Федерацията задраска шест състезания от спортния календар

Решенията на Българската федерация по риболовни спортове съсипа състезанията по спортен риболов в страната

Това е единодушното мнение на почти всички състезатели, треньори и спонсори.

До миналата година от всички 11 състезания се избираха три. Точките за всяко място се събираха, а от Републиканския турнир се дублираха. Първите осем, които имаха най-много точки, влизаха в Националния отбор на страната. При равен брой точки се сумираха уловените килограми риба през сезона. Всичко беше точно и ясно.

Тази година по неведоми причини Федерацията по риболовни спортове промени правилника. Вместо обаче да се поучим от страни, които са светила в този спорт, или в краен случай да ползваме правилника на Световната федерация, на „Витоша“ 31 измислили свой правилник. Между „творците“ обаче няма нито един състезател по спортен риболов и поради тази причина правилникът е абсолютна боза.

Според новия правилник „за националния отбор в категория мъже се класират първите 8 състезатели на база сбора от събраните най-малко точки от три участия по избор“.

Дотук добре, вместо да се събират повече точки, целта е да се съберат по-малко наказателни точки.

„За класиране са валидни турнирите – Пловдив, Монтана, Бургас и Републиканския турнир.“ Именно с тази точка Федерацията задрасква 6 турнира от състезателния календар. След като от останалите турнири няма да се събират точки за Националния отбор, спонсори и състезатели моментално се отказват от участие. По този начин риболовният спорт, който за момента едва-едва прохожда, тотално се срива отново под нулата.

Следват обяснения за класирането по точки: „Класирането на състезатели е от 1 до 10 място. Класиралият се на 1 място получава 2 наказателни точки, следващият 4 и т. н. до 10 място, който получава 20 точки…

За Републиканския турнир местата от 1 до 10 се точкуват по 1 точка. По-доброто отборно класиране от 3 участия на клуб или дружество в турнирите – Пловдив, Монтана, Бургас и Републиканското, определят участника за Световното първенство на клубовете през следващата година.“

След цялата тази боза, която е решена на редовно заседание на Управителния съвет на БФРС на 9 май, е измъдруван задължителен списък за състезателите.

За участие се изисква:
– Списък-заявка на отбора, заверен с подпис и печат по установен образец
– Медицинско свидетелство
– Членска карта на състезателя
– Риболовен билет на състезателя

Много хитро, ако нямаш медицинско, няма състезания.

Журналистическо разследване на „Спортен риболовец“ установи, че зад мъдрата промяна на правилника стои Слав Жеков, небезизвестна личност от съдийския състав. Лошото е, че г-н Жеков е вече човек на възраст и живее с някакви стари свои разбирания. Според единодушното мнение на състезателите време е г-н Жеков да се оттегли достойно и да даде път на младите.

БФРС – решихме най-доброто за риболовния спорт.

Според председателката на Федерацията г-жа Росица Златанова решението е продиктувано от най-човешки подбуди. Турнирът в Кюстендил не се точкува поради простата причина, че не отговаря на изискванията на ЦИПС – дълбочината е под 1.50 м. Състезанията са сведени до минимум, тъй като на повечето от тях няма достатъчно място за всички отбори. От друга страна, г-жа Златанова призна, че Федерацията няма средства за организиране на турнири. А репликите за такса за участие според нея са несериозни, тъй като повечето състезатели нямали тази възможност. Според г-жа Златанова на турнирите, които не носят точки, щели да присъстват отбори, които идвали заради самия спорт. Според Иван Димитров, зам.-шеф на Федерацията, правилникът търпи корекции.

