Сезон 2002 – равносметката

Състезателният сезон приключи

За добро или за лошо – състезания вече няма. Предстоят няколко месеца студ, през които само най-упоритите продължават да ходят за риба. Какво се случи през този сезон?

На пръв поглед – почти нищо. Все още за съжаление конците в бранша се дърпат от нелегитимната федерация по риболовните спортове начело с Румил Лачев. Частните клубове в страната си регистрираха официално своя федерация, но какво от това, след като тя и до ден-днешен не е призната от ДАМС. Поради тази причина не можем да бъдем признати и от Международната федерация във Франция. Така нелегитимната федерация си организира Световното първенство по пъстърва, а вероятно по същата схема ще организира и Световното първенство на клубовете, което ще се проведе догодина през лятото на Гребния канал в Пловдив.

Пак благодарение на същата тази федерация спортният календар стана едно голямо недоразумение. Проведоха се само три състезания, от които едва две ще носят точки за Националния отбор. Как ще се изчисляват те и кой ще участва догодина на Световното – никой не знае и до момента.

Иначе състезателният сезон стартира с турнира на “Спортен риболовец”. 88 души уважиха събитието, а Наско Боянов от “Олимпик”-TRIANA стана шампион. Традиционният турнир на вносителите на риболовни принадлежности на “Огняново” се прекръсти на “Майстор на годината”. И до момента състезанието остава едно от най-добрите през годината. Два турнира организираха и представителите на SHIMANO – фирма “Топ Риболовец” ООД .

“Центрум груп” направиха също два турнира за журналисти, като обещаха да ги превърнат в традиция.
Между всичките частни турнири трите състезания от спортния календар минаха съвсем незабележимо, още повече че нямаше никакъв стимул. Нямаше награди, нямаше риба, нямаше дори медали за победителите.

Единственото раздвижване на духовете се получи на Републиканското първенство на “Дъбниците”. Очакваше се двукратният Републикански шампион Наско Боянов да вземе трета републиканска титла, но лошият жребий му изигра номер.

Републикански шампион стана Калин Митранов от “Номиком”. За първи път през тази година на състезание се пусна и отборът на “Никулден”, създаден от главния редактор на списание “Български риболовец” Алекс Вулев. Като за първа година “Никулден” имаха и добри постижения, но на Републиканското първенство се издъниха колосално с последното си място. Но това не е беда, по-важното е, че момчетата имат желание и хъс за игра.

Тази година обаче има определено разместване в класациите. Постоянният пловдивски фаворит “Олимпик TRIANA” на няколко пъти отстъпва първото място, което беше тяхна запазена марка през последните две години. Софийската школа бавно и упорито настъпва напред и следващият сезон се очертава да бъде още по-интересен.

Последната издънка като че ли беше 27-ото място от 30 отбора на Националния ни отбор на Световното първенство в Португалия. Издънихме се много. Няма нужда да се оправдаваме. Просто се издънихме. По една или друга причина класацията не оправдава по никакъв начин вложените средства.

Лично аз бих искал да благодаря на всички вносители и търговци на риболовни принадлежности, които по един или друг начин подпомогнаха спортния риболов в страната. Хубаво е, че все повече вносители спонсорират отбори и турнири. Тази година пловдивският “Светослав” се състезава с подхранка SENSAS, осигурена от “Аква Спорт М” и италиански бял червей от ЕТ “Караджата”, “Никулден” бяха спонсорирани с риболовно оборудване на MILO от фирма “СТОН”, “ОЛИМПИК” подписаха договор с представителите на TRIANА – “Алем” ООД, “ВИДРАКС” подпомогнаха турнира на “Спортен риболовец”… Благодаря им от името на всички състезатели в цялата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.