Най-бавната акула в света живее в Гренландия

За разлика от другите видове, тази акула трябва да оцелява при съвсем различни условия

Студената вода е променила значително навиците на хищната риба, която, в сравнение с другите си посестрими, изглежда почти като едно кротко агънце.

Заради ниските температури на водата рибата е малко по-тлъста и прави всичко възможно, за да запази теглото си. По този начин тя може да си осигури необходимата й топлина, която й е нужна, за да оцелее в северните води.

Учени, които от доста време изучават този вид, са стигнали до извода, че тази акула не може да развие максимална скорост по-висока от 3,0 километра в час. Латинското наименование на вида е Somniosus microcephalus. Бавната скорост, с която плува е продуиктувана от средата, в която живее и се развива. Освен това ниските температури на водата са променили и навиците на лов на този вид.

За да разберат какво се случва с тази риба, биолозите са използвали датчици, които са поставени директно в тяхната среда за живот. Средната скорост на придвижване е била около 0,34 метра в секунда, а средната честота на удряне с опашка – 9 плавателни движения в минута, предаде КРОСС.

Учените стигнали до заключението, че и средната, и максималната -0,74 метра в секунда, скорост на гренландската акула е най-ниската сред разпространените видове. Така северната акула е не само най-бавната акула, но и най-бавната риба въобще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.