Българинът обича да лови риба, но не обича да я яде

Ниската консумация на риба е предпоставка за не една и две лоши болести

Колко килограма риба изяжда един човек в България за 12 месеца? Оказа се, че количеството е много малко, да не кажем символично. Българинът изяжда 5.4 кг риба. Поне така е според официалната статистика. И ако у нас е така, то по света хапват 3 пъти повече риба – 18.6 кг на човек за 2010 г. Най-високо е потреблението на риба в Китай, където на човек за 12 месеца се падат 31.9 кг.

Шаранът е класика, която вече изчезва от никулденската трапеза. Българите предпочитат повече морска риба, а напоследък са запалени и по консумацията на някои екзотични видове. И все пак, тъй като шаранът е риба, предпочитана и от риболовците, учените от Института по рибарство и аквакултури в Пловдив към Селскостопанска академия са започнали работа върху научноизследователски проект, свързан с качество на месото на шарана. Това се прави с идеята шаранът да стане по-предпочитана риба, от онези, които се занимават с отглеждане на риби със стопанска цел. Според разработките, след време, когато приключат изследванията, месото на шарана ще стане по-вкусно и предпочитано за консумация.

Освен това директорката на Института по рибарство и аквакултури в Пловдив, проф. дсн Лиляна Хаджиниколова сподели, че в резултат на разработките ще се формира система за типова оценка, която ще бъде в помощ на рибопроизводителите при защита на тяхната собствена или географска марка.

Социалното значение на проекта е свързано с възможностите за оценка и реклама на пазарните и здравословни качества на месото на шарана, да се увеличи производството му и да се повиши консумацията на риба в България, пише dnes.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.