Мощна миграция на паламуда зарадва рибарите край морето

Не е имало такава миграция на паламуда от 1968 година насам

Рибата, която буквално кара морето да ври, ще се продава на по-ниска цена за празника, който наближава. Никулден традиционно се посреща с рибно меню и тази година то ще бъде изключително богато.

Преди седмица килограм паламуд се продаваше за 4 лева, очаква се да падне още. От мазната риба стават вкусни мариновани котлети и консерви. Тя се запазва в добро състояние и дълбоко замразена във фризера, пише „Стандарт“. Чернокопът също струва 4 лева.

Рибната борса във Варна не може да се оплаче от липса на клиенти, тъй като в този регион рибните консерви са много разпространени и повечето мераклии обичат да си ги правят сами. За Никулден варненци няма да хапнат шаран. Те ще предпочетат прясна акула, която сега се продава за около 8 лева на килограм.

Леферът в Бургас пък счупи всички рекорди по скъпотия. Деликатесната риба се продава за 30 лв. килото и задмина дори сьомгата, която традиционно държи първо място в ценовата листа. Калканът също е достатъчно скъп, но пък има в изобилие попчета и сафрид, които продават за 7 лв. На рибните борси в Бургас от пресните риби най-евтин е толстолобът, който се харчи само за 3 лв. килото. Замразената скумрия пък държи средна цена от 6 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.