Как изумихме чужденците на световното по пъстрва през 2002

На 28 септември у нас се проведе X световно първенство по улов на пъстърва с естествена стръв

Състезанието се състоя в един от участъците на река Въча, близо до гр. Девин.

Състезанието беше организирано от Българската федерация по риболовни спортове, която все още няма регистрация в съда и съответно е нелегитимна. Участъкът за състезанието беше добре подбран, така че и зрителите имаха възможност да се порадват на чудото – улов на пъстърви, рядко срещано явление по нашите реки напоследък. Специално за състезанието реката беше обилно зарибена. Не мина, разбира се, и без злоупотреби. Шофьорът на камиона, който караше пъстървата, беше заловен да прехвърля риба в резервната гума. На поисканото обяснение човекът сконфузено обясни, че рибите били за шефа.

Повечето от участниците останаха доста изненадани както от откриването, така и от провеждането на самото състезание. На официалния парад присъстваха повече военни, отколкото на редово учение на полигона край село Корен. За съдии на състезанието пък бяха взети войничета. Като се вземе предвид, че нашият отбор беше облечен и с камуфлажни дрехи, чужденците вероятно са останали с убеждение, че се намират в Косово.

Българският отбор приличаше на жалка пародия в сравнение с останалите състезатели. Единственият, който имаше перфектно оборудване и знаеше за какво става дума, бе Иво Алексов от Кюстендил, който се явява вече втори път на Световно първенство по улов на пъстърва. Останалите от българския отбор изглеждаха смешно с пръчки по 3-4 м и плувки от стиропор пред 10-11 м болонези на италианци, французи и швейцарци.

Единадесета година поред италианският отбор се класира на първо място. Втори останаха швейцарците, а трети – французите. По някаква случайност четвърти се класираха българите.

Кулминацията за чужденците настъпи обаче след края на състезанието. Още докато участниците събираха пръчките, повече от 100 души зрители се втурнаха към водата и започна истинска сеч. Пъстървите се вадеха, блъскаха се в камъните да умрат и се прибираха в торбите. Всичко това се случваше пред очите на слисаните чужденци и организаторите на състезанието – Румил Лачев , г-н Кушлев и Росица Златанова.

Така протече в общи линии Световното първенство по риболов на пъстърва в България, а чужденците скоро едва ли ще помислят за втора проява у нас…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.