СОФИЯ-СЕВЕР взеха турнира в Бургас 2001г

Завърши и последният турнир от спортния календар, който носи точки за националния отбор на България през следващата година

Състезанието протече с много емоции, напрежение и спортна злоба. Изненадващо за мнозина отборът “София-север” взе първо място на турнира. Победата на софиянци внесе малко разнообразие в класацията, тъй като постоянният фаворит напоследък – пловдивският FilStar, остана на второ място. Победителите взеха купата само с една наказателна точка преднина пред пловдивчани. Трети се класираха “Хеброс ’94“, а четвърти – клуб “Светослав”.

Според първоначалните данни на водоема трябваше да се ловят каракуди от 700 грама до кило и нагоре и грос-гардони. Повечето от нас обаче останаха неприятно изненадани от факта, че основните каракуди бяха с грамаж от 30 до 75 грама, а червеноперките бяха значително по-едри – до 100грама заедно с тенията.

Повечето състезатели се настаниха на квартири в Крайморие и Черноморец. Тренировката протече нормално, изясни се, че риболовът ще е на щека до 11 м и с къси пръчки. Трима души от отбор “Светослав” закачиха по един шаран по време на тренировката, но само Русен Русенов успя да извади своя.

Вечерта се проведе конференция, която се състоя в ЛРД “Бургас”, където Спас Жеков-Полковника определи тегленето на жребия. За отбелязване е, че на този турнир г-н Полковника се държа благоразумно и не се заяждаше нито за риболовни билети, нито за медицински свидетелства. Вечерта в Крайморие, както се полага преди състезание, някои правеха такъми и връзваха куки, а други…, е, други също правеха такъми и връзваха куки, но на неонова светлина.

ДЕН ПЪРВИ

След тегленето на номерата състезателите заеха места и започнаха да се подготвят. Първият ден протече без особени изненади. Странното беше, че рибата трудно слизаше на дъното и се ловеше на около метър дълбочина. Основно се ловеше на щека. Някои опитаха и английски риболов, но безрезултатно. Около втория час повечето състезатели, които се съобразиха навреме, преминаха на къси пръчки и започнаха да ловят грос-гардони буквално в краката си. Цецо от Разград извади един шаран над кило и половина. Това обаче не му помогна особено в крайното класиране.

ДЕН ВТОРИ

През втория ден повечето състезатели се преориентираха и ловиха почти през цялото време на къса пръчка. Рибата продължи да се придържа около брега. В последния час рибата кълвеше на 10 см дълбочина. Крайното класиране се оформи доста трудно, тъй като победителите от първия ден останаха доста назад.

Турнирът в Бургас се оказа един от най-добрите през изтеклата година. Според всеобщото мнение на състезателите добре би било Федерацията да се замисли да направи догодина Републиканското първенство на Мандра. Водоемът предлага много добри условия: безкрайно дълга стена, равно дъно и наличие на риба.

ИНДИВИДУАЛНО КЛАСИРАНЕ
1.Иван Михалев-Меча “Хеброс ’94”
2.Валентин Колев “София-север”
3.Юрий Пейков “FilStar”
4.Наско Боянов “FilStar”
5.Евгений Милев “FilStar”
6.Пламен Пантелеев „София-север“
7.Иво Банчев “Хеброс ’94”
8.Сергей Николов “София-1”
9.Петър Лазаров “София-север”
10.Димитър Кузманов “Светослав”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.