Гигантска риба тон улови канадец

Рибата е от застрашен вид, но въпреки това представлява интересна находка

Случайността е изпратила прекрасен дар на въдицата на един канадец, който преди няколко дни влезе в световния новинарски обмен с интересен рекорд.

Рибар от Канада се похвали, че е хванал риба тон с рекордното тегло от 450 кг. Екземплярът беше уловен край канадската провинция Нова Скотия, намираща се в Атлантическия океан. Първи съобщиха новината журналистите от Daily Mail.

Късметлията се казва Марк Тауърс. Той се борил два часа с рибата, докато я издърпал на повърхността, а накрая екипажът я вързал с въже и така я изтеглили до брега. Щом приближили пристанището кран повдигнал рибата от водата. За да може да се изтегли и определи с точност теглото на улова, рибата е била пренесена до кантара с електрокар.

Рибата е червен тон. Тя ще бъде продадена в Япония, където точно този вид е много предпочитан за суши. Рибарят ще получи за нея около 20 000 британски лири. Японските готвачи ще направят от нея 20 000 порции суши.

Марк Тауърс споделя, че е бил за риба с приятеля си Нийл Кук. Кук има рибарска хижа в Дорсет, която се намира край бреговете на Нова Скотия. Двамата са били там точно с идеята да хванат тон. Те са предпочели търговския сезон, когато е възможно уловената риба да бъде продадена.

Атлантическият червен тон е сред най-големите и бързи риби. Обикновено дължината му е до 2 м, а теглото – 200 – 250 кг. Заради голямото търсене обаче броят на тези риби силно е намалял и има ограничения за улова им.

Рекордът за червен тон принадлежи на Кен Фрейзър, уловил риба с тегло 679 кг край Нова Скотия през 1979 г, припомня БТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.