Състезатели бойкотират Федерацията през 2002г

Състезатели бойкотират Федерацията през 2002г

Състезатели бойкотират Федерацията през 2002г

Почти всички състезатели по спортен риболов от цялата страна обявиха бойкот на новия спортен календар, официално приет от Българската федерация по риболовни спортове

Всеобщото мнение на отборите е, че със странните си идеи Федерацията не само не помага, а пречи за развитието на спортния риболов в страната.

Състезатели бойкотират Федерацията през 2002г
Състезатели бойкотират Федерацията през 2002г

Според официални източници Българската федерация по риболовни спортове все още не е официално регистрирана и съответно е нелегитимна. Това обаче очевидно не ги притеснява. Както се вижда от последния проект за спортен календар 2002, страната ще бъде разделена на шест зони.

Северозападна – яз. ”Огоста”
Централна-северна – яз. “Долни Дъбник”
Североизточна – яз. ”Цонево”
Югозападна – яз. ”Лобуш”
Централна-южна – Гребен канал ”Пловдив”
Югоизточна – яз. ”Мандра”, Бургас

Първите пет отбора от всяка зона ще се явят на полуфинал, който ще се проведе на Гребния канал в Пловдив. Класиралите се от първо до 15 място отбори на полуфинала ще играят на финал на яз. “Мандра”, Бургас.

Основната идея на председателката на Федерацият – г-жа Росица Златанова, е по този начин да се привлекат повече граждани да се състезават. Идеята е хубава, но неосъществима. При този смешен награден фонд никой нормален човек няма да хвърли 200 лева за състезание.

Основният стимул – излизането в чужбина на Националния отбор, също отпада, тъй като Федерацията няма пари да поеме поне част от разходите.

При тази ситуация повечето спортисти риболовци се питат какъв е смисълът от съществуването на тази Федерация.

Така изглежда разпределението на градовете, които имат право да участват в зоналните първенства. Проверка на “Спортен риболовец” по телефона установи, че никой освен подчертаните градове няма да изпрати свои състезатели по турнири, тъй като просто няма пари. Само подчертаните градове имат някакви клубове и що-годе са развивали състезателна дейност. Простата сметка показва, че в зона ще участват най-много по 3-4 отбора, което напълно обезсмисля зоналните турнири. Да се надяваме, че хора, които досега не са се състезавали ще дойдат на зонално първенство без стимул, е смешно.
Единствените зони, където ще има някаква реална конкуренция, това са Южно-централната и Югозападната. В Южно-централната зона попада Пловдив, който има 5 отбора по спортен риболов, и Стара Загора. Очевидно е, че един от отборите ще отпадне. Не е ли логично да се запитаме дали този календар не е създаден именно заради пловдивската школа, която през последните години се утвърди като най-добрата. Идентична е ситуацията и в Югозападната зона, където ще се съревновават само софиянци, тъй като, както се очертава, Кюстендил тази година няма да излъчват свой отбор. Така на практика ще отпаднат няколко качествени отбора за полуфинала, а ще се класират хора с бамбукови пръчки. Според изявленията на г-жа Росица Златанова и Румил Лачев основната цел на Федерацията е да направи риболова масов спорт. Повечето състезатели от страната обаче смятат, че основната цел на Федерацията е да развива спортния риболов в страната и чужбина, а това няма да се постигне, като се дисквалифицират качествени отбори.

В предаването на телевизия “Центрум груп” (“С въдица и пушка вие сте на мушка”) г-жа Росица Златанова заяви, че състезатели от Бургас подкрепяли идеята за зоналните турнири. Както ще стане ясно по-късно, състезателите от Бургас също подкрепиха бойкота срещу Федерацията.

Пловдивската секция оглави бойкота на общо събрание

На общо събрание, което се проведе на 25.02.2002 г., пловдивската секция към ЛРС “Сокол” взе единодушно решение да отхвърли така направения спортен календар за 2002 г. Повечето състезатели решиха, че календарът не е добър, и направиха свое алтернативно предложение до Федерацията.
В протокол до Росица Златанова те поискаха следното:

Да се организират общо пет турнира на водоеми, които дават възможност за изява на повече от 15 отбора. Такива водоеми има в страната: Пловдив (Гребен канал), Бургас (яз. ”Мандра”), Плевен (яз. “Долни Дъбник”), Монтана (яз. “Огоста”) и Стара Загора (яз. “Овчарица”).

Да се точкуват всичките пет турнира, като на четирите да се явяват неограничен брой отбори, а на петия, който ще бъде Републиканското първенство, да играят само първите 12.
Има предложение в Републиканския турнир да бъдат допуснати и четирима индивидуалисти. За Националния отбор да се класират първите осем състезатели.

Тъй като на общото събрание са хора реалисти, никой от тях не си прави илюзии, че това предложение ще промени спортния календар. Именно затова, като се има предвид, че сегашната Федерация е все още нелегитимна, се обсъди идеята за регистриране на алтернативна Федерация по спортен риболов.