Три отбора коментират ситуацията

FilStar – Пловдив
Решението на Федерацията е доста тъпо и изобщо как ги взимат тези решения, без да се допитат до нас, състезателите, не се знае. Накараха ни да изпратим писма с предложения за новия състезателен сезон, изпратихме ги, но какво от това? Ние предложихме да има 7 състезания, а пет от тях да се точкуват за Националния отбор. За да има Национален отбор от можещи хора, а не от имащи пари. В решението има доста глупости. Например Републиканският турнир се точкува по различен начин. Защо? Той си е турнир като другите. Правят се състезания на язовири, където почти няма риба. В същото време собственикът на бунгалата край язовир „Дъбника“ предложи да финансира състезанието за тази година. „Дъбника“ обаче изобщо го няма в календара. Предложихме всеки състезател да плаща такса за участие по 10 лева, така ще има пари. Основното им оплакване на Федерацията е, че няма средства, а не приеха идеята за таксата. С това точкуване се провали единственият турнир на течаща вода в Кюстендил. А повечето състезания в чужбина са на реки. Републиканското първенство ще бъде на „Тец-2 Овчарица“. Глупаво. Каналът в Пловдив ще е пълен с риба след Европейското първенство. Ще могат да дойдат и да гледат хиляди хора. А на „Тец“-а ще ни гледат 10 души миньори.

Гошо Костов – клуб „Светослав“
Според мен точките не са най-важното. Не че нашият отбор няма амбиции да се класира за Националния. Напротив. Но в крайна сметка важно е самото състезание да го има, да се виждаме по-често, да мерим силите си. В Кюстендил можеше да стане един чудесен турнир, още повече, както се говореше, спонсорът Васко Тодоров се беше подготвил. Това състезание трябваше да се състои – без значение, че няма да носи точки. И изобщо не е честно домакинът да откаже организирането на турнира няколко дни преди началото. Защото нашият отбор вече беше подготвен. Какво да ги правим сега тези подхранки за река? Ако Кюстендил са обидени на Федерацията, да си търсят правата от тях, но турнирът трябваше да се състои. И освен това как миналата година турнирът в Кюстендил нямаше да носи точки и се състоя, а после беше решено да се точкуват победителите.

Най-силно засегнат от тази ситуация се чувства отборът на Кюстендил – ПАУТАЛИЯ
Публикуваме тяхното мнение отчасти – от Откритото им писмо до Управителния съвет на БФРС.
„Господа членове на Управителния съвет на БФРС!
След като се запознахме с решението Ви относно Регламента за класиране, установихме груби противоречия между горепосоченото Ви решение и Спортния календар.

През март т. г. бе разпространен Спортният календар за 2001 г. В него бяха посочени всички турнири, които са определени за годината. Излишно е да Ви обясняваме какво представлява подготовката и финансирането на всеки от турнирите. Знаете много добре, че в България съществуват частни клубове, независими финансово от БФРС. Знаете също, че именно тези клубове държат челните места по всички състезания от 1994-1995 г. насам. Всички ние се борим за популяризиране на риболовния спорт. С какво ни помагате Вие? Защо в един момент се събраха умните глави на УС и решиха да наложат дори имената на задължителните турнири през 2001 г. По този начин пренебрегвате един от най-интересните турнири в страната. Защо пренебрегнахте турнир „Струма“, след като той е единственият, който се провежда на течаща вода. Много добре знаете, че всички европейски и световни първенства са именно на течаща вода.

Некомпетентното Ви мнение провали състезание, за което бяха дали заявка 12 отбора. И тези промени идват при нас 4-5 дни преди състезанието. Решението Ви понамирисва на единоначалие и тоталитаризъм. Вие не променяте с нищо този спорт. От 5-6 години няма нито едно състезание, проведено по Правилник. Питаме Ви: когато взимате подобни решения, съобразявате ли се с мнението на треньорския състав, допитвате ли се до мнението на отборите? НЕ. Просто отчитате дейност. И ако не можете да се справите с тези малки задължения_ значи просто не сте за постовете си. Молим Ви от все сърце – НЕ НИ ПРЕЧЕТЕ! Всъщност можете да го правите, но само ако финансирате турнирите и републиканските състезания. Или за Вас 2000-3000 лева на отбор, похарчени за подготовка на турнирите, не означават нищо? Обърнете внимание, че в УС вече 12 години след промените няма човек, който да си има и най-малко понятие от спортен риболов! До кога, мислите, че може да продължава това?“

06.2001г

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.