Китовете искат да разговарят с хора

Макар изпълнението на белия кит да е по-скоро папагалско, налице е желание от страна на големите риби да имитират човешка реч

Учени са направили акустични анализи на звуците, които белият кит издава. Латинското наименование на този вид е Delphinapterus leucas, и сами може да се досетите, че има много общо с интелигентния делфин. Оказало се, че звуците, които белият кит издава много приличат на човешка реч. Новината научаваме от в. „Индипендънт“.

В Сан диего, Америка има Фондация за морски бозайници и дресьорите там първи забелязали интересните звуци, които издавал симпатичният кит, който се казвал Нок. В началото хората успели да изолират шум, който приличал много на приглушена човешка реч. Тя идвала от помещението, където били китовете и делфините. Учените споделят, че делфините, както и папагалите, могат да се научат да имитират човешка реч, но е много необичайно някой морски обитател сам и спонтанно да започне да го прави.

Интересното е, че китът Нок усспял да стресне доста здраво един от водолазите, който плувал с него. Той излязъл на повърхността и попитал колегите си: „Кой ми каза да изляза?“

Наблюдаваното явление е доста странно, тъй като китовете общуват помежду си чрез звуци, но те минават през носната кухина, а хората използват ларинкса си, така че на Нок му се е наложило доста сериозно да се потруди, докато постигне подобен ефект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.