Малките риби играят голяма роля в крайбрежния въглероден цикъл

Скорошно проучване доказа, че малки фуражни рибки, като аншоа, могат да играят важна роля в опазването на водните ресурси. И не само на тях.

Те могат да бъдат един вид „биологична помпа“. Това е процес, чрез който морския живот транспортира въглероден диоксид от атмосферата и повърхността на океана в морските дълбини, където допринася за ликвидация на глобалното затопляне.

Фокусът на изследването разкрил, че ракообразни и други малки плаващи морски животни играят ключова роля в биологичното равновесие, почистват крайбрежните зони от водораслите. След това тези малки, дребни рибки освобождават почистеното във вид на „фекални пелети „, които бързо потъват в дълбокия океан.

„Фекални пелети“ е научен термин за „акане“, шегуват се учените. Предишни изследвания показват, че зоопланктонът във вид на фекални пелети може да потъне в темповете на стотици хиляди фута на ден, като по този начин това се превръща в храна на други малки и неподвижни организми, които са на по-голяма дълбочина. Тези малки и неподвижни организми като ракообразни и т.н. пък се явяват храна на по-големите риби, които са любимо меню на хищниците и така веригата се затваря.

Затова не е странно, че все повече европейски страни са намалили улова на сардини и аншоа, за да защитят по-големите хищници, които разчитат на тези видове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.