули. В крайна сметка беше просто един лош късмет за Киерон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.