Уникална морска змия откриха в музей

Девствените джунгли и неизследваните морски дълбини са пълни с неоткрити биологични видове, но те могат да бъдат намерени и в музеите

 

 

 

 

 

 

В Копенхаген, в буркан, пълен с формалин, беше открит нов вид морска змия.

„Музеите са безценен архив, достоен за защита, точно като самата джунгла, океаните и моретата“, казва Йохан Елберг, професор по екология на животните в университета Kristianstad в Швеция.

Новооткритата морска змия е кръстена „мозайка“ заради необичайната си шарка, която изглежда точно като римска подова мозайка. Тя живее в една от най-застрашените среди в света – тропическите коралови рифове около Северна Австралия и Южна Нова Гвинея.

„Морските змии са добър показател за състоянието на кораловите рифове и другите ценни екосистеми. Ако има змии, останали в околната среда, това показва, че рифовете са здрави и непокътнати“, казва Йохан Елмберг.

Новата морска змия е намерена случайно от Джон Елмберг и Арне Расмусен, доцент в Кралския датски университет.

Змията с мозаична окраска принадлежи към видовете, които са разпространени в Югоизточна Азия и Австралия. Тя никога не излиза на брега, затова е и трудно да се открие.

Някои видове морски змии са известни като силноотровни. Точно този новооткрит вид обаче се храни с рибни яйца, има много малки зъби и поради това е практически безвреден. От всички 3000 вида змии в света, само 80 живеят в океаните.

Йохан Елмберг и Арне Расмусен бяха подпомогнати при анализирането на тъкан от мозаичната змия от Кейт Сандърс, молекулярен еколог в Австралия, която събира тъкани от новооткрити видове и ги разглежда в своята ДНК лабораторията. Анализът показа много ясно разликата в генетичния състав на новооткритите видове, в сравнение с други подобни морски змии.

„Това откритие подчертава също така много ясно важността на съкровищата, които крие един музей или по-конкретно неговото биологичното разнообразие. Има много видове, които все още предстоят да бъдат открити в музеите в света, което за съжаление често се оказва невъзможно и се възпрепятства заради финансови или спънки от друго естество“, казва още Йохан Елмберг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.