Езерата реагират различно на по-топлия климат

Изследователи от университета в Лунд Швеция, вече са в състояние да обяснят, че последиците от изменението на климата зависи от това какви организми са доминиращи в езерата. Цъфтежът на водорасли ще се увеличи, особено на синьо-зелените водорасли.

Въпросното проучване е проведено от група изследователи в Биологическия факултет на университета в Лунд. Изследователският екип специално се е фокусирал върху прогнози по отношение на това как нашите водни ресурси ще бъдат защитени в бъдеще по отношение на питейната вода, почивката, риболовът и биоразнообразието.

Езеро без риба при по-топъл климат ще доведе до чиста вода, без цъфтеж на водорасли. Въпреки това, резултатите ще бъдат различни в езерата, в които има риба. Там от по-топлия климат ще се възползва рибата, която ще консумира големи количества от ракообразни (зоопланктон). Когато броят на ракообразни падане, водораслите ще бъде свободни да се размножават и цъфтежът на водорасли ще се увеличи.

Условията ще бъдат особено благоприятни за развитието на синьо-зелените водорасли, а това е още по-голяма причина за безпокойство. Учените вече знаят, че изменението на климата се очаква да доведе до покачване на температурите до 2-5° С в рамките на жизнения цикъл на подрастващото поколение.

Всичко това ще окаже влияние върху развитието на флората и фауната в езерата, но какъв ще е крайният резултат предстои да разберем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.