Приложение към спортния календар:

1. Северозападна зона – Видин, Враца, Бяла Слатина, Белоградчик, Берковица, Ботевград, Кнежа, Годеч, Лом, Мездра, Монтана, Оряхово, Червен бряг, Етрополе, Своге.

2. Северна-централна зона – Антоново, Луковит, Белене, Велико Търново, Вълчи Дол, Горна Оряховица, Гулянци, Долни Дъбник, Долна Митрополия, Дряново, Елена, Златарица, Ловеч, Лясковец, Левски, Никопол, Павликени, Полски Тръмбеш, Свищов, Севлиево, Стражица, Тетевен, Троян, Трявна, Габрово, Плевен.

3. Североизточна зона – Балчик, Бяла, Варна, Генерал Тошево, Вълчи Дол, Добрич, Долен чифлик, Дългопол, Исперих, Каварна, Котел, Крушари, Кубрат, Каспичан, Нови пазар, Попово, Велики Преслав, Провадия, Русе, Силистра, Сухиндол, Тутракан, Търговище, Шабла, Шумен, Тервел, Разград, Омуртаг.

4. Югоизточна зона – Айтос, Болярово, Бургас, Гълъбово, Елхово, Карнобат, Крушари, Нова Загора, Поморие, Раднево, Средец, Сливен, Стралджа, Сунгурларе, Твърдица, Ямбол, Малко Търново.

5. Южна-централна зона – Асеновград, Брезово, Батак, Велинград, Девин, Димитровград, Ивайловград, Казанлък, Карлово, Кирково, Крумовград, Кърджали, Любимец, Мадан, Момчилград, Пазарджик, Панагюрище, Пещера, Пловдив, Първомай, Рудозем, Свиленград, Септември, Смолян, Стара Загора, Тополовград, Харманли, Хасково, Хисаря, Чепеларе, Чирпан.

6. Югозападна зона – Благоевград, Брезник, Долна баня, Гоце Делчев, Елин Пелин, Ихтиман, Кюстендил, Костенец, Перник, Петрич, Радомир, Разлог, Сандански, Самоков, Сливница, Пирдоп, Дупница, Трън, София.

КАКВО МИСЛЯТ ТЕ :

Наско Боянов – клуб “Олимпик”
Ако Федерацията не промени правилника за 2002 г., ще си участваме само в частни турнири и ще си организираме клубен шампионат за излъчване на клубен първенец. По този начин наистина ще се развива високото спортно майсторство, каквато е всъщност целта на състезанията. Така поне ще има някакъв стимул за участие в състезанията, а не просто да хвърляме пари на вятъра без награден фонд и без участие на Световни първенства. Истината е, че ако може нещо да се научи в спортния риболов, то ще бъде само на Световно първенство. Федерацията обаче няма пари за Световно.

Има и друг вариант – след като Федерацията няма пари да организира повече състезания, нека ползва и класациите от другите през сезона: Огняново, “Траяна”, “Спортен риболовец”. При така създалата се ситуация ние сериозно се замисляме дали да не регистрираме алтернативна Федерация, която да се занимава наистина със спортен риболов, а не с глупости.

Ивайло Христов – клуб “София 1”
Мизерията, която ни предостави Федерацията под формата на календар 2002, няма да подготви състезатели от световен мащаб, каквато е основната цел. Три състезания са прекалено малко, за да се излъчи качествен Национален отбор на страната. Да не говорим, че е абсурдно да се определя клубен шампион от едно състезание.

Иван Михалев – Стара Загора
При тази ситуация и ние ще подкрепим бойкота. Няма никакъв смисъл да ходим само на три състезания, да не говорим, че в зоната сме само с пловдивчани. Класацията за Националния отбор няма да бъде реална.

Жоро Костов – “Светослав”
Идеята за бойкот на Спортния календар 2002 тръгна от Пловдив и нашият отбор също я подкрепя. Още повече че федерацията и без друго няма финансова възможност да праща отбори на международни състезания. Да не говорим, че повечето от олявените зони нямат изобщо отбори. Този проект за календар е пълно връщане назад в годините, с повече негативни оттенъци.

Краси Върхара – “Нова Загора”
Идеята на пловдивчани е напълно приемлива. Федерацията и без това не върши нищо, само създава главоболия и дезорганизация. По-добре да си участваме само на клубни и частни турнири. Така поне ще знаем за какво си даваме парите по състезания.

Тони Исаков – клуб “Муха”
Единственият клуб, който подкрепя Федерацията, е столичната “Муха”. Момчетата от този отбор предпочитат да има по-малко състезания поради финансови причини. И без това няма никакъв награден фонд, по-добре да има по-малко състезания.

Иво Канята – Кюстендил
Ние така или иначе тази година няма да се състезаваме. Просто с тази Федерация и с този спортен календар всичко си губи смисъла. Излишно е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.